06. 12. 2023 - 18:21
VJEROVALI ILI NE: Svjetska prvakinja u boksu se iz protesta...
907
Shares
VJEROVALI ILI NE: Svjetska prvakinja u boksu se iz protesta odrekla WBC-ove titule

VJEROVALI ILI NE: Svjetska prvakinja u boksu se iz protesta odrekla WBC-ove titule

06. 12. 2023 - 18:21
0
Shares

Amanda Serano (Serrano), svjetska prvakinja u perolakoj kategoriji, odrekla se WBC titule nakon što je ova organizacija odbila odobriti zahtjev da borba za titulu bude organizovana po "muškim" pravilima - u 12 rundi po tri minute. 

Kao i prije meča, Portorikanka se i poslije pobjede o ovoj temi oglasila na društvenim mrežama. 

U oktobru je Serano bila među bokserkama koje su pokrenule kampanju u kojoj su zahtijevala da im se da pravo izbora da u borbama za titulu boksaju u 12 rundi po tri minute, umjesto u deset rundi po dvije. 

U borbi za WBC titulu, Serano je jednoglasnom odlukom sudija pobijedila Danilu Ramos upravo u 12 rundi po tri minute. 

- Volim boks. Svoj život sam dala ovom sportu. Nikakvi telefoni, momci i zabava. Samo boks. Nezavisno o tome da li se radi o muškom ili ženskom sportu, samo sam ja iz Portorika postala neprikosnovena prvakinja svijeta. Jedina sam bokserka sa titulom u sedam kategorija. Jedina sam, uz Keti Tejlor, koja je boksovala u Medison Skver Gardenu -  napisala je Serano, pa dodala:

- Jedina sam bokserka koja je zaradila sedmocifrenu sumu novca za jednu borbu i isto toliko od sponzora. Prva sam neprikosnovena prvakinja koja se borila u 12 rundi po tri minuta. Ako nadležna organizacija ne želi meni i mojim kolegicama dati istu priliku kakvu imaju muškarci, onda neću ni da se borim u toj organizaciji.

WBC odbija razvijati naš sport po pitanju jednakosti. Zato se odričem njihove titule. Hvala onima koji su napredovali po ovom pitanju. Ako želite sa mnom da se suočite u ringu, imate izbor. Ovo je moj. Hvala svima koji su bili uz mene. Hvala mom timu i navijačima. Iznad svega, hvala Bogu, ja sam blagoslovljena.

Serano je u 49 borbi u karijeri upisala 46 pobjeda, dva poraza i jedan neriješen ishod.

Učitaj još novosti