20. 05. 2023 - 20:53
KAKVA ERA JE U PITANJU Manchester City treći put uzastopno...
907
Shares
KAKVA ERA JE U PITANJU Manchester City treći put uzastopno postao prvak Engleske

KAKVA ERA JE U PITANJU Manchester City treći put uzastopno postao prvak Engleske

20. 05. 2023 - 20:53
0
Shares

Nogometaši Manchester City treći put uzastopno postali su prvaci Engleske, iako do kraja prvenstva u Premiershipu imaju igrati još čak tri utakmice.

Naime, Građanima je na ruku išao današnji kiks prvog pratitelja Arsenala koji je poražen na gostovanju kod Nottingham Foresta rezultatom 1:0.

Prednost Cityja je tako ostala velika četiri boda, a budući da je Topnicima do kraja prvenstva preostala još samo jedna utakmica jasno je da ne postoji ni matematička šansa da ugroze titulu ekipi Pepa Guardiole.

City je osvojio treću uzastopnu titulu prvaka Engleske, odnosno sedmu u posljednjih 12 godina čime su potvrdili apsolutnu dominaciju na Otoku.

Inače, ovo im je deveta titula prvaka Engleske jer su ranije naslov osvajali i 1937. te 1968. godine. S devet titula izjednačili su se s Evertonom na četvrtom mjestu ekipa s najviše titula prvaka u Engleskoj. Prvoplasirani je Manchester United (20), a slijede Liverpool (19) i Arsenal (13).

City ove sezone ima priliku osvojiti i trostruku krunu budući da će u finalu FA Cupa igrati protiv gradskog rivala Manchester Uniteda, a onda i u finalu Lige prvaka protiv Intera. Svoju narednu utakmicu igraju već sutra kada dočekuju Chelsea u Premiershipu.

Inače, Arsenal je danas na City Ground apsolutno dominirao od početka utakmice pa je u prvom poluvremenu imao čak 81 posto posjed lopte. Ipak, do gola nisu mogli, za razliku od domaćih koji su poveli preko Awoniyija u 19. minuti susreta. I u nastavku je Arsenal u potpunosti kontrolisao posjed, ali su jalovo napadali i nije bilo opasnosti za domaće da će primiti gol i izgubiti važne bodove.

Nottingham Forest je na 16. mjestu Premiershipa i danas je stigao do pobjede vrijedne opstanka u ligi, dok je Arsenal ostao na drugoj poziciji. U narednom kolu Nottingham gostuje Crystal Palaceu, dok će Arsenal dočekati Wolvese.

Rezultat i strijelac:

Nottingham Forest - Arsenal 1:0 (Awoniyi 19')

Učitaj još novosti