13. 01. 2023 - 17:11
Čovjek koji je jednom rečenicom "pogurao" Hamiltona ka...
907
Shares
Čovjek koji je jednom rečenicom

Čovjek koji je jednom rečenicom "pogurao" Hamiltona ka titulama napustio Mercedes i postao šef Williamsa

13. 01. 2023 - 17:11
0
Shares

James Vowles, čovjek koji je postao ikona zbog rečenice "Valtteri, it's James", dobro poznatog javljanja s pitwalla Mercedesa, je napustio njemačku ekipu.

Vowles je 2009. godine postao glavni strateg za utrke Brawn GP-ja i doprinio je titulama te ekipe, a kada je Mercedes naredne godine kupio tu ekipu, on je ostao na istoj poziciji i bio je jedan od ključnih ljudi za mnogobrojne titule njemačke ekipe.

No, postao je posebno poznat nakon što je nebrojeno puta tokom prethodnih godina "upadao" u razgovore Valtterija Bottasa sa njegovim trkačim inžinjerom i tjerao ga da propusti Lewisa Hamiltona kako bi Britanac mogao osvajati titule.

Njegova "Valtteri, it's James" je postalo kultna rečenica kojom je počinjao obraćanje Bottasu usred utrka i postao je svojevrsna meme ikona među fanovima Formule 1.

No, nakon 13 godina u Mercedesu Vowles je dobio primamljivu ponudu da postane šef ekipe Williamsa koju je objeručke prihvatio.

Od sada će se brinuti o mnogo više stvari nego o samoj strategiji i vidjet ćemo kakav će odnos razviti sa Alexom Albonom i Loganom Sargeantom.

No, jedno je sigurno - glas 43-godišnjeg Britanca na timskom radiju Mercedesa će sasvim sigurno mnogima nedostajati.

Učitaj još novosti