27. 01. 2022 - 13:50
"5.000 šljemova? Šta je sljedeće - jastuci?": Kličko razočaran...
907
Shares

VELIKI ŠAMPION

"5.000 šljemova? Šta je sljedeće - jastuci?": Kličko razočaran u Njemačku pomoć Ukrajini

27. 01. 2022 - 13:50
0
Shares

Tenzije u Ukrajini rastu iz dana u dan, sukob sa Rusijom je, čini se, neizbježan i otud je svaka pomoć i podrška za tu državu zlata vrijedna. Ona posljednjih dana pristiže iz Velike Britanije, Amerike i Njemačke, međutim ne u onom obimu u kojem to žele Ukrajinci.

Gradonačelnika Kijeva, bivšeg svjetskog prvaka u boksu Vitalija Klička, koji se angažovao u delikatnoj situaciji, najviše je razočarala "pomoć" od Njemačke.

Naime, Njemačka će Ukrajini isporučiti 5000 vojnih kaciga, saopštila je njemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht, dok je Kijev oštro kritikovao Berlin i kancelara Njemačke Olafa Šolca jer i dalje odugovlači da pošalje oružje toj istočnoevropskoj zemlji, koje joj pruža NATO.

- Primila sam pismo od ukrajinske ambasade u kojem se traži vojna pomoć. Poslaćemo 5000 komada šljemova kao jasnu poruku da smo na vašoj smo strani - rekla je ministarka odbrane Nemačke Lambreht, prenosi Telegraf.

Sjedinjene Američke Države i Britanija dogovorile su da isporuče značajnu vojnu pomoć, međutim Njemačka je opreznija, više puta odbijala je da šalje "smrtonosno oružje" Ukrajini, koja je od ovog saveznika dobila sanitetsku opremu u vrednosti od 5.5 miliona eura.

Vitalij Kličko je pomoć Njemačke nazvao šalom.

- Ponašanje njemačke vlade ostavlja me bez teksta. Ministarka odbrane Njemačke vjerovatno ne shvata da se suočavamo sa dobro opremljenom ruskom vojskom koja u svakom trenutku može ući u Ukrajinu. Šta će nam poslati sljedeći put? Jastuke? - odbrusio je Kličko, gradonačelnik Kijeva.

Inače, nekadašnji svjetski prvak u boksu od nastanka tenzija sa Rusijom pomože u odbrani Ukrajine i pozvao je i ostale čelnike da učine isto.

- Mnogi od nas su služili vojsku, a te vještine bi trebalo da budu vraćene. Mislim da je takva obuka od suštinskog značaja za srednje i visoke funkcionere zemlje koja je u ratu već osam godina - rekao je Kličko početkom godine.

Učitaj još novosti