16. 12. 2021 - 18:12
Lewis Hamilton završava karijeru?
907
Shares
Lewis Hamilton završava karijeru?

Lewis Hamilton završava karijeru?

16. 12. 2021 - 18:12
0
Shares

Lewis Hamilton razmišlja o prekidu karijere, ako je za vjerovati Totu Wolffu, prvom čovjeku Mercedesa. Wolff tvrdi da su Hamilton i cijeli Mercedesov tim razočarani događanjima u Abu Dhabiju i pobjedom Maxa Verstappena, koji se okitio naslovom svjetskog prvaka u Formuli 1.

"Nikad neće preći preko posljednje utrke. Ne mogu garantirati da će nastaviti voziti u Formuli 1", rekao je Wolff.

Hamilton je početkom sezone potpisao novi, dvogodišnji ugovor s Mercedesom.

"On nikada neće preovladati bol koju je prouzrokovala nedjelja. Nadam se da će ostatak tima moći proći kroz to sve", dodaje Wolff.

Nizozemac Max Verstappen je u infarktnoj zadnjoj utrci sezone u Abu Dhabiju u zadnjem krugu prestigao Lewisa Hamiltona i došao do prvog naslova prvaka u karijeri.

Nakon utrke pojavile su se brojne kontroverze. Lewis Hamilton je pokraden jer je Formuli 1 potrebna drama, a krađu su izveli direktor utrke Michael Masi, suci i vodstvo takmičenja. Sukus je to napisa dijela engleskih medija koji analiziraju posljednju utrku i rasplet sezone u Formuli 1.

Podsjetimo, posljednja, 22. utrka sezone imala je poseban predznak jer su uoči nje Hamilton i Verstappen bili u vodstvu s po 369.5 bodova. Hamilton je u posljednjih 20 krugova ušao sa 17 sekundi prednosti, ali i s istrošenim gumama, dok je Verstappen imao nove.


I kad se činilo da će Mercedesova odluka o manje odlazaka u boks biti pobjednička, situaciju je promijenio izlazak sigurnosnog automobila.

Nakon udesa Nicolasa Latifija morao je na stazu. Hamilton je tada bio vodeći, Verstappen drugi. Kada je sigurnosni automobil izašao sa staze, Verstappenu je trebalo svega nekoliko zavoja da bi s novim gumama prestigao Hamiltona i osvojio svoj prvi naslov, odnosno uskratio Hamiltonu osmi kojim bi prestigao Michaela Schumachera.


U posljednjem krugu posljednje utrke sezone Verstappen je prestigao branitelja naslova Lewisa Hamiltona i pobjedom stigao do titule. Mercedes se nakon utrke žalio jer je safety car otišao sa staze uoči posljednjeg kruga i tako dao priliku Verstappenu da prestigne Hamiltona.

Iako su kroz cijelu sezonu vodili velike bitke, imali nekoliko sudara i javno se prepirali, Hamilton je nakon utrke prišao novom prvaku i čestitao mu.

"Da, Lewis mi je čestitao. Sigurno mu je bilo jako teško u tom posljednjem krugu, ali to također pokazuje poštovanje koje imamo jedan prema drugom. Bilo je velikih borbi između nas, ali poštujemo se i guramo jedan drugog do krajnjih granica. Stigla mi je i poruka Mercedesovog šefa Tota Wolfa koji mi je čestitao na sjajnoj sezoni i rekao da sam zaslužio titulu. To je krasno", izjavio je Verstappen.

Mečevi Lige nacija po grupama igrat će se od 2. juna do 27. septembra 2022. godine. Polufinala se igraju 14. i 15. juna 2023. godine, a finale 18. juna 2023. godine.

Učitaj još novosti