27. 09. 2021 - 19:23
Zašto je nejasno kad je tačno Ronaldov rođendan? Obilježava se...
907
Shares
Zašto je nejasno kad je tačno Ronaldov rođendan? Obilježava se dva puta

Legenda

Zašto je nejasno kad je tačno Ronaldov rođendan? Obilježava se dva puta

27. 09. 2021 - 19:23
0
Shares

Nejasno je da se vodi bilo kakva rasprava o nečemu tako bjelodanom kao što je datum rođenja, osobito u moderno doba. No, to je slučaj s brazilskom nogometnom legendom Ronaldom, za kojeg se ne zna pouzdano kad mu je rođendan. Možda ste prije nekoliko dana na društvenim mrežama vidjeli čestitke trostrukom FIFA-inom nogometašu godine u povodu njegova 45. rođendana. To je zato što je, prema engleskoj Wikipediji, vodećem svjetskom izvoru informacija, rođen 18. rujna 1976. godine, piše 90min.com.

U subotu, 18. rujna, BT Sport Football, s 1.2 milijuna pratitelja na Twitteru, objavio je video njegova slavnog hat-tricka 2003. na Old Traffordu uz tekst: "Sretan rođendan, Ronaldo! Igrač koji je bio tako dobar, čak su i suparnički navijači ustali kako bi mu zapljeskali". Službeni profil Lige prvaka na Twitteru objavio je 18. rujna rođendansku čestitku, ali je to ponovio 22. rujna, na drugi potencijalni Ronaldov rođendan.

U prošlosti je Barcelona, jedan od bivših Ronaldovih klubova, njegov rođendan slavila 18. rujna, a taj su datum obilježavale i razne web stranice. No, ove su se godine Katalonci umjesto toga odlučili za rođendanski tvit 22. rujna. Vrlo je lako pronaći očite "dokaze" na internetu da je Ronaldu rođendan 18. rujna, počevši od spomenute informacije na Wikipediji. No, već 22. rujna rođendanske čestitke ponovo su preplavile društvene mreže.

Barcelona, koja je rođendan čestitala 18. rujna 2016., kasnije je izbrisala tu objavu, te 2020. godine prešla na 22. rujna. Inter, Milan i Brazilski nogometni savez također su čestitali rođendan Fenomenu 22. rujna. Portugalska Wikipedia kao Ronaldov datum rođenja sada navodi 18. rujna. No, prošle je godine ova stranica imala 22. rujna i u nekom je trenutku to promijenjeno. Francuska i njemačka Wikipedia također navode 22. rujna, ali talijanska verzija kaže 18. rujna.

Pa koji je točan datum? Čini se da je odgovor 22. rujna. Ronaldo nema profil na Twitteru i ne oglašava se o svom rođendanu na Instagramu ili Facebooku. No, nekoliko postova posljednjih godina ukazuje na 22. rujna, a ne na 18.

"Prekrasan dan s mnogo rođendanskih čestitki!" napisao je na Facebooku 2014. godine uz sliku skromne torte. U postu od 22. rujna 2017. godine piše: "Hvala vam na toliko brižnih poruka iz svih dijelova svijeta. Moj dan ne bi bio isti bez vas."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ronaldo (@ronaldo)

Ako sam Ronaldo rođendan slavi 22. rujna, odakle se onda pojavio 18. rujna? Potražili smo dodatne informacije iz drugog izvora. "Superstars of the World Cup", knjiga objavljena 1998. godine uoči Svjetskog prvenstva u Francuskoj, kao Ronaldov rođendan navodi 22. rujna.

Međutim, postoji teorija zašto se i 18. rujna smatra njegovim rođendanom. Taj datum pojavljuje se u knjizi Jamesa Mosleyja iz 2005. pod naslovom "Ronaldo: Putovanje genija", u kojoj se tvrdi da je on doista rođen 18. rujna, no njegovo je rođenje službeno registrirano tek četiri dana kasnije.

Ne postoji drugi način za provjeru tog podatka, ali on barem nudi mogući razlog iza razilaženja. Što se tiče Ronaldova rođendana, najbolje je slaviti ga kad ga i on sam slavi.

 

Učitaj još novosti