27. 07. 2021 - 10:54
Zvezdin gol poništen zbog 67 milimetara: Evo zbog čega je VAR...
907
Shares
Zvezdin gol poništen zbog 67 milimetara: Evo zbog čega je VAR procjena na Marakani tako dugo trajala

Zvezdin gol poništen zbog 67 milimetara: Evo zbog čega je VAR procjena na Marakani tako dugo trajala

27. 07. 2021 - 10:54
0
Shares

Iako je na prvi pogled delovalo da je sve očigledno kada je u pitanju Kataijev ofsajd, sudije u VAR sobi su dokazale da vrijeme propcjene nije važno i da je najbitnije da je odluka tačna

Da li je do VAR tehnologije koja na psihološkom planu i te kako znači sudijama i fudbalerima, to za sada ne znamo, ali je činjenica da je srpski fudbal od početka nove sezone doživio veliki procvat u svakom smislu - bolja igra, manje prekršaja, puno golova!

screenshot-28

U takvoj situaciji sudije sve bolje sude, dok VAR radi gotovo bez greške. Tu su one minimalne, ali su neoporedivo manje gledajući kakav je start sa novom tehnologijom bio u većini evropskih zemalja.

Što se tiče ovog drugog kola Superlige, na meču Radnički Kragujevac . Spartak desila se prva VAR intervencija u kojoj je VAR priznao gol domaćeg tima koji je pomoćni suidja poništio na terenu zbog ofsajda. Ta odluka je bila pogrešna, ali je VAR ispravno reagovao i korigovao istu.

Jedina ozbiljnija greška dogodila se u Gornjem Milanovcu kada je sudija Ostraćanin prekinuo akciju TSC-a u izglednoj prilici i znak pištaljkom dao prije nego što je lopta ušla u gol. Pogriješio je, a ono što se smatra velikom greškom jeste to što je "vezao ruke" VAR sduiji Milanoviću koji po VAR protokolu, iako je utvrdio da se radi o čistoj i jasnoj greški", nije mogao da interveniše jer je igra prekinuta prije završetka akcije. To jest, prije nego što je lopta ušla u gol.

Po riječima Zdravka Jokića, sudijskog eksperta, ovo ne bi smjelo da se dešava, ali je razumljivo jer je sve ovo još novo za sudije i treba vremena da naviknu sebe da "odlože zvižduk i zastavicu."

Osvrnuo se Jokić na situaciju sa Marakane koju je posebno objasnio, a gdje je na meču Crvena zvezda - Mladost poništen pogodak Filipa Falka zbog toga što je Aleksandar Katai pre asistencije bio u ofsajdu. Podsjetimo, VAR provera je trajala tri minuta što je, takođe, izazvalo veliku polemiku

- Razgovarao sam sa mnogim kolegama i svima nam je bilo čudno što provera traje dugo, posebno sto su u VAR sobi bile naše najbolje VAR sudije Dalibor Đurđević i Milovan Ristić koji važe za VAR sudije koje brzo i tačno rešavaju i najteže situacije, a ofsajd nam je svima bio "očigledan". Međutim, moram da vam kažem prvo da za ovakve složene situacije se koristi poseban softver sa vertikalnim linijama i da je potrebna posebna veština i brzina operatera da bi VAR sudije mogle da reše situaciju i da softver prihvati rešenje.

Izvor:Telegraf

Učitaj još novosti