26. 07. 2021 - 16:51
Berberović: Husić nije bio dovoljno koncentrisan, tvrdim da ga...
907
Shares
Berberović: Husić nije bio dovoljno koncentrisan, tvrdim da ga je sudija oštetio

GOVORIO ZA FENU

Berberović: Husić nije bio dovoljno koncentrisan, tvrdim da ga je sudija oštetio

26. 07. 2021 - 16:51
0
Shares

Na Olimpijskim igrama u Tokiju taekwondoista Nedžad Husić osvajanjem petog mjesta ostvario je najbolji plasman u historiji Bosne i Hercegovine od sticanja nezavisnosti.

U kategoriji go 68 kg nakon dvije pobjede nad predstavnicima Japana i Egipta 19-godišnji član Taekwondo kluba Novi Grad iz Sarajeva došao je u priliku da se u polufinalu bori za medalju, ali je zaustavljen od Uzbekisnaca Ulugbeka Rashitova, koji je na kraju osvojio zlato.

Novu priliku da izbori prvo olimpijsko odličje za BiH Husić je imao u repasažnoj borbi protiv turskog predstavnika Hakana Recbera, ali na žalost brojnih ljubitelja sporta u našoj zemlji i u tom meču je poražan.

Dugodišnji trener u Taekwondo klubu Novi Grad i međunarodni sudac Belmir Berberović u izjavi za Fenu kazao je da je tokom jučerašnjeg dana taekwondo dobio toliki medijski prostor kao nikada u historiji ovog sporta u BiH.

“Svi su pričali o taekwondou, o Nedžadu Husiću, njegovim pobjedama. Svi smo očekivali medalju, koja nažalost nije došla u naše ruke”, kazao je Berberović.

Navodi da je sama činjenica da je Husićev protivnik u polufinalu mlađi od njega i ne toliko promoviran u seniorskoj, koliko u juniorskoj konkurenciji, išla u prilog tome da svi očekuju da će bh. borac pobijediti.

“U obje borbe s Uzbekistancem i Turčinom bio je isti slijed događaja. Nakon nekoliko izgubljenih bodova u kratkom periodu, na samom početku runde, imao sam osjećaj da je Nedžad jednostavno dekocentrisan. Niije se mogao vratiti jer je već počeo da gubi velikom razlikom. Nažalost, nije bio dovoljno koncentrisan, nije dovoljno vjerovao u sebe da to može uraditi. Smatram da je to najveći razlog što su izostale pobjede. Posebno bih se osvrnuo na zadnju borbu i suđenje u meču za bronzu. Odgovorno tvrdim da je sudac loše sudio na šetu našeg borca”, kazao je Berberović.

Naglašava da je činjenica da su Husićev rad i uspjesi kontinuirani iz godine u godinu.

“Već od nastupa na Evropskom prvenstvu za juniore, na kojem je osvojio bronzanu medalju, počeo je redati odličja s evropskih, svjetskih i balkanskih prvenstava. To su bronza sa Svjetskog juiorskog prvenstva, pa peto mjesto sa Svjetskog seniorskog prvenstva, bronza sa EP za mlađe seniore, srebro na seniorskom EP-u i na kraju kvalifikacije za OI u Tokiju. Sve to dovoljno govori o njegovim kontinuiranom radu i uspjehu”, ističe Berberović.

Novu priliku da pokaže svoju visoku klasu Husić će imati već krajem augusta ove godine u Tallinu (Estonija) u kojem će nastupiti na EP-u za mlađe seniore.

TKD Novi Grad je već dugo najuspješniji taekwondo kolektiv u Bosni i Hercegovini, kako sa rezultatima tako i masovnošću i kadrom. Do početka pandemije koronavirusa klub je brojao više od 300 članova, sa kojim je radio veliki broj trenera. Niz godina je TKD Novi Grad ekipni prvak države u obje konkurencije u skoro svim uzrastima, a pojedinačno ostvaruje rezultate na najvećim međunarodnim takmičenjima.

Učitaj još novosti