27. 06. 2021 - 12:16
Ko bi rekao da je to taj čovjek? Trk kojim je svijet čuo za Ozila
907
Shares
Ko bi rekao da je to taj čovjek? Trk kojim je svijet čuo za Ozila

Bilo je to prije 11 godina

Ko bi rekao da je to taj čovjek? Trk kojim je svijet čuo za Ozila

27. 06. 2021 - 12:16
0
Shares

Mesut Ozil je jedan od najboljih veznjaka svoje generacije, iako mu je posljednjih godina karijera otišla silaznom putanjom i sjajni Nijemac turskog fudbala djeluje neprepoznatljivo. 

Ozilov boravak u Arsenalu je okončan na loš način. Topnici su jedva čekali da ga se riješe zbog visoke plate, a i na terenu je uglavnom djelovao bezvoljno i nezainteresovano.

Svoj mir ili pokušaj mira pronašao je u Fenerbacheu gdje mu također ne ide baš najbolje obzirom na povrede i užasnu formu. Proljetos je skupio 11 nastupa uz samo jednu asistenciju.

Dok je igrao za Real Ozil je hranio Cristiaana Ronalda i Karima Benzemu svojim loptama, bilježio je dvocifren broj asistencija u sezoni, slično je bilo u Arsenalu, ali od 2019. godine stvari su krenule po zlu.

Fudbalski svijet je Ozila upoznao na Svjetskom prvenstvu 2010. godine. Sjajan meč je odigrao u osmini finala kada je Njemačka pobijedila Englesku s 4:1. Taj susret će ostati upamćen i po poništenom golu Franku Lampardu u finišu prvog dijela za 2:2.

Utakmicu je obilježio i nestvaran trk Ozila u drugom poluvremenu kada je pokazao zavidnu brzinu, iza sebe je ostavio Garetha Barryja te nakon toga asistirao Thomasu Mulleru koji je mirno matirao Davida Jamesa.

Nakon tog turnira Ozil je prešao u Real Madrid za 18 miliona eura, imao je niz sjajnih sezona pod vodstvom Josea Mourinha, da bi u septembru 2013. godine otišao u Arsenal za ogromnih 47 miliona eura.

Iako ima 32 godine i može igrati još nekoliko sezona, čini se da je Ozil dao svoje najbolje što pokazuje i njegova trenutna tržišna vrijednost od svega četiri miliona eura.

Sport.ba/SportSport.ba

 

Učitaj još novosti