26. 10. 2019 - 08:34
RENAULT SE PROVUKAO Prijetilo im izbacivanje iz šampionata, a...
907
Shares
RENAULT SE PROVUKAO Prijetilo im izbacivanje iz šampionata, a dobili smiješnu kaznu

FORMULA 1

RENAULT SE PROVUKAO Prijetilo im izbacivanje iz šampionata, a dobili smiješnu kaznu

Sport.ba
26. 10. 2019 - 08:34
0
Shares

Svjetska automobilska federacija (FIA) je nakon optužbi da je Renault na trci Formule 1 na VN Japana koristio automatski sistem kočenja presudio saoduzimanjem bodova sa trke.

Velika se bura bila podigla na ekipu Renaulta da je nelegalno u bolide ugradila automatski balans kočenja. Nakon zaplijene volana FIA je utvrdila da su optužbe tačne i kaznio je francusku ekipu sa oduzimanjem bodova sa te trke.

Podsjetimo, vozači sami koče i sami podešavaju silu kočenja u zavisnosti od tipa krivine i potrošnje guma. Sa ovim sistemom Renaultovi vozači to nisu morali da rade već je sve bilo automatizovano.

Međutim dvosmislenost pravila je dovela do toga da su Francuzi prekršili sportska, a ne tehnička pravila.

"Sudije zaključuju da, iako je Renault koristio inovativna rješenja kako bi iskoristio određene dvosmislenosti tehničkog pravilnika i ostalih pratećih dokumenata, njihov sistem ne krši trenutni tehnički pravilnik", stoji u obrazloženju koje sadrži preko 10 tačaka.

"Međutim, iako je legalan prema tehničkom pravilniku FIA Formule 1, kao što je gore navedeno, sudije utvrđuju kako Renaultov sistem stvara pomoć vozaču i samim time nije u skladu s člankom 27.1 sportskog pravilnika FIA Formule 1 koji nalaže da vozač vozi bolid sam i bez pomoći.

"Sistem namještanja balansa kočnica služi kao pomoć vozaču, pošteđujući vozača brojnih podešavanja tokom kruga. Sudije naglašavaju kako postoji jasna razlika između ovog sistema i onog koji pruža stvarnu kontrolu feedbacka, što bi bila zamjena za vozačeve veštine i reflekse. Svejedno, i dalje je riječ o pomoći, što nije u skladu s članom 27.1 sportskog pravilnika FIA Formule 1", stoji u detaljnijem obrazloženju kazne.

Na Velikoj nagradi Japana francuska ekipa je osvojila devet bodova, od kojih je Daniel Ricciardo osvojio osam, a Nico Hulkenberg jedan bod.

Renault na kraju nije prošao sa težim posljedicama, brisanjem svih bodova u slučaju da ovo nije bio izolovani slučaj ili čak i diskvalifikacije iz šampionata kao što je ekipa Tyrrela pretrpila 1984. zbog nedozvoljenog ubrizgavanja olova u rezervoar za gorivo.

Naredna trka vozi se u Meksiku 27. oktobra.

Učitaj još novosti