09. 10. 2019 - 09:35
NIKAD ISPRIČANA PRIČA: U šta će se ovo dijete pretvoriti?!...
907
Shares
NIKAD ISPRIČANA PRIČA: U šta će se ovo dijete pretvoriti?! Samo je jednom zatražio dres rivala i to od Realovog igrača

LIONEL MESSI

NIKAD ISPRIČANA PRIČA: U šta će se ovo dijete pretvoriti?! Samo je jednom zatražio dres rivala i to od Realovog igrača

Mirza HADŽIJUSUFOVIĆ
09. 10. 2019 - 09:35
0
Shares

Argentinac Luis Lionel Messi, igrač mlade ekipe FC Barcelona, mogao bi debitirati za seniorski tim na večerašnjoj prijateljskoj utakmici kod Porta, koji tako otvara svoj novi stadion Dragao", javila je 16. novembra 2003. godine argentinska novinska agencija "Telam". U to vrijeme Barcelona, predvođena Laportom i Rijkaardom, dizala se nakon velikog pada prethodnih godina, bila je u teškoj finansijskoj situaciji i gostovanja je prihvaTala za puno manje novca nego što je to danas slučaj. Porto je tada iskeširao 250.000 eura bez problema, jer za razliku od Barce, bio je u ogromnom zaletu.

Vođen Jose Mourinhom uzeo je bio duplu portugalsku krunu i osvoji tadašnji Kup UEFA i jurišao je prema Ligi prvaka. Tadašnji trener Katalonaca Rijkaard je u Porto poslao "C" tim pun mladih i perspektivnih igrača, u kojem su od prvotimaca bili samo Xavi Hernandez i Rafa Marquez, kao i Luis Enrique, koji je bio na zalasku velike karijere. Utakmica je bila loša, a Porto je pobijedio golovima Derleija i Huga Almeide.

Ipak, najbitniji trenutak dogodio se pred kraj susreta, kada je 16 godina i 145 dana mladi Luis Lionel Messi zamijenio Fernanda Navarra. Čim je ušao u igru, Messi je izludio igrače Porta s nekoliko sjajnih driblinga. Imao je priliku i zabiti gol, ali je umjesto šuta iz izgledne situacije, odabrao trk prema golu. Sve nakon toga je historija i najljepša bajka kojoj se kraj još uvijek ne nazire... Sve ostalo je definitivno historija i to one njezine najljepše stranice.

Od duela s Portom prošlo je manje od pet mjeseci, a Leo je 7. marta naredne godine odigrao svoj prvi meč za Barcelonu B. Imao je nepunih 17 godina. U drugom timu Barce proveo je jednu sezonu, u kojoj je odigrao ukupno 22 meča i postigao šest golova. Već u narednoj je prekomandovan u prvi tim, a zaista sve ostalo je najljepša bajka. Međutim, kako je sve započelo?

Argentina je bila branilac naslova svjetskog prvaka 1987. godine, a Diego Maradona je bio najbolji igrač svijeta, ali u siromašnom dijelu trećeg najvećeg grada Rosarija, nešto posebno se dogodilo - rođen je Lionel Andres Messi. Treći sin Jorgea, radnika u željezarskoj industriji i Celije, čistačice, mladi Lionel imao je samo tri kilograma i 47 centimetara visine. Izrastao je u ponajboljeg fudbalera planete ikada, ali nije bilo nimalo lahko postići. Fudbal je bio dio Leovog života od prvog dan. Rosario Central postao je prvakom Argentine dvije sedmice prije Messijevog rođenja, a mali Lionel će naslijediti očevu strast za drugim klubom iz grada - Newell's Old Boysima.

"Kada ga je majka slala da obavi poslove, Leo je uvijek nosio loptu sa sobom. Ako je nije imao, napravio bi je od plastičnih vrećica ili čarapa", otkrio je poslije njegov brat Matias. Čak i s tri godine, Leo i lopta su bili najbolji prijatelji. Počeo je igrati fudbal s rođacima, a prve fudbalske korake načinio je u lokalnom klubu Grandoli. Najveća podrška u tome je bila njegova baka, nakon čijeg odlaska na bolji svijet Messi proslavlja svaki svoj gol na identičan način: simboličnim pokazivanjem ka nebu.

"Dobio sam prvu loptu kad sam bio jako mlad, imao sam tri, možda četiri godine. Bio je to poklon i otad jedini kojeg sam htio. Za Božić, rođendan ili bilo što drugo - loptu", rekao je Messi prije nekoliko godina. Mladi Leo otišao je gledati braću kako igraju u lokalnom klubu Grandoliju, skromna ekipa bez novca i s prašnjavim terenom u južnom dijelu grada. Njihov trener tad je bio Salvador Aparicio, a jednu večer nedostajao mu je jedan igrač. 

1"Pogledao sam prema tribini i vidio sam ga kako se igra s loptom. Ali bio je tako malen, tako da smo odlučili pričekati da se drugi igrač pojavi. Ali nije pa sam pitao Lionelovu majku mogu li ga posuditi", rekao je trener za Goal prije nego što je napustio ovaj svijet 2008. te je nastavio: "Nije joj se svidjela ideja. Rekla je da nikad nije igrao utakmicu. Njegova baka je također bila tamo i rekla je 'Ajde, dajte mu igrati!' Onda su mi ga posudili. Prvi put kad mu je došla lopta, samo ju je pogledao i propustio. Nije se ni pomakao. Ali drugi put kad mu je došla, doslovce ga je pogodila u lijevu nogu. Zaustavio ju je te je počeo trčati terenom. Driblao je sve koji su mu se našli na putu. Vikao sam mu da opuca, ali bio je premalen. Od tog dana uvijek je bio u mojoj ekipi."

2To je bilo s pet godina i nije mu dugo trebalo da osim driblanja, počne i pucati te zabijati. "Kasnije u mlađim uzrastima, zabio je šest ili sedam golova u svakoj utakmici. Umjesto da pričeka da golman ispuca loptu, uzeo bi je sam i počeo driblati po cijelom terenu. Bio je nadnaravan", rekao je Aparicio. S devet godina, Messi se pridružio klubu za kojeg i danas navija, Newell's, te je bio dio uzbudljive generacije, koja je izgubila samo jednu utakmicu u četiri godine.

Mali Leo, međutim, bio je zvijezda "Mašine generacije '87", a nazvani su tako jer su svi igrači rođeni 1987. Do 11. godine pokazalo se da Messi ima problem s manjom količinom hormona rasta. Bez potrebnog tretmana njegovi snovi o fudbalskoj karijeri bi bili uništeni. Suprotno vjerovanju, Newell's je pokušao platiti za njegovo liječenje, ali s obzirom da je klub bio u krizi, novca nije bilo, a Messijev otac postao je frustriran. Osiguranje je uspjelo djelomično pokriti bolničke račune, ali porodica se naposljetku mučila da skrpi kraj s krajem. Jorge Messi je razmišljao da cijelu porodicu preseli u Australiju, ali vjerovao je da fudbalske vještine njegova sina mogu pomoći da premoste finansijske probleme.

Ponudio je Lionela River Plateu, a mladi napadač zadivio je kao 13-godišnjak protiv dečkih tri godine starijih od njega na probi na kojoj je bio i njegov budući saigrač iz reprezentacije Gonzalo Higuain. Ali Messijev otac tražio je od Rivera posao i kuću u Buenos Airesu, a Newell's je također igrao čvrsto tako da se transfer nikad nije ostvario. Umjesto toga, Jorge se sastao s predstavnicima firme za skauting, koja je pozvala argentinskog advokata Juana Matea, a video na kojem Messi tehnicira s narančom (113 puta) i teniskom lopticom (120 puta) je poslan Barceloninom skautu Josepu Minguelli. 

Zanimljivo, to je bilo dovoljno da mu osigura probu u Barci, a Messi je otputovao u katalonsku prijestolnicu zajedno s ocem i s jednim od posrednika Fabian Soldinijem, Messijev prvi ugovor potpisao je na salvetu njegov otac Minguella i bivši veznjak Barce Carles Rexach, ali Leova budućnost ostala je upitna sljedeće tri godine. Jorge je bio bez posla, a klub je nakon nekoliko obećanja počeo isplaćivati 4.000 eura mjesečno po ugovoru što je omogućilo porodici da lakše diše u 2004. godini.

Kasnije te godine, puno viši i snažniji Messi je debitovao u zvaničnim mečevima za prvu ekipu sa samo 17 godina protiv Albacetea, te je zabio prekrasnim lobom. Frank Rijkaard je u duelu protiv fenjeraša Albacetea s klupe podigao mladog Argentinca i u 87. minuti ga poslao na teren umjesto strijelca jedinog gola na meču Samuel Eto'oa. Ronaldinho je navukao dvojicu defanzivaca gostujuće ekipe da zaborave na Messija, prebacio je loptu preko njih i lansirao Lea pred gol rivala, a Argentinac je lobovao golmana i tik nekoliko centimetara preko njegove ruke prebacio loptu u gol. Magija dvojice čarobnjaka. Sudbina je htjela da danas taj momak s brojem 30 na dresu nosi upravo Ronaldinhovu “desetku” i obara brojne rekorde koje će biti jako teško dostići.

3

Ako imate to zadovoljstvo da igrate protiv Lea Messija na terenu, očigledno da ćete dati sve od sebe da dobijete njegov dres nakon meča. Kada je Juve zaustavio Barcu u polufinalu Lige prvaka petprošle sezone, sjajni defanzivni duo Giorgio Chiellini i Leonardo Bonucci imali su prijateljski sukob oko tog ko će dobiti Messijev dres nakon meča. Popularni 'čitači usana' otkrili su da je Bonucci baš bio očajan da dobije dres. Na kraju je Leonardo i zamijenio dresove s petostrukim osvajačem Zlatne lopte. Ipak, ispostavilo se da Messi baš i nije preveliki fan ove tradicije.

Naime, otkrio je da nikada on nije taj koji traži zamjenu dresa s drugim igračem, a obično zamijeni dresove jedino ako ga za to zamoli Argentinac iz protivničke ekipe. Tako je bilo i nedavno u duelu sa Sevillom, kada je na suprotnoj strani bio Ever Banega. Ipak, napravio je izuzetak kada se susreo sa Zinedineom Zidaneom u ranoj fazi karijere.

4

"Ja nisam taj koji traži razmjenu. Samo sam jednom tražio... Od Zidanea", priznao je. "Ne tražim dresove. Ako je Argentinac na drugoj strani, zamijeniću s njim. Ako nije, a tu je neko drugi ko me upita, zamijenit ću s njim. Ako ne, sigurno neću tražiti igrače pitati ih".

Zanimljivo je i to ko je zapravo bio Messijev idol. Svi na prvu sigurno očekuju Maradonu, ali Pablu Aimaru divili su se i Mali zeleni i njegov legitimni nasljednik. Messija je kao klinca oduševljavao sedam godina stariji sunarodnjak s kojim je kasnije igrao u reprezentaciji. Kad je Messi stigao u Evropu, Aimar je već bio velika zvijezda Argentine i Valencije s kojom je dvaput osvojio Primeru, jednom Kup UEFA i Superkup Evrope. I njega su nazivali "novim Maradonom", a jedan od najvećih svih vremena za Aimara je rekao: "On je jedini igrač za kojeg bih platio da ga gledam." Messi ga je 2015. ispratio u penziju riječima: "Hvala ti što si nam dopustio da uživamo u tvojoj čaroliji." Dirljiv je bio i njihov susret nakon sudara Benfice i Barcelone.  

Početkom prošle godine otišao je i Leov omiljeni saigrač. Veliki Ronaldinho odlučio je reći konačno zbogom fudbalu, barem onom profesionalnom. 

"Oduvijek sam govorio kako sam mnogo naučio od tebe. Uvijek ću ti biti zahvalan na tome što si mi olakšao da se uklopim u tim. Imao sam sreće što sam mogao podijeliti mnoge stvari s tobom i zaista sam sretan zbog toga. Nisi bio samo fantastičan igrač, bio si i jesi sjajna osoba, a to je ipak najvažnije. Odlučio si se penzionisati,  ali nogomet nikada neće zaboraviti tvoj smiješak. Sve najbolje, Ronnie", poručio mu je omaleni argentinski genije.

ronaldinho-barca-reuters1

Bivši veznjak Reala, Esteban Granero, prisjetio se 2017. u razgovoru za 'El Pais' svog prvog susreta s Leom Messijem. 30-godišnji igrač Espanyola bio je tada član akademije Real Madrida, a Messi je u dobi od 13 godina iz Newell's Old Boysa stigao u La Masiju. Tijekom susreta s mladom ekipom Kraljeva, Argentinac je ostavio snažan dojam na Granera koji se sjeća skoro svakog detalja. Ovako je to teklo...

"Oba smo rođeni 1987. godine. Upoznao sam Messija kada je imao 15 godina. Igrali smo turnir u Villarrealu i odsjeli smo u istom hotelu. Bio sam u dobrom odnosu s igračima koje znam iz reprezentacije: Piqueom, Valienteom, Fabregasom... U hotelu sam naletio na Piquea. U to vrijeme stalno smo pobjeđivali Barcelonu, a Pique mi je kazao: 'Ova godina je naša'. Odgovorio sam da nema jebene šanse. Pique mi je objasnio da Barcelona ima novog fantastičnog igrača koji će nas razbiti. Pokazao je prstom prema bazenu. Vidio sam nekog sitnog dječaka. Bio je tako malen. Sjedio je sam, noge su mu bile u vodi. Bio sam uvjeren da me Pique zafrkava. Tada sam prvi put vidio Messija", sjeća se Granero.

"Kao što je Pique i najavio, Messi nas je u utakmici razbio. Odigrao je spektakularno, bio je jak kao stijena. Način na koji je držao loptu bio je nevjerovatan, kao da mu je zalijepljena za nogu. Bilo mu je nemoguće oteti loptu. Bilo me strah pomisliti u što će se to dijete pretvoriti. 15 godina kasnije, gledam ga na terenu i razmišljam: Jeb**e, on je još tu", priča Granero u superlativima o danas ponajboljem igračem u historiji fudbala.

"Kad smo ga prvi put vidjeli, bio je tako malen da smo se pitali šta radi ovdje", priznao je jedne prilike Gerard Pique o malom Leu. Ali kako je tek narastao... O Leu se kasnije sve više manje zna, ali ostaje upisano da se prije 32 godine u Rosariju rodio po mnogima najbolji fudbaler svih vremena. Čovjek koji je donio toliko golova i trofeja Barceloni. Od stidljivog dječaka, koji je tražio da se presvlači sam van svlačionice, ubrzo je prerastao u po mnogima najkompletnijeg igrača fudbala ikada.

Piše: Mirza Hadžijusufović

Učitaj još novosti