08. 10. 2019 - 22:10
ENGLEZI I ŠPANCI NA APARATIMA UEFA im spremila žestok šamar: U...
907
Shares
ENGLEZI I ŠPANCI NA APARATIMA UEFA im spremila žestok šamar: U LP više ništa neće biti isto

SKRAĆENJE BROJA UČESNIKA

ENGLEZI I ŠPANCI NA APARATIMA UEFA im spremila žestok šamar: U LP više ništa neće biti isto

Sport.ba
08. 10. 2019 - 22:10
0
Shares

Čini se da je u pripremi promjena koja će promijeniti evropski klupski fudbal iz temelja.

Naime, najjače evropske lige, među kojima su engleska španska, talijanska i njemačka, od 2021. godine mogle bi ostati na samo tri direktna učesnika u Ligi prvaka.

Trenutno sve četiri lige imaju osigurana četiri mjesta u grupnoj fazi Lige prvaka, ali bi se to moglo promijeniti prema riječima predsjednika evropskih liga Lars-Christera Olssona.

"Mislim da će sve biti u redu ako sve lige budu tretirane na isti način. Ako Premier liga dobije četiri mjesta, a oduzme se jedno mjesto recimo Bundesligi, to će biti problem. Velike lige su spremne za razgovore o novinama i promjenama u sustavu natjecanja, ali samo pod uvjetom da budu jednako tretirane", rekao je.

Ovo je svojevrstan odgovor na prijedlog predsjednika Juventusa Andree Agnellija koji je predložio promjenu sistema natjecanja u Ligi prvaka tako da se poveća broj sudionika. Umjesto osam grupa po četiri kluba, Agnelli želi vidjeti šest grupa po šest klubova u njima. To bi povećalo broj utakmica unutar grupa najelitnijeg natjecanja sa šest na čak 10.

Učitaj još novosti