27. 09. 2019 - 09:22
FORMULA 1 ZBOG PUTINA MIJENJA LOKACIJU TRKE: Soči nije ispunio...
907
Shares
FORMULA 1 ZBOG PUTINA MIJENJA LOKACIJU TRKE: Soči nije ispunio očekivanja

POSLIJE PET SEZONA

FORMULA 1 ZBOG PUTINA MIJENJA LOKACIJU TRKE: Soči nije ispunio očekivanja

Sport.ba
27. 09. 2019 - 09:22
0
Shares

Rusija je uložila ogroman novac da izgradi stazu u Sočiju, koja se smatra jednom od najmodernijih u Formuli 1, međutim, poslije pet sezona investicija se nije isplatila jer tribine nikada nisu popunjene, a tako nešto se očekuje i ovog vikenda.

Zbog toga Vladimir Putin želi izmijeniti VN Rusije, a kao idealno rješenje predlaže povratak u Sankt Peterburg i to već za dvije godine.

Velika nagrada Rusije vozi se od 2014. u Sočiju, ali start Formule 1 u Rusiji zapravo datira iz Sankt Peterburga. Tamo su bile održane dvije trke, ali je početak Velikog rata prekinuo automoto sport u najvećoj državi na svijetu.

I prije pet godina, kada se gradila sadašnja staza, bilo je zagovornika da se F1 vrati tamo gdje je i počela u Rusiji, ali je ipak izabrana obala Crnog mora i Olimpijski grad.

Razgovori Putina i čelnika FIA-e i F1 su već počeli, a pojedini mediji navode da je stvar praktično i dogovorena. Neophodno je da se izgradi nova staza, a kako prenose ruski mediji prva trka u nekadašnjem Lenjingradu trebala bi se voziti 2021.

VN Rusije se vozi u nedjelju od 15:10.

Suvereni vladari Sočija su vozači Mercedesa koji su svih pet puta pobjeđivali, tri puta Lewis Hamilton i po jednom Nico Rozberg i Valtteri Bottas.

Učitaj još novosti