09. 09. 2019 - 18:35
Osvojio 19. Grand Slam, a proživio ga k’o da je prvi: Bik sa...
907
Shares
Osvojio 19. Grand Slam, a proživio ga k’o da je prvi: Bik sa Mallorce uskoro bi mogao postati najveći ikada ove igre

RAFA JE PREŽIVIO

Osvojio 19. Grand Slam, a proživio ga k’o da je prvi: Bik sa Mallorce uskoro bi mogao postati najveći ikada ove igre

Besim TODOROVAC
09. 09. 2019 - 18:35
0
Shares

PIŠE: Besim TODOROVAC

Osamnaest puta do sinoć je osvajao Grand Slam turnire, ali je ovaj možda bio i najemotivniji. Jer, ugodna šetnja Španca po Flushing Meadowsu prerasla je u pravu uličnu borbu protiv hrabrog i angažovanog Daniila Medvedeva, a Rafa Nadal je preživio.

Preživio je radi čuvenog borbenog duha u sebi. Ustrajući nakon što je prokockao dva seta i break prednosti u trećem, a potom i dvije meč-lopte u četvrtom setu. Preživio je trčeći posvuda u meču prepunom dugačkih relija i u konačnici igrajući neumoran i neuništiv tenis u osvajanju turnira rezultatom 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4 nakon četiri sata i pedeset minuta čiste drame.

Osvojivši turnir, Rafa je zacementirao hegemoniju koja vlada tenisom skoro 15 godina. Ako vam se čini skoro nemogućim, ovo je upravo to. U sportu gdje se svake godine pojavi more mladih i talentovanih igrača, Nadal, Novak Đoković i Roger Federer (svi redom zagazili u tridesete) kombinovano su osvojili 12 GS titula u posljednje tri sezone.

Kada njima dodamo počasne članove Stana Wawrinku i Andyja Murraya, njih petorica su osvojili 57 od 59 GS turnira počevši od Roland Garrosa 2005. godine. Čast ostalih brane samo Marin Čilić i Juan Martin del Potro (obojica su osvojila upravo US Open). Sada se čini da bi Medvedev, koji je u dvije sedmice od tipičnog filmskog negativca postao superheroj New Yorka, mogao postati najozbiljnija prijetnja trenutnom vrhu.

No, prije nego on, ili neko drugi pokvari zabavu, trebali bi znati koliko je sveta trojka duboko ušla u sportske duše ostalih takmičara.

nadal1

“Teško je reći da li se njihova dinastija bliži kraju. Mogu samo reći da svi mi dajemo sve od sebe da napravimo tu tranziciju. Teško je zaista, jer oni i dalje igraju vrhunski tenis. Ne znam šta drugo reći. Jednostavno igraju nevjerovatan tenis”, izjavio je Medvedev.

Rafa sada ima 19 GS titula, jednu manje od Federera i tri više od Đokovića u utrci koju su nekako svi proglasili onom za konačnog GOAT-a ove igre. Nekada, a to nije baš tako davno, mogli biste reći da su Nadalove brojke napucane njegovom dominacijom na šljaci, podlozi gdje je osvojio 12 titula na Roland Garrosu. No, ni ta opaska više ne važi. Ovo je bila njegova četvrta titula u New Yorku, a druga u tri godine. U Open eri, samo su Federer, Jimmy Connors i Pete Sampras sa po pet ispred njega, a John McEnroe ima četiri kao i on.

“Osjećam se počastvovanim što sam dio ove borbe. Volio bih biti onaj koji će ih imati najviše, da. Ali iskreno mislim da neću biti više ili manje sretniji ako se to desi ili ne. Ono što mi daje sreću je lična satisfakcija da sam pružio ono najbolje od sebe. U tom smislu, vrlo sam zadovoljan sobom”, rekao je Nadal poslije finala.

Nekad davno, ova igra je možda predstavljala otmjenu i elegantnu vježbu za tijelo. Ali, nije bilo ništa otmjeno u ovom finalu. Meč se pretvorio u tučnjavu, a nijedna strana nije davala ni centimetar drugoj. Gledali smo sate intenzivnog i fizičkog tenisa. Medvedev bi imao break lopte, ali ih ne bi iskoristio. Nadal također. Nakon dvije vezane godine finala u tri seta, ovo će se definitivno pamtiti godinama.

Turnir je završen, a sa njim i Grand Slam sezona. Ali se trka nastavlja. Kada stignemo do Australije u januaru 2020., Nadal će ciljati da odmah stigne Federera. Švicarac, koji i dalje igra kao da mu je 28, pokušat će ga zaustaviti, a Đoković će ih loviti kao veliku divljač.

Uživajte i cijenite svaki trenutak ove epske borbe jer ništa ne traje zauvijek. To jeste, u ovom slučaju, možda i bude.

Učitaj još novosti