08. 09. 2019 - 10:43
UTRKA ZA GOATA Nadal večeras ima priliku zadati težak udarac...
907
Shares
UTRKA ZA GOATA Nadal večeras ima priliku zadati težak udarac Rogeru i stići na korak od savršenstva

US OPEN

UTRKA ZA GOATA Nadal večeras ima priliku zadati težak udarac Rogeru i stići na korak od savršenstva

08. 09. 2019 - 10:43
0
Shares

Rafael Nadal večeras igrati za svoje nasljedstvo ili, popularnijim riječnikom, svoje mjesto u trci za GOAT-a ove igre.

Situacija je sljedeća: Roger Federer ima 20 osvojenih GS turnira, Rafa Nadal je na 18, dok Novak Đoković ima 16. 

Ukoliko bi se Španac večeras domogao svoje četvrte titule na US Openu protiv Daniila Medvedeva, približio bi se na samo jedan trofej od Švicarca. S tim i da je pet godina mlađi od njega (Rafa je u junu napunio 33, Roger u augustu 38).

Ako uzmemo u obzir da je kralj šljake i Roland Garrosa, gdje je osvojio 12 GS turnira, prvi je favorit da osvoji ovaj turnir i naredne godine pa bi se, u slučaju da Roger ne iznenadi i osvoji Australiju na startu nove sezone, mogao izjednačiti sa Švicarcem već u maju. 

Novak Đoković je bio prvi favorit tekućeg turnira i imao je veliku šansu da da već u narednoj godini proba napasti Federerov rekord. Međutim, zbog povrede je predao Stanu Wawrinki i pitanje je u kakvom će stanju dočekati Australiju.

Nadal će po šesti put u karijeri igrati protiv igrača koji je prvi put u finalu Grand Slama, a treću godinu zaredom. Očekivano, prilično je dominantan protiv debitanata u finalima.

Sve je krenulo 2005. kada je sa 3:1 pobijedio Mariana Puertu na Roland Garrosu. Na Wimbledonu 2010. uzeo je Tomasa Berdycha sa 3:0. Tri godine kasnije, na French Openu uzima Davida Ferrera u tri seta, a 2014. je doživio prvi poraz. Stan Wawrinka je tada u prvom finalu osvojio prvi GS u karijeri. 

Prije dvije godine na US Openu, protivnik u finalu mu je bio Kevin Anderson i slavio je sa 3:0. I na kraju, prošle godine u finalu Roland Garrosa također sa 3:0 dobija Dominica Thiema.

Za protivnika će večeras imati prilično drugačijeg tenisera. Igrača koji igra neobičan tenis, koji je u naletu i vjerovatno je najbolji igrač kompletnog ljeta - Daniila Medvedeva.

Dva igrača sastala su se samo jednom i to baš nedavno u Montrealu. U svom prvom Masters finalu Rus je ubjedljivo poražen od Rafe sa 2:0 (6:3, 6:0). Međutim, od tada je osvojio prvi Masters u Cincinnatiju i prepun je samopouzdanja i male su šanse da će Nadal tako lako slaviti i večeras.

Meč je na programu od 22:00 na stadionu Arthur Ashe u New Yorku.

Učitaj još novosti