13. 08. 2019 - 12:30
Vladimir Vranješ: Skidam kapu saigračima, sigurno nećemo...
907
Shares
Vladimir Vranješ: Skidam kapu saigračima, sigurno nećemo izvisiti bijelu zastavu i borit ćemo se do posljednje šanse

SANIRAO TEŠKU POVREDU

Vladimir Vranješ: Skidam kapu saigračima, sigurno nećemo izvisiti bijelu zastavu i borit ćemo se do posljednje šanse

13. 08. 2019 - 12:30
0
Shares

Jedan od ključnih igrača u odbrani rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, Vladimir Vranješ (30), potpuno oporavljen obavlja pripreme u mađarskoj Tatabanji, klubu s kojim ima ugovor do ljeta 2020.

Prethodnih pola godine je Vranješ mnogo nedostajao u rosteru selektora Bilala Šumana, ali su ostali reprezentativci to ipak uspjeli nadomjestiti i ostvariti prvi plasman na Evropsko prvenstvo iduće godine.

- Svaki put je bilo teško pratiti utakmice, a nemati šansu da igram. Uvijek sa zadovoljstvom svi dolazimo na pripreme reprezentacije, ima nas koji smo tu desetak godina. Stvarno sam se nervirao i slavio uz utakmice, to su bila pomiješana osjećanja. Svaka čast momcima koji su se borili jedan za drugog i zasluženo izborili Euro - govori Vranješ za Avaz.

Naš reprezentativac je zadobio tešku povredu desnog koljena u februaru ove godine na meču evropskog Kupa EHF, protiv makedonskog Rabotnika u Bitolju.

- Skoro pola godine sam pauzirao pošto mi je na nezgodnom mjestu pukao medijalni kolateralni ligament. Klupski doktor je preporučio operaciju, ali sam se konsultovao još sa doktorima u Segedu, gdje sam ranije igrao, te ljekarima Vesprema i Monpeljea. Svi su rekli da to može prirodnim putem zacijeliti pa sam odlučio da ne idem “pod nož”. Kasnije mi je i naš doktor kazao da sam odabrao pravi put - priča bh. pivot.

Dodaje da mu je mnogo pomogao i doktor Aleksandar Jakovljević iz Banje Luke.

- Krajem maja sam počeo individualno trenirati, ružan period je iza mene i nadam se da se neće ništa slično ponoviti - govori Vranješ kojem je to bila prva teža povreda u karijeri.

Teške povrede koljena su prošla još dvojica “Zmajeva” Senjamin Burić te Marko Tarabochia.

- Kod njih su bili stradali ukršteni ligamenti, pa to traži još duži oporavak. Psihološki je stvarno teško, to je moja prva teža povreda u karijeri i nisam navikao na pauzu u toku sezone. Bilo je najgore kad gledam saigrače i ekipu u utakmicama. Ipak, vjerovao sam da ću se vratiti brzo i sve ovo ostaviti iza sebe - ističe Vranješ.

Individualno je krenuo sa treningom u maju, a potom se uključio u pripreme Tatabanje.

- Prvih sedmica je bilo bojazni, obraćao sam pažnju samo na osjećaj u koljenu, ali vremenom stvari idu nabolje. Sad smo već odigrali tri kontrolne utakmice i mogu reći da to polako odlazi iz glave i koncentriran sam samo na stvari na terenu - ističe Vranješ.

Dovoljno je vremena da dođe u pravu formu već za oktobarske prijateljske utakmice sa Crnom Gorom, a potom i pripreme za Euro u januaru iduće godine.

- Nadam se da će u oktobru svi doći zdravi, pa da se okupimo i uigramo neke stvari. Skidam kapu svojim saigračima koji su odradili posao, pogotovo jer znamo u kakvoj je situaciji rukometni Savez i kako to funkcionira. Oni su se izdigli iznad toga i pokazali kako se bori za reprezentaciju - zaključio je Vranješ.

”Zmajevi” će u norveškom Trondhajmu igrati na Euru u grupi sa domaćom Norveškom, Francuskom i Portugalom.

- Veliki uspjeh je to što smo se plasirali. Spremit ćemo se dobro za to takmičenje. Protivnici jesu jaki, ali protiv svakoga se može igrati kad se dobro pripremi utakmica. Uvijek bude iznenađenja. Sigurno nećemo izvisiti bijelu zastavu, već ćemo se boriti kako smo navikli u svakoj utakmici. Imamo respekt, ali borit ćemo se do posljednje šanse koju budemo imali - kaže Vranješ.

Mađarsko prvenstvo starta 30. avgusta.

- Klupska očekivanja su veća jer smo dobili reprezentativce Mađarske, po jednog iz Segeda i Ferencvaroša, po jednog Rusa i Rumuna iz Dinamo Bukurešta, golmana Visle... Napravili smo respektabilnu ekipu, ali smo ipak ispod Vesprema i Segeda. Nadamo se da ih možda barem malo možemo ugroziti, ali glavni ciljevi su treće mjesto u ligi, finalni turnir Kupa i plasman u EHF kup - kaže Vranješ.

Učitaj još novosti