11. 08. 2019 - 08:10
NAJNESRETNIJI TIM U HISTORIJI: Prisjećanje na tim koji je...
907
Shares
NAJNESRETNIJI TIM U HISTORIJI: Prisjećanje na tim koji je stigao do finala Lige prvaka 2002. godine, a onda izgubio bitke za svaki trofej

BAYER LEVERKUSEN

NAJNESRETNIJI TIM U HISTORIJI: Prisjećanje na tim koji je stigao do finala Lige prvaka 2002. godine, a onda izgubio bitke za svaki trofej

Sport.ba
11. 08. 2019 - 08:10
0
Shares

Iako trenutno Bayer Leverkusen važi za klub koji se bori za sredinu tabele u Bundesligi, te su daleko od najozbiljnijih ekipa u ligi i borbe za mjesto u Ligi prvaka, to nije bio slučaj početkom ovog stoljeća. Krajem 90-ih i početkom 00-tih, ‘Apotekari’ su bili velika prijetnja gigantu iz Bavarije, a iako su čak četiri puta završavali na drugom mjestu, u tom periodu niti jednom nisu uspjeli osvojiti svoju prvu titulu prvaka Njemačke.

bayerleverkusen

Ipak, daleko impresivnija stvar od njihovog sjajnog učinka u ligi tih godina bio je njihov nevjerovatan nastup u Ligi prvaka tokom sezone 2001/02, kada su privukli pažnju cijele nogometne javnosti. Naime, te sezone tim Klausa Toppmollera je u posljednja tri kola u ligi prosuo prednost od pet bodova, te završio na drugom mjestu iza Borussije Dortmund, a također su bili jako blizu i osvajanja titule prvaka Europe.

Nakon što su u prvoj grupnoj fazi završili na drugom mjestu iza Barcelone, u narednoj fazi natjecanja su osvojili prvo mjesto u grupi u kojoj su još bili Deportivo la Coruna, Arsenal i Juventus. Zatim, u četvrtfinalu su slavili protiv Liverpoola, da bi u polufinalu iz takmičenja izbacili još jednog engleskog velikana Manchester United. U finalu najelitnijeg europskog nogometnog natjecanja su odmjerili snage sa Real Madridom u Glasgowu. Ta utakmica je ostala najpoznatija po majstoriji Zinedinea Zidanea, koji je postigao po mišljenju mnogih možda i najbolji gol u povijesti natjecanja za veliku pobjedu.

leverkusen

Za Bayer je u to vrijeme branio Hans Jorg Butt, a ispred njega je u obrani briljirao legendarni Lucio, koji je te iste godine sa Brazilom osvojio Svjetsko prvenstvo, a zatim i trostruku krunu sa Interom kasnije u karijeri. U veznom redu glavnu riječ su vodili jedna od najvećih klupskih legendi Carsten Ramelow, Michael Ballack, te Ze Roberto. Zatim, napad su predvodili bivši turski reprezentativac Yildiray Basturk koji je igrao na poziciji desetke, a ispred njega Oliver Neuville, koji je te sezone postigao ukupno 22 gola. Pored njih, treba istaknuti i bivše hrvatske reprezentativce Marka Babića i Borisa Živkovića, koji su igrali značajnu ulogu te sezone, te nastupili i u finalu Lige prvaka, kao i tada 21-godišnjeg bugarskog napadača Dimitra Berbatova, koji je kasnije postao jedan od najboljih napadača svijeta.

bayer-leverkusen-tim-2002

Mnogi smatraju kako je to bio možda i najnesretniji tim u povijesti nogometa, s obzirom da su imali priliku osvojiti trostruku krunu te sezone. Naime, pored toga što su izgubili to finale Lige prvaka, u ligi završili na drugom mjestu sa samo jednim bodom zaostatka za Borussijom, poraženi su i u finalu njemačkog kupa protiv Schalkea.

Učitaj još novosti