12. 06. 2019 - 11:17
Ima 35 djece, jedini je sportista milijarder: Posebno je vezan...
907
Shares
Ima 35 djece, jedini je sportista milijarder: Posebno je vezan za Lepu Brenu, najbogatiji je teniser u istoriji, a bio je prosječan igrač

JON CIRJAK

Ima 35 djece, jedini je sportista milijarder: Posebno je vezan za Lepu Brenu, najbogatiji je teniser u istoriji, a bio je prosječan igrač

12. 06. 2019 - 11:17
0
Shares

Po završetku Roland Garrosa mnogima je jedna od tema zarada koju su teniseri ostvarili. Tako je Rafael Nadal iz Pariza otišao u svoju kraljevsku palatu na Majorci bogatiji za 2.250.000 eura, Thiem je dobio 1.180.000 eura, a Đoković i Federer po 590.000 kao polufinalisti.

Ovo je novac kakav su nekadašnji teniseri mogli samo da sanjaju. Oni koji su igrali tenis tokom sedamdesetih i koji su osvajali turnire, zarađivali su za današnje vrijeme simboličan novac.

Jedan od takvih je i Rumun Jon Cirjak, koji je najbogatijih sportista svih vremena, čija se zarada procjenjuje na 2 milijarde dolara. On je ujedno i jedini bivši sportista koji je dospio na listu milijardera i time je najbogatiji čovjek iz svijeta sporta svih vremena, piše Telegraf.

Poređenja radi, Roger Federer, koji je drugi na listi najbogatijih tenisera, ima zaradu od 450 miliona dolara, Novakovo bogatstvo se procjenjuje na 200 miliona dolara, a Nadalovo na 180 miliona dolara. Dakle, i kada Novak, Roger i Rafa spoje zarade, ne mogu da imaju ni polovinu Cirjakovog bogatstva.

nadalfedererdjokovic

Foto: Guliver/Matthew Stockman/Getty Images

Ali, Cirjak novac nije zaradio samo od tenisa, naročito ne od turnira, kojih i nije osvojio mnogo tokom karijere. U singlu je osvojio Minhen 1970. goidine, a iste godine došao je i do pehara u dublu na Roland Garrosu. U dublu je bio uspješniji i tu je osvojio ukupno 22 titule, ali je gotovo sav novac napravio po završetku karijere.

Bio je uspješan agent nekolicine tenisera, uključujući i Borisa Bekera u vreme kada je bio broj 1, zatim Štefi Graf, Marata Safina, Gorana Ivaniševića... Od toga je sjajno zarađivao, ali je gro svog bogatstva stekao tek posle devedesetih.

800px-ion-tiriac-830x0

Foto: Wikipedia/Bobby Voicu

Cirjak je rođen u Brašovu u Transilvaniji 9. maja 1939. godine, s 15 godina je radio u fabrici kamiona. Tada mu je bilo dozvoljeno da radi šest sati dnevno, umjesto osam, da bi mogao da igra hokej, koji je prvo profesionalno trenirao prije tenisa, pa je čak i učestvovao na Olimpijskim igrama u Insbruku 1964. godine. Kasnije se preselio u svijet tenisa, a nakon toga je počela i njegova biznis karijera.

Cirjak je prepoznao šta pad Berlinskog zida predstavlja za čovječanstvo, pa se poslije pada režima Nikolajea Čaušeskua vratio u Rumuniju. Bio je svjestan da će kapital sa Zapada jurnuti ka siromašnim Ruunima, iskoristio je svoje kontakte iz Njemačke da postane zastupnik Metro AG, zatim i Mercedesa.

Taj novac je dalje uložio u osiguravajuću kompaniju, privatnu banku (koja mu je donijela najveće bogatstvo), avio kompaniju, turističku agenciju. Danas zapošljava oko 20.000 ljudi i direktor je turnira u Mastersa Madridu, koji želi da izdigne na nivo Gren slem turnira.

Osim poslovnog, Cirjak je imao i buran privatni život. Danas živi u Monte Karlu s troje djece koje je dobio u braku, ali sam kaže da ima 32 vanbračne djece, a takođe brine i o 300 napuštenih mališana, kojima je sagradio pravi mali privatni raj u Brašovu.

1547988498618-untitled-1-830x0

Foto: Instagram

Cirjak je u Srbiji poznat i kao kum Lepe Brene i Bobe Živojinovića, a u maju 2014. godine, tokom stravičnih poplava koje su zadesile Srbiju donirao je 100.000 eura za pomoć ugroženima.

Učitaj još novosti