10. 06. 2019 - 23:05
Izjava Rafaela Nadala o kojoj se govori; ispisao je historiju...
907
Shares
Izjava Rafaela Nadala o kojoj se govori; ispisao je historiju tenisa, a onda poslao zastrašujuću poruku

OSVOJIO 12. PUT ROLAND GARROS

Izjava Rafaela Nadala o kojoj se govori; ispisao je historiju tenisa, a onda poslao zastrašujuću poruku

Sport.ba
10. 06. 2019 - 23:05
0
Shares

Španac Rafael Nadal, kojeg su mnogi analitičari nakon nekoliko ozljeda polako slali u igračku mirovinu, još jednom je oduševio svojom igrom na prestižnom Grand Slam turniru - Roland Garrosu. U reprizi prošlogodišnjeg finala 33-godišnji 'kralj zemlje' Nadal nadigrao je 25-godišnjeg Austrijanca Dominica Thiema za svoju 12. po redu titulu u Parizu i 18. osvojeni Grand Slam u karijeri. Ako ovako nastavi igrati nije nemoguće da Nadal uskoro dostigne i velikog Rogera Federera koji je stao na 20 osvojenih Grand Slamova

U finalnom susretu Rafael Nadal bez većih problema nadigrao je Austrijanca Dominica Thiema 6:3, 5:7, 6:1, 6:1 nakon točno tri sata i jedne minute igre. Iako je Nadal nekim već postao dosadan ova pobjeda ipak je posebna po mnogočemu. Kao prvo, Nadal je nastavio impresivnu dominaciju na Roland Garrosu jer mu je ovo bila 12. titula (apsolutni rekord u tenisu!) u Roland Garrosu tačno 14 godina nakon premijernog trijumfa.

Nadal je tako postao prvi u historiji koji je u pojedinačnoj konkurenciji 12 puta osvojio jedan od četiri Grand Slam trofeja. Do danas je dijelio taj rekord s Australkom Margaret Court koja je 11 puta bila pobjednicom Australian Opena.

Drugo, Nadalu je ovo bila ukupno 93. pobjeda u Roland Garrosu uz svega dva poraza (Soderling 2009. i Đoković 2015.).

Treće, Nadal je u 12 finalnih mečeva u Roland Garosu (nikada nije izgubio finale!) ukupno izgubio svega sedam setova uključujući i jedan koji mu je uzeo Thiem.

'Igranje na Roland Garrosu je san za mene. Od prvog finala 2005. do danas. Tada, prije 14 godina, nisam mogao ni zamisliti kako ću biti na istom ovom mjestu, s istim peharom. Vratit ću se i sljedeće godine, pokušat ću ponovo osvojiti titulu', kazao je nakon meča Nadal poslavši jasnu ili bolje rečeno zastrašujuću poruku konkurenciji. Tek toliko da se zna ko je 'kralj zemlje.'

I što je najbolje, on zaista misli kako još nekoliko godina može igrati na visokoj razini, kako će još 2-3 godine biti 'kralj zemlje'. Stoga je za očekivati kako će uoči sezone na zemljanoj podlozi preskočiti neke turnire kako bi dovoljno svjež stigao u Pariz.

Obzirom da Nadal još nikada nije izgubio finale u Roland Garrosu simpatična je bila njegova izjava o Austrijancu Dominicu Thiemu koji je u polufinalu, nakon prave drame i nekoliko prekida zbog kiše, nadigrao prvog igrača svijeta Novaka Đokovića.

'Dominic je zaslužio da se nađe ovdje. Imao je šanse i osvojiti turnir, svaka mu čast na igri tijekom cijelog turnira. Iskreno, ne znam kakav je osjećaj izgubiti finale, ali ako ga jednog dana osjetim, neka to bude baš protiv Thiema, koji je primjer sjajne osobe, vrijednog momka i velikog igrača', dodao je Nadal koji je osim ispisivanja povijesti primio i pobjednički ček na 2,3 miliona eura.

No, osim slave i novca sada je jasno kako Nadal kreće u tzv. 'nemoguću misiju', kreće u lov na najvećeg tenisača svih vremena Rogera Federera koji je u karijeri osvojio 20. Grand Slam titula. Nadal je trenutno na 18, a iza njega je Novak Đoković s 15 Grand Slamova. Veliki Pete Sampras, koji je dugo držao prvo mjesto s 14 Grand Slamova, pao je na četvrto mjesto.

Učitaj još novosti