25. 05. 2019 - 17:22
FANTOMSKI UDARAC KOJI JE I DANAS MISTERIJA: Najkarizmatičnija...
907
Shares
FANTOMSKI UDARAC KOJI JE I DANAS MISTERIJA: Najkarizmatičnija figura u historiji sporta! JEDAN I JEDINI MUHAMMAD ALI

NEVJEROVATNO

FANTOMSKI UDARAC KOJI JE I DANAS MISTERIJA: Najkarizmatičnija figura u historiji sporta! JEDAN I JEDINI MUHAMMAD ALI

Sport.ba
25. 05. 2019 - 17:22
0
Shares

Na današnji dan 1965. godine legendarni bokser Muhamed Ali nokautirao je Sonija Listona i odbranio titulu šampiona svijeta.

Bio je to jedan od najkotroverznijih nokauta u istoriji boksa. Mnogi su javno govorili da je borba namještena. Rijetko ko je mogao da vjeruje da je Ali kratkim udarcem desne ruke mogao da nokautira šampiona kao što je Soni.

Kada je Liston pao, Ali se nije povukao već je trčkarao oko oborenog protivnika i prozivao ga. Sudija nije ni brojao Listonu, već pokušao da otjera Alija u neutralni ugao, a poslije je samo presudio da je meč završen. 

 

Nekoliko godina poslije meča Liston je priznao jednom američkom novinaru da nije ni bio udaren kada je pao na tom meču, ali da nije htio da ustane jer je je, kako je rekao "Ali bio lud", a plašio se i muslimana koji su u to vrijeme jačali u Americi.

Muhamed Ali, ikona, jedan od najvećih sportista svih vremena, mada se o njemu ne može govoriti samo u sportskim okvirima - definitivno najkotroverznija ličnost u istoriji sporta. Ali je rođen 17. januara 1942. godine u američkom gradu Luisvilu, kao Kasijus Klej, a ime Muhamed Ali promijenio je nakon primanja islama 1964. godine.

muhammad-ali

Legendarni bokser će ostati upamćen kao vjerovatno najbolji svih vremena, a uspon je počeo osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1960. godine u Rimu. Četiri godine kasnije prvi put je postao prvak svijeta u teškoj kategoriji, pobijedivši Sonija Listona sa samo 22 godine, u šest rundi, tehničkim nokautom.

Sljedećih godina je na vrhuncu karijere i brani titulu čak devet puta, a prekretnica je njegova odluka da odbije da ode u Vijetnamski rat iz religijskih razloga, zbog čega je izgubio titulu. Izjavama je često znao da uzburka javnost, a i zbog postupaka je konstantno bio u žiži javnosti tokom blistave karijere.

muhammad-ali-mike-tyson

Muhamedu Aliju je 1984. godine dijagnostikovana Parkinsonova bolest. Borac, kakav je bio, ni tada se nije predavao. Tokom decenija borbe s opakom bolešću i gubitkom moći govora, savladao je komunikaciju rukama, prstima, gestikulacijom licem... Bliski njemu kažu da je takav vid komunikacije doveo gotovo do savršenstva.

Jedan od najvećih sportista 20. vijeka preminuo je u 74. godini. Nekadašnji višestruki svjetski šampion umro je u bolnici u Feniksu, u američkoj saveznoj državi Arizona, u koju je primljen u zbog respiratornih problema uslijed Parkinsovnove bolesti od koje je bolovao.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti