16. 05. 2019 - 22:09
Počinje nam Final Four: Osvježavanje uspomena iz Beograda i...
907
Shares
Počinje nam Final Four: Osvježavanje uspomena iz Beograda i nove utakmice za pamćenje

F4

Počinje nam Final Four: Osvježavanje uspomena iz Beograda i nove utakmice za pamćenje

Ismar Alibašić
16. 05. 2019 - 22:09
0
Shares

Sutra u baskijskom gradu Vitoria Gasteiz počinje dugo očekivani Final Four najjačeg evropskog klupskog košarkaškog takmičenja Eurolige.
Lično sam izuzetno vezan za ovu manifestaciju jer sam i sam prošle godine učestvovao kada su četiri najbolja kluba igrala u glavnom gradu Srbije, Beogradu. 

Organizacija na vrhunskom nivou, Beograd se iskazao kao sjajan domaćin, a za mene je to bio događaj koji ću pamtiti čitav život.
Ne samo što sam imao priliku gledati Luku Dončića u svojoj posljednjoj utakmici u Euroligi, nego što sam i stekao mnoštvo novih prijatelja s kojima sam i dan-danas u kontaktu i vidio sam druge mnogo drage ljude, koji imaju veliku ulogu u mom životu


Za ostvarenje mojih snova su bili zaslužni mnogi ljudi, ali jedna osoba se tu posebno ističe i ona će se prepoznati. Euroliga je ogromna organizacija u kojoj je zaposleno na stotine ljudi i svako ima svoju ulogu koja je jasno precizirana. 

Sve se zna kada počinje, kada završava, kada koji tim doručkuje, ruča, večera i trenira. Mi nismo trebali prisustvovati utakmicama Final Foura, ali balkanska snalažljivost i naš mentalitet je jači od ove organizacije i uz malo sreće (portupožarne stube) smo dobili najbolja mjesta u dvorani i bili smo u grotlu navijača Fenera. 
Konfesija i nacionalnosti mali milion. Jugoslavija u malom (Sombor, Beograd, Novi Sad, Zagreb, Gradiška, Ljubljana i ja kao jedini Bosanac u Areni uz Edina Avdića)
7 dana (7days) rada, jurcanja, košarke, zabave i na kraju kao šlag na tortu finale i košarkaški klasik za sva vremena. Te godine je Real osvojio, a jako su dobre šanse da i u nedjelju gledamo duel između Fenera i Reala, ali da ne prognoziramo prije vremena. 

Šta da očekujemo ove godine ? Svega i svašta. 

FENERBAHCE-ANADOLU EFES

Prva utakmica će se odigrati sutra u 18:00 između turskih predstavnika Fenerbahcea i Anadolu Efesa. Fener je blagi favorit, ma da uloga favorita na jednu utakmicu i kada je najveći mogući ulog je neprimjetan i nebitan. Naravno da najveću snagu Fenera čini stručni štab na čelu sa vjerovatno najvećim evropskim trenerom svih vremena Željkom Obradovićem 
Naravno to će morati dokazati na terenu. Dobre vijesti stižu iz Baskije jer će u protokolu biti i dva otpisana igrača koji su bili povrijeđeni, a to su Jan Vesely i Nikola Kalinić.

zeljko-obradovic

Žoc je rekao da će oni biti tu, ali da će minutaža zavisiti o njihovom stanju pred utakmicu. Na papiru je stvar jasna Fener je blagi favorit kao što smo rekli, ali ako zavirimo u statistiku ove sezone su turski velikani odigrali šest mečeva, a stanje je po tri pobjede Fenera i tri Efesa. Sada nam predstoji najvažnija utakmica ove sezone game 7 i pobjednik će ići u veliko finale. 
Igra Fenera će najviše zavisiti od glavnih violina i od medicinskog kartona. Pored Kalinića i Lauvergnea igra će u mnogome zavisiti od Luigi Datomea sjajnog Talijana koji također upitan za ovu utakmicu.
Očekuje se i dobra partija od ove sezone sjajnog Marka Gudurića koji je nekoliko utakmica sam riješio, a vidjet ćemo kako će se snaći na najvećoj sceni. Samim tim veliko breme će pasti na leđa Kostasa Sloukas koji će imati ogromnu ulogu u napadu i očekuje se da bude prevaga. Prošle godine prevaga je bio Nicolo Melli koji je držao Fener u prošlogodišnjom finalu, ali protiv Dončića se nije moglo. X faktor je svakako bitna karika u ovakvim utakmicama, a dijapazon takvih faktora je svakako na strani Fenera koji ima mnogo jaču klupu (Ali, Green itd)
Sa druge strane Efes pod vodstvom Atamana igra odličnu košarku i pomalo se neočekivano našao na F4 ove godine. Glavna zvijezda tima Rodrig Beaubois će morati odigrati sjajnu utakmicu u oba smjera kako bi Efes gajio neku šansu. Tu je i sjajni Motum, a na niskom postu njemački gorostas Tibor Pleiss koji će voditi bitku pod košem protiv sjajne centarske linije Fenera (Duverioglua i Lauvergnea (?)). 
James Anderson igra toplo-hladno, ali je svoju formu digao u zadnjih nekoliko utakmica tako da bi on mogao biti x faktor za drugi turski klub. Opet podcrtavam igra se jedna utakmica i vrlo lako može otići u jednom smjeru, ali ovi igrači su preiskusni da bi mogli olako ispustiti ovakvu utakmicu.
PROGNOZA: Fenerbahce

CSKA-REAL MADRID

Drugo polufinale je repriza prošlogodišnje utakmice između CSKA i Reala. Uvijek postoji ona, mnogo je teže odbraniti titulu nego je osvojiti. CSKA je pod ogromnim pritiskom. Armejci iz godine u godinu ulažu ogromne količine novca, a rezultat opet izostaje na F4. Prošle godine su kao favoriti ušli u meč protiv Reala, ali indisponiranost glavnih violina (Rodriguez i De Colo) i magija Luke bila je nepremostiva prepreka za Ruse. Itoudis bi vrlo lako mogao dobiti radnu knjižicu, ako ove godine  ne bude na tronu Evrope.

de-colo
I jedna i druga ekipa imaju svoje adute, a za CSKA će glavna biti svakako Nando De Colo koji nije ni sjenka onog igrača od prošle godine. Međutim on je digao formu u posljednjim utakmicama (doduše protiv slabijih protivnika), a na najvećoj sceni se očekuje da pokaže svoje liderstvo. Ruski faktor (Vorotshevich, Kurbanov, Antonov) je svakako bitan, najviše u defanzivi, a svaki bljesak u napadu će dobro doći Armejcima. Naravno pored sjajnog De Coloa, glavnu ulogu će imati Chacho Rodriguez, sjajni Španjolac koji je nekada nosio dres Reala. 

itoudis

Madriđani, kao najtrofejniji klub dolaze po novu titulu. Sigurno da će biti mnogo teško protiv CSKA, ali igrački kvalitet je po mom skromnom mišljenju na strani Reala. Llull će biti naravno glavni igrač, od kojeg će polaziti svaki napad i koji će uzeti najveći broj šuteva bez ikakve sumnje. Očekujemo veliki broj šuteva za tri poena, jer osim Ayona i Tavaresa svi igrači mogu pogoditi šut za tri poena. Kada pogledamo klupe ove dvije ekipe evidentno je da veću širinu ima Pablo Laso, jer kada vam s klupe ulazi Carroll, Causere, Campazzo, Rudy onda je tvoja budućnost svijetla. 
Očekuje nas sjajan meč, vjerovatno zanimljiviji od prvog (Fener-Efes), a inspiracija pojedinaca i jaka odbrana će igrati glavnu ulogu

PROGNOZA: Real Madrid
Sutra se nacrtajte ispred televizora u 17:30 i uživajte u tri sata sjajne košarke. Sutra ćemo saznati finaliste, a koliko će moja prognoza biti dobra to ćemo saznati oko 23:00 sata po našem vremenu. 
Uživajte jer je Final Four Glory baby !!!!

(Sport.ba)

Učitaj još novosti