08. 05. 2019 - 07:45
POČINJE NOVA ERA Nakon "tiranije" braće Kličko stižu titani...
907
Shares
POČINJE NOVA ERA Nakon

JOSHUA U KRUPNOM PLANU

POČINJE NOVA ERA Nakon "tiranije" braće Kličko stižu titani koji boks vraćaju na staze slave

Sport.ba
08. 05. 2019 - 07:45
0
Shares

Nedavno je na web stranici britanskog lista Guardian objavljen iscrpni članak o tome kako su UFC i MMA pokorili borilački svijet. Nakon dvadesetak minuta uloženih u čitanje detaljnog teksta teško je ne diviti se braći Fertitta i Dani Whiteu koji su jednu ranjivu, poluilegalnu firmu digli iz pepela do statusa profesionalne, profitabilne i ultra-popularne organizacije.

5bc8cea6-6a4c-4d33-b277-1b920a0a0a67-tony-ferguson-ufc-previeworg

U UFC-u uvijek ima zanimljivih borbi, najbolji borci jedni druge ne izbjegavaju suludim izgovorima, a svjetski prvak je, kako to logika naslova nalaže, samo jedan po kategoriji. Kada su tražili način kako organizirati UFC, braća Fertitta su model potražili u izdanju magazina Ring (nekad biblije boksa) iz pedesetih godina prošlog stoljeća. Tada je u boksu bilo samo osam kategorija, jedan svjetski prvak, a cijeli sport se po popularnosti u Americi mogao mjeriti s tada neprikosnovenim baseballom.

jose-aldo-ufc-on-espn-plus-2-1

Gotovo šest i pol desetljeća kasnije svijet boksa je kao jedna velika rasturena obitelj koju čak i bliža rodbina izbjegava. Mnogobrojna i zavađena čeljad između sebe je podijelila nasljedstvo fragmentirajući ga na suludih 17 kategorija, od kojih svaka poznaje minimalno četiri "svjetska prvaka" koje krune organizacije WBA, WBC, IBF i WBO (uz napomenu da WBA rangira i "privremene", "regularne" i "super" šampione, kako god glupo to zvučalo). Time je ugled sporta, koji se ionako kroz povijest borio s rasizmom, utjecajem mafije i još uvijek aktualnom korupcijom pao na nikad nižu razinu. Od plemenite vještine nije ostalo ni slova, a napušteni teritorij razočaranih fanova napunio je UFC svojom briljantnom strategijom i nepogrešivim nosom za željama publike.

khabib

Pritom se meteorski uspon UFC-a savršeno poklopio s padom nekad zlatne guske boksa - teške kategorije. Nakon atraktivnih i burnih 90-ih godina koje su pružile pregršt antologijskih borbi, velikih šampiona i vrhunske tv-drame, stiglo je siromašno prvo desetljeće novog stoljeća čija je zadnja velika borba, barem što se gledanosti tiče, bila ona između Lennoxa Lewisa i ljušture Mikea Tysona, koju je prethodni dobio nokautom u osmoj rundi. Nedugo nakon toga Lewis je svladao Vitalija Klička pomalo sretnim prekidom u šestoj rundi (razbijena arkada Ukrajinca previše je krvarila), objesio rukavice i prepustio tešku kategoriju dugotrajnoj tiraniji braće Kličko. To se pogotovo odnosi na mlađeg Vladimira koji je svojim proračunatim stilom, preciznim lijevim direktom i povremenom "željeznom" desnicom devet i pol godina odvraćao svakog pretendenta na tron najboljeg.

tyson

Kako su Vladimir i Vitalij punili pod ringa nedoraslim suparnicima, tako je i padao interes za njihove borbe. Svoje su mečeve preselili u Njemačku, dok je u SAD-u, dotad bogatom dvoru na kojem se okupljala krema teške kategorije, vladala neviđena pustoš. U sportu prožetom problemima i bez pravog izazivača za naslov(e) bilo bi nepravedno za pad popularnosti okriviti samo dosadno efikasan stil braće Kličko u ringu, kao i pristojnost izvan njega, ali ostaje činjenica da je mnogim fanovima boksa spomen teške kategorije izazivao tek provalu nostalgije prema nekim boljim vremenima.

klicko2

No, prije nekoliko godina situacija se počela mijenjati. Pojavili su se novi talenti, Vladimir je polako ostario i odlučio se za penziju, pogotovo nakon batina u meču s Anhtony Joshuom, a Vitalij iz boksačkog ringa nepovratno preselio u nimalo bezazlenu arenu ukrajinske politike. Hardcore fanovi pratili su uspon sirovog, ali zabavnog nokautera Deontayja Wildera, gledali kako Anthony Joshua osvaja zlato u Londonu i brzom linijom dolazi do borbe za IBF titulu te slušali kako brbljavi i duhoviti Kralj cigana Tyson Fury prijeti da će srušiti Klička i postati svjetski prvak. I gle čuda, bi tako.

klicko-fury

U kronično dosadnoj borbi u kojoj su udarci padali često kao kiša u Sahari Fury je nakon 12 rundi odlukom sudaca svladao letargičnog Klička i tako tešku kategoriju simbolički doveo pred svitanje nove ere, jedne koja sigurno neće parirati zlatnim sedamdesetima, vjerojatno ni burnim devedesetima, ali koja bi mogla vratiti značajan dio otuđene publike (ako se taj grozan meč zaista pokaže kao prijelomnica prema boljim danima, bit će to zgodna ironija).

fury-klicko

Nakon što je Fury s trona skinuo Klička vidjeli smo nekoliko zanimljivih borbi u kategoriji ( Joshua - Whyte, Ortiz - Jennings i donekle Wilder - Szpilka). Međutim, ono najbolje nam tek treba doći.

joshua

Bivši bokserski šampion svijeta u teškoj kategoriji Vladimir Kličko potvrdio je da se vraća boksu, a kruže glasine da bi vrlo brzo mogao u ring s trenutnim šampionom Anthony Joshuom.

usbklicko

Britanac ga je prije tačno dvije godine, aprila 2017. pobijedio u 11. rundi borbe na Vembliju i od tada je apsolutni vladar među teškašima. Sve se poklapa za revanš jer Joshua trenutno traži protivnika pošto je Jarrell Miller tri puta pao na doping-testu. Joshuin promoter Eddie Hearn rekao je u martu da je s Kličkom bilo razgovora u vezi s mogućim povratkom.

joshua3

Četrdesettrogodišnji Ukrajinac to je potvrdio u ponedjeljak postom na Twitteru, gdje je rekao da njegova karijera nije gotova i da hoće opet da postane šampion.

klicko-joshua - Mada nisam pobijedio 29. aprila 2017., za mene je to bio jedan od najboljih dana u mojoj dugoj bokserskoj karijeri (do sada). Hvala Anthony Joshui što je bio savršen protivnik i dio moje opsesije da opet postanem šampion - napisao je Ukrajinac.

joshua-vs-klicko

Odluka o narednom Joshuinom protivniku bi trebalo da bude saopćena do utorka, s tim što je poznato da pored Klička postoje još bar četvorica na koju Hern računa kao potencijalne rivale. Doduše, realno je da bi dogovor s Kličkom i boks-meč s njim privukao najviše pažnje i novca.

joshua2

Anthony Joshua trebao se boriti protiv Jarrella Millera u Madison Square Gardenu 1. juna 2019., ali nakon što je Millerov dopinški test dao negativne rezultate, teškaški prvak prema verzijama IBF, WBA i IBO mora tražiti novog protivnika. Ironija je u tome što je Miller prethodno prozivao Britanca za korištenje nedopuštenih sredstava, a sad je sam pao na testu, i to drugi put, zbog čega je ostao bez licencije za borbu.

joshua-miller

"Zaribao sam, donio sam lošu odluku. Propustio sam veliku priliku i srce mi krvari jer sam povrijedio svoju porodicu, prijatelje, tim i navijače", skrušeno je priznao Miller, ali žaljenje mu neće vratiti priliku za okršaj s prvakom.

joshua

Miller nije prvi bokser koji je Joshuu optužio za dopingiranje, a jedan je boksački fan primijetio uzorak - borci koji terete A.J.-a sami padaju na kontroli. Ranije su to činili i Dillian Whyte i Tyson Fury, a obojica su naknadno pali na testiranju. Za razliku od Joshue, koji je uvijek bio čist. Tyson Fury i Deontay Wilder vjeruju da mogu skinuti Joshuu s trona, mada rekli bismo zaista teško. 

wilder-srusio-furyja

(Sport.ba)

Učitaj još novosti