27. 04. 2019 - 19:48
KAKO JE KOKAIN UTICAO NA HISTORIJU NBA LIGE Smrt jednog igrača...
907
Shares
KAKO JE KOKAIN UTICAO NA HISTORIJU NBA LIGE Smrt jednog igrača je promjenila sve (VIDEO)

NBA

KAKO JE KOKAIN UTICAO NA HISTORIJU NBA LIGE Smrt jednog igrača je promjenila sve (VIDEO)

Sport.ba
27. 04. 2019 - 19:48
0
Shares

NBA liga, zvanično najjača košarkaška liga na svijetu, san je svih igrača na svijetu. Dugo je NBA liga bila zatvorena za igrače sa drugih kontinenata, ali se to u od kraja 20. vijeka drastično promjenilo.

kokain

Ipak, u vrijeme dok je NBA liga bila “otvorena” uglavnom samo za domaće igrače borila se i sa masovnim drogiranjem američkih košarkaša. Prvo upozorenje na štetnost kokaina bila je smrt košarkaša Jute Terija Ferloua u ljeto 1980. godine, koji je stradao u avionskoj nesreći zbog ogromne količine kokaina pomješanog sa valijumom u krvi.


 Kokain u manjoj ili većoj količini koristi između 40 i 75 posto igrača. NBA liga je neizlječivo bolesna - rekao je svojevremeno menadžer Atlante Sten Kasten za “LA times”, koji je vodio istragu smrti košarkaša.

Kokain je od početka sedamdesetih bio popularan u Americi, kao droga bogatih za koju se vjerovalo da ne izaziva zavisnost.

- Nakon cjelovječernjih terevenki ili noći provedenih u kockarnici, ja sam izlazio na parket i sa lakoćom ubacivao po 50 poena. To je bilo divno - pričao je o svom iskustvu sa kokainom Spenser Hejvud, nekadašnja NBA zvijezda i učesnik četiri all-stara.
Ali, prelomni korak u zabrani kokaina bila je smrt tek potpisanog pika Bostona Lena Bajasa. Ceremonija drafta je bila 17. juna 1986. da bi on od predoziranja umro 19. juna ujutro.

Nakon toga, donesen je Zakon Len Bajas koji je za četiri godine broj zavisnika sa 23 miliona sveo na 12,9 miliona u cijeloj Americi.

 

(Sport.ba)

Učitaj još novosti