23. 04. 2019 - 12:41
Umro legendarni kapiten Celtica 'Hrabro se borio do kraja'
907
Shares
Umro legendarni kapiten Celtica 'Hrabro se borio do kraja'

BILLY MCNEILL

Umro legendarni kapiten Celtica 'Hrabro se borio do kraja'

Sport.ba
23. 04. 2019 - 12:41
0
Shares

Legendarni fudbaler Celtica Billy McNeill, prvi Britanac koji je kao kapiten podigao trofej Evropskog kupa, umro je u 79. godini, potvrdila je danas njegova porodica. McNeill je umro u ponedjeljak uveče okružen porodicom, prenijeli su britanski mediji.

"On se hrabro borio do kraja, pokazivao je snagu i jačinu kao i uvijek", navodi se u saopštenju porodice. On je od 2010. godine patio od demencije, a poslednjih godina života nije mogao da priča.

McNeill je predvodio Celtic 1967. godine u pobjedi protiv Intera od 2:1 u Lisabonu, kada je Celtic postao evropski prvak. Kao kapiten osvojio je devet uzastopnih šampionskih titula, sedam trofeja u Kupu Škotske i šest Liga kupova.

Odigrao je skoro 800 utakmica za klub iz Glasgowa i postigao 38 golova.

U dva mandata je kao trener predvodio Celtic i tada je osvojio četiri titule i četiri Kupa. Također, bio je trener Manchester Cityja i Aston Ville.

Za reprezentaciju Škotske odigrao je 29 utakmica i postigao tri gola. 

McNiell je za zasluge 1974. godine odlikovan kraljičinim ordenom MBE, a član je Škotske sportske kuće slavnih i Kuće slavnih škotskog fudbala. Navijači su ga 2002. godine izabrali za najboljeg kapitena Celtica.

On je 2009. godine postao ambasador kluba, a šest godina kasnije dobio je bronzanu statuu postavljenu ispred stadiona Celtica, kao počast za veliki uspjeh ostvaren u Lisabonu.

Učitaj još novosti