14. 04. 2019 - 19:26
HISTORIJSKA POBJEDA LIVERPOOLA Mane i Salah srušili Chelsea
907
Shares
HISTORIJSKA POBJEDA LIVERPOOLA Mane i Salah srušili Chelsea

ENGLESKA

HISTORIJSKA POBJEDA LIVERPOOLA Mane i Salah srušili Chelsea

Sport.ba
14. 04. 2019 - 19:26
0
Shares

Svi navijači Liverpoola pribojavali su se danas potencijalne reprize scene otprije pet godina. 'Stevie' Gerrard se poskliznuo u ključnom trenutku, prepustivši loptu Dembi Ba koji je zabio za vodstvo Chelseaja na Anfieldu te 2014. godine. Redsi su pokušali doći barem do izjednačenja, ali pred kraj utakmice Willian je potvrdio pobjedu Bluesa i tako utabanati put Manchester Cityu do naslova prvaka Engleske, a Gerrardov 'The Slip' postao je glavna atrakcija i sprdnja na društvenim mrežama.

Međutim, danas su 'sportski bogovi' bili na strani Liverpoola. U 34. kolu Bluesi su kao četvrtoplasirana ekipa  prvenstva došli na noge pretendentu na titulu, ali u glavni grad se vraćaju pokunjenih glava. Domaćin je na Anfieldu slavio rezultatom 2-0 i tako ostao u borbi za prvo mjesto, sa dva boda i utakmicom više od Građana.

Vrlo oprezno su u utakmicu ušli i Jurgen Klopp i Maurizio Sarri. Bilo je to i za očekivati s obzirom na ulog, a u prvom poluvremenu smo tako vidjeli tek po jednu izglednu priliku na svakoj strani. Najzaslužniji za priliku Chelseaja bio je Eden Hazard koji je provozao na vrtuljku Joela Matipa u njegovom šesnaestercu, ali udarac ljevicom je bio preblag tako da je Alisson mirno iskontrolirao loptu. S druge strane, najizgledniju šansu imao je Sadio Mane, ali njegov udarac otišao je pored gola.

S jednakim oprezom obje su ekipe  ušle u drugo poluvrijeme, ali igra se rasplamsala nakon početnih pet minuta. U 51. minuti nastala je erupcija oduševljenja na popularnom Kopu. Jordan Henderson je centrirao s desne strane, a na drugoj stativi sam kao duh bio je Sadio Mane koji glavom zakucava pored nemoćnog Kepe za vodstvo Redsa 1-0.

Nisu stigli gosti niti doći sebi, a već dvije minute kasnije Mohamed Salah zabija fantastičan gol za povećanje vodstva. Egipćanin je primio loptu na desnoj strani i sjajnom bombom s dvadesetak metara udaljenosti zabija u rašlje za 2-0. Nevjerovatan podatak je da je ovo prvi gol Salaha van šesnaesterca nakon januara 2018. godine, što se utakmica u Premier ligi tiče.


Međutim, iako s dva gola zaostatka, klub sa Stamford Bridgea nije se predavao. Štoviše, mogli su Bluesi izjednačiti već kroz sljedećih pet minuta, a najaktivniji igrač gostiju Eden Hazard mogao se prometnuti u junaka utakmice. U prvom slučaju kada je izašao sam na Alissona ispriječila mu se stativa, da bi samo nekoliko trenutaka kasnije Brazilac fantastičo obranio njegov zicer.

Do kraja utakmice nije bilo još puno prilika, Bobby Firmino je okušao svoj udarac s dvadesetak metara, ali nije bio precizan poput Salaha.

Ovom pobjedom Liverpool ostaje u korak sa Cityem, štoviše imaju dva boda i utakmicu više, dok je Chelsea kompromitirao borbu za Ligu prvaka jer sada Manchester United koji zaostaje dva boda za njima ima i utakmicu manje, dok Arsenal ima tri boda manje i čak dvije utakmice manje od gradskih rivala u plavom.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti