06. 03. 2019 - 11:18
DINAMO U ČETVRTAK NE IGRA SAMO ZA SEBE: Pogledajte šta jedan...
907
Shares
DINAMO U ČETVRTAK NE IGRA SAMO ZA SEBE: Pogledajte šta jedan bod znači za hrvatski fudbal

LIGA EVROPE

DINAMO U ČETVRTAK NE IGRA SAMO ZA SEBE: Pogledajte šta jedan bod znači za hrvatski fudbal

Sport.ba
06. 03. 2019 - 11:18
0
Shares

Osvoji li Dinamo barem bod u dvije utakmice protiv Benfice, HNL će zauzeti 15. mjesto na UEFA-inoj ljestvici i u sezoni 2020./21. imat ćemo dva predstavnika u pretkolima Lige prvaka.

dinamo-zagreb1

A koliko je ta ljestvica, zapravo, realna pokazuje podatak da je dosad predstavnike u četvrtfinalima Europske lige, u zadnjih 10 izdanja otkad se igra u ovakvom formatu, imalo 14 država iz poretka prvih 15 s početka sezone. Samo se Grčka dosad time nije mogla pohvaliti.

Tačno je 50 klubova od 2010. naovamo igralo u četvrtfinalu Europske lige, neki, dakako, više puta, a svoje su predstavnike imali: Španjolska, Engleska, Njemačka, Italija, Francuska, Nizozemska, Portugal, Belgija, Rusija, Ukrajina, Češka, Turska, Austrija i Švicarska. Eto, prođe li Benficu, Dinamo će dovesti Hrvatsku u ovo odabrano društvo. Znači, Grčka, ali ni, primjerice, Škotska, Poljska, Cipar... čiji su klubovi ponekad i znali u Ligi prvaka napraviti neočekivani iskorak, u Europskoj ligi nisu uspjeli doći do četvrtfinala.

bjelica

Kad gledamo po državama najviše je četvrtfinalista imala Engleska (7), Španjolska i Njemačka dale su po šest predstavnika među zadnjih osam, Portugal, Belgija, Italija, Rusija, Ukrajina i Nizozemska po četiri kluba, Turska i Francuska po dva, te Švicarska, Češka i Austrija po jednog. Na redu je Hrvatska, zar ne?

dinamo-zg

Ako, pak, gledamo samo ovu sezonu, Ligu prvaka i Europsku ligu, Hrvatska je u još biranijem društvu. Među zadnja 32 predstavnika u oba natjecanja, klubovi su iz samo 12 država. Izvan kruga sedam najjačih liga (Španjolska, Engleska, Italija, Njemačka, Francuska, Rusija, Portugal) samo su još klubovi iz Ukrajine, Austrije, Češke, Nizozemske i Hrvatske. Još jedna potvrda koliko vrijedi ovaj Dinamov rezultat.

olmo-dinamo1

(Sport.ba)

Učitaj još novosti