22. 02. 2019 - 11:52
UEFA KAZNILA ENGLESKI KLUB Velika novčana kazna i zabrana...
907
Shares
UEFA KAZNILA ENGLESKI KLUB Velika novčana kazna i zabrana transfera

ENGLESKA

UEFA KAZNILA ENGLESKI KLUB Velika novčana kazna i zabrana transfera

Sport.ba
22. 02. 2019 - 11:52
0
Shares

Prijelomna vijest u Engleskoj je drakonska kazna Chelseaju zbog kršenja pravila i regulacija FIFA-e. Krovna europska nogometna organizacija engleskom je klubu odredila drakonsku kaznu, odnosno, do ljeta 2020. godine, dakle sljedeća dva prijelazna roka, neće moći dovoditi i registrirati nove igrače.

Razlog je već viđen. Chelsea je u proteklih nekoliko godina kršio i zaobilazio Fifina pravila o kupovini maloljetnih igrača Uz to su dobili još i 600 hiljada švicarskih franaka kazne, a još 510 hiljada uplatit će Engleski nogometni savez koji je odobrio te transfere i ilegalno registrirao igrače.


Istraga traje već godinama i proteže se čak do transfera Bertranda Traorea iz 2013. godine, a aktualizirala se objavama na Football Leaksu. Istražitelji su ustvrdili kako je Chelsea prekršio pravila pri registraciji čak 14 od 19 mladih igrača.

Ova kazna došla je u vrlo nezgodnom trenutku jer Chelsea je u teškoj rezultatskoj krizi. Ispali su iz utrke za naslov prvaka odavno, oprostili su se od prestižnog FA kupa, a preostaje im još Liga kup i Europa liga. Međutim, stanje u momčadi je kaotično. Temperamentnom strategu Mauriziju Sarriju igrači kao da otkazuju poslušnost, a navodno je ušao u sukob s najvećom zvijezdom kluba Edenom Hazardom, što gotovo sigurno garantira otkaz.

Ne pomaže niti činjenica što tvrdoglavi Talijan ne popušta u svom pristupu i odabiru formacije, taktike i selekciji prvotimaca, a sada kao ‘točka na i’ stiže ‘čestitka’ UEFA-e. Ipak, vjerovali ili ne, Chelseaju bi zapravo ova, za mnoge ‘pogubna’, zabrana izvrsno sjela. Zašto? Chelsea je kroz godine nagomilao velik, možda i prevelik broj igrača, među kojima ima i vrhunskih, ali nikako da dobiju pravu priliku dokazati se, već ih klub samo disperzira okolo po posudbama, zbog čega su između ostalog na meti kritike.

Ipak, sada bi Chelsea bio prisiljen koristiti svoje igrače i tu mnogi vide priliku za revitalizacijom kluba. No, prvo se, očito, trebaju riješiti Sarrija, ali to ostavljamo za neku drugu temu.

 

(Sport.ba)

Učitaj još novosti