16. 02. 2019 - 17:46
Zašto je EYOF 2019 jedna od najvećih pobjeda BiH od Dejtona do...
907
Shares
Zašto je EYOF 2019 jedna od najvećih pobjeda BiH od Dejtona do danas!

Zašto je EYOF 2019 jedna od najvećih pobjeda BiH od Dejtona do danas!

Sport.ba
16. 02. 2019 - 17:46
0
Shares

Prema analizi Nezavisnog istraživačkog centra NICK, organizacija EYOF 2019, inače najvećeg sportskog natjecanja za mlade u Evropi, donijela Bosni i Hercegovini i Sarajevu niz političkih, ekonomskih, simboličnih i sportskih efekata čiji će se značaj pokazati tek u periodu koji predstoji.

Kao što je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji je otvorio najveći sportski događaja od 1984. godine, poručio da su „EYOF organizirali ljudi koji vole Bosnu i Hercegovinu“, može se sasvim opravdano smatrati da je ovaj sportski spektakl jedan od najznačajnih uspjeha države Bosne i Hercegovine od Dejtonskog sporazuma do danas.

Naime, organizacija sportskog događaja koji se logistički i organizacijski u velikoj mjeri može porediti i sa „pravom“ olimpijadom, značajan je pokazatelj funkcionalnosti države, mogućnosti sinhroniziranog djelovanja različitih institucija na bazi zajedničkog interesa i želje za uspjehom, međunarodnom promocijom i privlačenjem turista i spotista.

Tim prije što je EYOF organiziran zajedničkim radom dvije gradske administracije. Nema nikakve sumnje da je tu glavni grad Bosne i Hercegovine značajno „povukao“, ali ta činjenica samo dodatno potvrđuje da ova zemlja ima kapacitet da i pod „dejtonskom ludačkom košuljom“ napravi događaj kojeg se ne bi postidjele ni mnogo bogatije i funkcionalnije države zapadne Evrope.

Potvrđivanje funkcionalnosti države i u ustavnom okviru koji nije idealan, koji omogućava opstrukcije, blokade i usporava razvoj, veliki je argument protiv onih koji upravo korištenjem tog ustavnog okvira žele pokazati da BiH nema budućnost, da sama ide ka raspadu, razdruživanju i nestanku.

Na Koševu se BiH pokazala življom i žilavijom nego što to mnogima izgleda kada čitaju izvještaje međunarodnih organizacija i izjave političara.

Svaki međunarodni uspjeh države, pa i EYOF na kojem će učestvovati više od 1.700 mladih sportista iz cijele Evrope, doprinos je očuvanju, odbrani i razvoju Bosne i Hercegovine.
Kada se stvari tako postave, onda je jasno da je i prisustvo cijelog državnog vrha, svih članova Predsjedništva BiH i predsjedavajućeg Milorada Dodika na otvorenju na Koševu, do sada neviđena prekretnica – u političkom smislu. Dodik jeste zasluženo izviždan na Koševu, zbog retorike, uvreda i omalovažavanja države posljednjih godina, ali je dobio i aplauz kada je govorio činjenice o uspjehu dva grada i države.

Integriranje Dodika u spektakl na Koševu ravno je, kako mnogi smatraju, simbolički njegovom dolasku na utakmicu reprezentacije Bosne i Hercegovine u nogometu, a umornoj međunarodnoj zajednici pokazuje da tkivo koje povezuje sve narode i građane BiH, postoji, da se razvija i postaje čvršće uprkos stalnom negativnom utjecaju Beograda i Zagreba.

Dodik je, koliko god to izgledalo apsurdno u odnosu na njegove izjave i politiku, na Koševu govorio pod zastavom Bosne i Hercegovine, na stadionu gdje su reprezentativci BiH igrali prve historijske utakmice, gdje se utakmicom protiv UNPRFOR-a pružao otpor opsadi i agresiji i koji nosi ime jednog od najvećih sportista u historiji BiH Asima Ferhatovića Haseta.

Neki tvrde da je Dodik želio iskoristiti veliku međunarodnu pozornicu da bi RS učinio dodatno vidljivim – ali ako i jeste u tome nije uspio, jer je EYOF postao i međunarodna legitimacija Bosne i Hercegovine i njen trofej.

Sportskim riječnikom – možda Dodik ne navija za tim u kojem igra, ali je upravo za taj tim na Koševu postigao važan pogodak.

Čak je i sam EYOF, kao manifestacija za mlade sportiste, buduće svjetske šampione, dolaskom u Sarajevo stekao dodatnu afirmaciju, obzirom da pokazatelji o interesu govore da EYOF nikada do sada nije privukao ovakvu pažnju javnosti u svijetu.

Prvi put su o EYOF-u pisali i objavljivali svjetski mediji poput New York Timesa, Reutersa, AFP-a i mnogi drugi. To je simbolika Sarajeva, ali i veliki uspjeh gradonačelnika Abdulaha Skake i njegovog kolege iz Istočnog Sarajeva Nenada Vukovića.

Vizija po kojoj EYOF organiziraju oni koji vole državu i vjera da će on biti pozitivan za sve pomogla je domaćinima ovog spektakla da prevaziđu ogromne izazove u organizaciji te uz velike napore naprave događaj za pamćenje. Nema nikakve dileme da oni imaju posebne personalne zasluge te da će to biti istinski valorizirano tek u vremenu koje dolazi.

Jednako tako, pozitivni ekonomski aspekti EYOF-a, nisu samo instant povećanje broja turista ili popunjeni smještajni kapaciteti tokom februara ili značajan broj angažiranih mladih stručnjaka i kompanija tokom organizacije, iako ni to nije zanemarljivo.

Pravi ekonomski efekti se mogu očekivati tek kada se hiljade mladih sportista, njihovih trenera i roditelja i rodbine vrate u svoje zemlje i prenesu pozitivne impresije sa olimpijskih ljepotica iz sarajevske čaršije i sa turističkih atrakcija.

Održavanje velikih sportskih natjecanja najbolji je način promocije turističkih potencijala, posebno za zimske sportove. Sarajevo će nakon EYOF-a, postati mnogo konkurentnije, poznatije i privlačnije za dolazak i boravak sportskih ekipa, ali i turističkih grupa iz zapadne Evrope.

Uspješna organizacija je veliki impuls samopouzdanja i iskustvo za mlade ljude koji su učestvovali u organizaciji. Nekoliko hiljada volontera i učesnika u ceremoniji otvaranja stekli su lijepa sjećanja u državi iz koje veliki broj mladih želi otići. EYOF je festival za mlade, a mladi iz cijele Evrope sada dolaze u BiH, uprkos trendu odlaska mladih iz naše zemlje. To su važne pozitivne poruke u vrijeme kada ih je jako malo u Bosni i Hercegovini, posebno u medijima.

Učitaj još novosti