06. 02. 2019 - 10:25
REAL VEĆI POTROŠAČ OD BARCE ? Ne bi se reklo, sudeći po ovim...
907
Shares
REAL VEĆI POTROŠAČ OD BARCE ? Ne bi se reklo, sudeći po ovim brojkama Madriđani su

FUDBAL

REAL VEĆI POTROŠAČ OD BARCE ? Ne bi se reklo, sudeći po ovim brojkama Madriđani su "mala maca"

Sport.ba
06. 02. 2019 - 10:25
0
Shares

VEČERAS će Barcelona i Real na Camp Nou s početkom od 21 sat odigrati prvu utakmicu polufinala Kupa kralja.

Real je povijesno gledano uvijek bio klub koji je kupovao najviše, trošio najviše, nikad nije pitao za cijenu, a svaka uprava Kraljeva težila je da se u svlačionici Bernabeua nađe sve najbolje što svijet nogometa može ponuditi.

Međutim, posljednjih godina to nije više baš tako. Real je iz temelja promijenilo poslovnu politiku i bombastični višemilijunski transferi teškaša postali su rijetkost. Transfer Garetha Balea iz Tottenhama 2013. godine vrijedan 101 milijun eura najskuplji je Realov posao u posljednjih šest godina. U međuvremenu Real je nakon SP-a u Brazilu za 80 milijuna eura kupio Jamesa Rodrigueza, a prošle je godine za Viniciusa iskeširao Flamengu 40 milijuna eura. Ipak, takvi transferi u Realu su postali rijetkost. Real je u velikim financijskim problemima, klub duguje čak 575 milijuna eura i Florentino Perez uspio je uvjeriti članove kluba kako je potrebno stati na loptu, stegnuti remen i suzdržati se od mega transfera na neko vrijeme. Barem dok klub opet ne prodiše.

S druge strane, Barcelona iz godine u godinu troši sve više novca na skupocjena pojačanja i od 2014. Katalonci su na transferima izdvojili čak 384 milijuna eura više od Reala. Istina, za rekordna 222 milijuna eura prodali su Neymara PSG-u, ali su nakon toga doveli Dembéléa za 160 milijuna eura, Coutinha za 145 milijuna, Malcoma za 41 milijuna, Lengleta za 36 milijuna, Arthura za 31 milijun…

07
Real je najtrofejniji klub na svijetu. Madriđani u svojim vitrinama imaju rekordnih 13 naslova prvaka Europe. Tu su bez konkurencije. Prvih pet pokala s ''klempavim ušima'' uzela je prva generacija Galacticosa predvođena velikim Alfredom Di Stefanom. Di Stefano je 1953. bio na korak do Barcelone. Sve je bilo dogovoreno, preostali su samo detalji. Međutim, nikad do tog transfera nije došlo. Argentinska Plava strijela je državnim (Francovim) dekretom iz kolumbijskog Millonariosa završila u Realu, a dalje je sve povijest. Prvih pet odigranih Kupova prvaka uzeo je Real, a svlačionica kraljevskog kluba svake je sezone bila bogatija za neko novo super ime. Raymond Kopa, pa Ferenc Puškaš… Politika Reala kroz povijest je bila uvijek ista – kupuj sve što vrijedi jer najbolji i najpopularniji moraju igrati u Madridu.

Paradigma se posljednjih godina totalno promijenila, ono što je nekad bio Real, danas je Barcelona. Sviđalo se to Kataloncima ili ne.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti