05. 02. 2019 - 14:44
U GODINAMA, A NA VRHUNCU Koje su tajne dugovječnosti Ronalda,...
907
Shares
U GODINAMA, A NA VRHUNCU Koje su tajne dugovječnosti Ronalda, Bradyja, LeBrona i Federera?

VRHUNSKI SPORTAŠI

U GODINAMA, A NA VRHUNCU Koje su tajne dugovječnosti Ronalda, Bradyja, LeBrona i Federera?

Index.hr
05. 02. 2019 - 14:44
0
Shares

U povijesti nogometa samo je 20-ak igrača odigralo više od 1000 službenih seniorskih utakmica. Posljednji je u to društvo, još 2017., ušao Gianluigi Buffon. Sljedeći bi trebao biti Cristiano Ronaldo.

Računajući klupsku te reprezentativnu karijeru nakon završetka juniorskog staža, Ronaldo je nastupio na 957 utakmica, što znači da će do kraja 2019. godine ući u "klub 1000". A danas je tek napunio 34 godine.

ronaldo

Većina nogometaša u "klubu 1000" su golmani, koji znaju braniti i u četrdesetima, a i nisu toliko skloni rotaciji, pa u prosjeku nastupaju češće nego ostali nogometaši. Tako je apsolutni rekorder legendarni Englez Peter Shilton u mirovinu otišao tek s 47 godina, a do tada je sakupio 1374 nastupa. 

ronaldo

Ako bi nastavio igrati tempom od 50-ak utakmica na godinu, Ronaldo bi mogao uhvatiti Shiltona kao 42-godišnjak, u dobi kad većina toliko opterećenih profesionalnih sportaša više ne može ni normalno hodati. Nemoguće? Pa i nije...

ronaldo

Na pregledima prije potpisa za Juventus liječnici su ostali u šoku i ustvrdili da Ronaldo ima tijelo 23-godišnjaka, odnosno da je u toliko dobrom fizičkom stanju da zaista još nema smisla ni razmišljati o mirovini. Prema tome, zašto ne bi igrao još osam godina? Uostalom, više puta je i sam rekao da namjerava igrati i u četrdesetima.

Dakle, Ronaldo je fizički fenomen, a to je odlika koja krasi i druge vrhunske sportaše koji uspješno odolijevaju sve većoj dobi. LeBron James nedavno je napunio 33, a i dalje je uvjerljivo najbolji košarkaš planeta. Tom Brady već ima 41, a u nedjelju je šesti put osvojio Super Bowl. Rogeru Federeru je 37, a nepunih mjesec dana prije posljednjeg rođendana osvojio je osmi Wimbledon u karijeri...

brady4

Svi su oni poznati po strogim režimima vježbi i prehrane kojih se drže praktički cijelu karijeru, zbog čega su zakoni starenja u njihovim slučajevima nešto drukčiji nego za nas obične smrtnike. Svi su oni od mladih dana živjeli i funkcionirali s jednim ciljem - produljiti karijeru koliko je god moguće. Mnogi se za takvo što odluče kad već zagaze u tridesete, a onda je već kasno. Ovi velikani su počeli puno, puno ranije. Pa budući da je Ronaldo povod ovoj priči, krenimo s njim.

ronaldo-georgina

A zapravo, većinu onog što radi može činiti svatko, samo treba biti dovoljno odlučan i posvećen. Iznimka je tek krioterapijska komora, koja košta više od 50.000 eura. U njoj stoji po tri minute na temperaturama i do -200 Celzijevih stupnjeva. Krioterapija mu pomaže kod umornih mišića te smanjuje otekline, upale i istegnuća.

ronaldo

Osim toga, sve je prilično jednostavno. Ronaldo pije puno tekućine, ali nipošto opijajuća pića. Jede koliko je god moguće, ali ni u ludilu šećer. S obzirom na naporne treninge, treba održavati energiju unosom velike količine proteina. Najviše voli ribu, a preporučuje puno ugljikohidrata iz žitarica te voće i povrće. Jede i do šest manjih obroka na dan kako bi imao energije za svaki trening, a ako večera u restoranu, naruči odrezak i salatu.

Osim standardnih vježbi, treninge "začinjava" pilatesom. Nakon utakmica se ne odmara nego pliva u bazenu. Tek onda dolazi vrijeme za odmor, a ističe kako je vrlo važno noću odspavati barem osam sati, pa osim u dane kasnovečernjih utakmica uglavnom ide vrlo rano spavati kako bi ustao prije zore i odmah započeo s vježbanjem.

ronaldo12

"Čak i kad bih došao na trening u 7:30, on bi već bio tamo. Počeo sam se pitati kako ga se mogu riješiti. I onda sam jednog dana došao u šest ujutro, ali i tada je već bio tamo. Pospan, ali bio je tamo", prepričao je svojedobno Carlos Tevez anegdotu iz vremena kad su zajedno bili u Manchester Unitedu. Dakle, dok je Cristiano bio u ranim dvadesetima.

ronaldo-juventus

Sličan režim ima i Tom Brady, koji je ovih dana ponovno u središtu svjetske sportske pozornosti. Taj je 41-godišnjak u nedjelju šesti put u karijeri osvojio Super Bowl, a na početku profesionalne karijere bio je toliko neugledan, mršav i spor da je na draftu NFL-a izabran tek kao 199. Danas je većina njegovih suigrača po dobi bliža njegovu 11-godišnjem sinu.

brady3

Brady se većim dijelom godine hrani isključivo veganski, ali zimi u prehranu ubacuje i meso uoči doigravanja. Svakog dana pije točno 25 čaša vode, a kao što Ronaldo ne pije alkohol, Brady nikad nije popio kavu. Treninzi mu se baziraju da povećanju izdržljivosti i elastičnosti mišića, što ima sjajne efekte jer, unatoč dobi, u posljednjih osam sezona nije propustio niti jednu utakmicu.

105466965-brady-celebrates-reuters-hero

I on ide rano na spavanje, već oko 20:30 sati, a budi se u 5:30. Redovito i meditira, a svakog dana na tabletu igra brojne igrice, što mu pomaže u održavanju koncentracije, poboljšanju memorije i brzini razmišljanja, što su redom odlike vrhunskog quarterbacka. Povrh svega, Brady spava u posebnoj pidžami koja uz pomoć biokeramičke tehnologije "zdravim zračenjem" pomaže u regeneraciji mišića.

brady

LeBron James prošle sezone prvi put u karijeri nije propustio ni jednu jedinu NBA utakmicu. U LA Lakersima trenutačno igra svoju 16. NBA sezonu, a s tolikom minutažom u nogama većina košarkaša već je u mirovini ili je neprepoznatljiva u odnosu na nekoliko godina ranije.

I njega krasi nevjerojatna radna etika i posvećenost radu i treninzima. Procjenjuje se da svake godine James troši čak milijun i pol dolara samo na brigu o tijelu. Kod kuće ima i laboratorij s timom znanstvenika koji mu pomažu da ostane u top formi, a među njima su bivši specijalac, stručnjak za oporavak, osobni kuhar i maser...

lebron-james

"Mnogi misle da je to velik trošak, ali zapravo se radi o ulaganju jer mu je taj trošak omogućio da na dulje staze zaradi puno više", objasnio je LeBronov bivši suigrač Mike Miller, a njegov je režim impresionirao i Kevina Duranta, koji je rekao da James "religiozno" radi na svom tijelu.

lebron

I on, poput Ronalda, koristi krioterapijsku komoru, ledene kupke, elektrostimulaciju te pije pića bogata elektrolitima. Na učestalim letovima nosi kompresijske majice i tajice kako bi pospješio protok krvi. Njegova je filozofija "odmor i oporavak prije svega", ali čak i dok sjedi, posvećen je tijelu, pa odmah nakon utakmice namače stopala u posudi s ledom te drži goleme ledene obloge na koljenima.

lebronjames-lalakers

Ni Roger Federer u izuzetno dugoj i bogatoj karijeri nije imao problema s ozljedama. I on je s posebnim režimom treninga i prehrane počeo još u mladosti, računajući da će mu donijeti sportsku dugovječnost. S vremenom je tek počeo ubacivati dodatne vježbe kojima cilja posebno kritične dijelove tijela, poput mišića i zglobova.

On inzistira na još duljem spavanju od ostalih koje smo naveli u ovoj priči, čak 10 sati na dan. Prehrana mu se bazira na ugljikohidratima i proteinima, kao i većini sportaša, a prije svakog meča ili napornog treninga pojede tanjur tjestenine jer ga zasiti, ali bez osjećaja prežderanosti. Osim toga, kaže da nastoji živjeti normalan život, ali da uvijek ostavi nešto vremena za trčanje.

federx

Iako neke od navedenih metoda zahtijevaju ogroman novac, većina ih je zapravo dostupna svakom sportašu. Najveća je razlika u posvećenosti i pravovremenosti, odnosno u odluci da se strogog režima drže još od početka karijere gledajući širu sliku i znajući da će ona zbog toga dulje trajati.

 

Učitaj još novosti