26. 01. 2019 - 21:02
PRIČE VELIKE PETORKE: Njihove životne drame će vas motivirati...
907
Shares
PRIČE VELIKE PETORKE: Njihove životne drame će vas motivirati da učinite sopstveni sportski podvig

NIKADA NE TREBA ODUSTAJATI

PRIČE VELIKE PETORKE: Njihove životne drame će vas motivirati da učinite sopstveni sportski podvig

Sport.ba
26. 01. 2019 - 21:02
0
Shares

Razmislite o nekoliko izazova s ​​kojima se sportisti suočavaju. Možda se moraju nositi s iscrpljujućim rasporedom treninga, izgubljenim utakmicama, ozljedama, propuštenim prilikama i osobnim nedaćama. Evo priča o 5 sportista koji su se suočili s ogromnim izazovima i uspjeli su ih pobijediti. Ako vas ove priče ne uspiju motivirati, onda ne znam šta hoće.

Kieran Behan, gimnastičar

river

Zamislite da su vam rekli da nikada više nećete hodati! To je ono što su liječnici rekli Kieranu nakon što su u dobi od 10 godina uklonili kancerogeni tumor iz njegovih bedara. Operacija nije bila uspješna, tako da se budio vrišteći od bolova zbog velikih oštećenja živaca. Do tada je bio lud za gimnastikom i bio je odlučan postati olimpijski prvak. Ali kako je mogao to učiniti kad nije mogao hodati i bio je ograničen na invalidska kolica?

Kieran će im pokazati, te je krenuo na dugi put oporavka. Bio je 15 mjeseci u invalidskim kolicima, ali je ustrajavao i vratio se gimnastici. Nakon nekoliko mjeseci skliznuo je s visokog stupca i pretrpio strašnu ozljedu glave. Bio je tako ozbiljno povrijeđen da bi trpio nesvjestice kada bi trepnuo. Propustio je cijelu godinu u školi, ali nije odustajao, te se vratio u teretanu. Ovaj put je ipak morao prevladati izazove, te užasnu ozljedu. Nije odustajao. Vratio se u školu pomoću štapa za šetnju i bio je okrutno ismijavan od strane svojih kolege.

Tada mu je trebalo tri godine da se vrati tamo gdje je bio prije užasne nesreće. Tada je došao još jedan udarac kad mu je puklo koljeno u vrijeme kada je odabran za Evropsko prvenstvo. Behan je rekao da je bio na ivici da odustane.

Ali nikada nije odustao i uspio je postati juniorski prvak World Cup Challengea 2011. godine, a njegov najveći trenutak slave bio je kada se izabran za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine. Postao je olimpijski atletičar nakon što je prošao kroz strašnu bol, traumu i nedaće. Kieran je pravi primjer olimpijskog duha.

Michael Jordan, košarkaš

michael-jordan

Michael Jordan često se naziva najboljim košarkašem svih vremena. Svoj uspjeh pripisuje svojim brojnim neuspjesima i tvrdi da su ga motivirali da radi još više. Sigurno ga nisu obeshrabrili. Kad je bio vrlo mlad, nije ni mislio da ima velik talent. Izbačen je iz srednjoškolskog košarkaškog tima. On je zapravo brojio svoje propuste i uključuje 300 izgubljenih utakmica. Većina prvaka su obeshrabreni i nisu motivirani neuspjehom, ali Michael Jordan je imao pravi stav i smatra ih receptom za njegov uspjeh.

“Znam da je strah prepreka nekim ljudima, ali za mene je to samo iluzija … .. Neuspjeh me uvijek tjerao da uspijem u sljedećoj prilici.” – Michael Jordan.

Bethany Hamilton, surferka

bethany-hamilton

Bethany Hamilton odrasla je na Havajima, pa nije iznenađujuće saznati da je u dobi od sedam godina već bila sposobna surfati valovima. Godine 2003. zadesila je strašna tragedija kada joj je ajkula odgrizla lijevu ruku. Dok se oporavljala, sebi je dala dva obećanja. Prvo je bilo da neće kukati zbog njezine strašne nesreće, a drugo je da će se vratiti na dasku za surfanje. Bethany Hamilton nije odustala. Nakon samo 26 dana ponovno je surfala! Sada je rangirana među top 50 ženskih surfera na svijetu. Također je osvojila prvu nagradu ženskog Nacionalnog prvenstva NSSA.

Prebrodila je mnoge prepreke prije no što je postala uspješna kao jednoruka surferka. Većinu svog života posvetila je kao uzor mladima. Ona je postala inspiracija za mnoge djevojke koje prolaze kroz amputaciju. Anna Sofia Robb i Dennis Quaid snimili su film Soul Surfer (2011), inspiriran Bethanyjevom nevjerojatnom pričom.

Muhammad Ali, bokser

muhammad-ali

“Onaj tko nije dovoljno hrabar da preuzme rizike, ništa neće ostvariti u životu.” – Muhammad Ali

Smatra se najvećim bokserom svih vremena, Muhammad Ali osvojio je mnoge odličja kao što su Zlatni rukavica i olimpijska zlatna medalja na igrama iz 1960. godine u Rimu. On je nadahnuo mnoge ljude svojom karijerom i njegovim načinom života. Nakon povlačenja iz ringa, posvetio je život dobrotvornim organizacijama, osobito onima povezanim s Parkinsonovom bolesti od koje i sam boluje. Muhammed Aliju nije bilo strano da riskira. U ranoj dobi od 12 godina kada mu je neko ukrao bicikl, bio je odlučan da se suprotstavi lopovima, pa je naučio kako se boriti.

Mnogi sportisti prolaze kroz vrlo težak proces suočavanja s perfekcionizmom i njihovim strahom od neuspjeha. To ih često sprječava da ostvare svoj puni potencijal. Sve manje od savršenstva i pobjede računa se kao neuspjeh. Mnogi sportisti često ne uspiju, jer ih proganja strah od pogrešaka. Muhammad Ali bio je izvrstan primjer za preuzimanje rizika i ostao je nadahnuće za mnoge generacije.

Michael Phelps, plivač

phelps

Michael Phelps smatra se najvećim plivačem svih vremena. Svi su mislili da niti jedan plivač ne može osvojiti 8 zlatnih medalja na samo jednim Olimpijskim igrama. Michael je to učinio i ima 19 olimpijskih medalja, od kojih je 15 zlatno! Značajna stvar o njemu je da je kao dijete je patio od ADHD i bio je na lijekovima od tog vremena. Većina ljudi pretpostavlja da osobe s ADHD-om pate od nemira, impulzivnosti i vrlo kratkog raspona pažnje. No, oni također imaju nevjerojatnu sposobnost da ostanu visoko usmjereni na aktivnosti kojima se posvete. Michael je uspio to iskoristiti s ogromnim uspjehom. Spojem svoje energije i fokusiranosti, uspio je iskoristiti pozitivnu stranu ADHD-a.

Phelps je pokazao da može pobijediti najuzornije i najsnažnije plivače na svijetu i primjer je svakome ko pati od mentalnog poremećaja ili drugih nesposobnosti. Shvatio je da ne postoje ograničenja za uspjeh, ako to želite, ništa vas ne može zaustaviti.

“Niko me neće ograničiti u onome što radim. Učinit ću ono što želim. Tako sam uvijek radio. Ako želim nešto, to ću i ostvariti. “- Michael Phelps.

Ako se budete osjećali iscrpljeno ili obeshrabreno, nakon vašeg slijedećeg maratona, samo razmislite o jednom od ovih nadahnutih prvaka prije nego što odustanete!
 
(Sport.ba)

Učitaj još novosti