21. 01. 2019 - 11:51
Uskoro stiže Ducatijev električni motocikl
907
Shares
Uskoro stiže Ducatijev električni motocikl

Uskoro stiže Ducatijev električni motocikl

21. 01. 2019 - 11:51
0
Shares

Nakon što su iz Harley-Davidsona nedavno najavili skorašnji dolazak na tržište njihovog prvog električnog motocikla, prošlog tjedna su iz još jednog legendarnog brenda objavili planove vezane uz proizvodnju motora s električnim motorom. 

 
Riječ je o Ducatiju koji je već sarađivao s partnerima u razvoji električnih bicikala, a sarađivali su i s Milan Polytechnic School of Design na razvoju koncepta električnog Ducatija. 
 
Iz ove kompanije prošle sedmice najavili su sljedeći korak na ovom tržištu te je izvršni direktor Ducatija Claudio Domenicali, gostujući na konferenciji Motostudent u Španjolskoj, rekao: "Budućnost je električna, nismo daleko od početka serijske proizvodnje". 
 
Još prije dvije godine Edouard Lotthé, direktor Ducatijevog odjela za zapadnu Europu, najavo je kako kompanija ima planove za električne motocikle i skutere, ali tada je rekao kako ova vozila možemo najranije očekivati 2021. godine.

Ipak, prema Domenicaliu, čini se kako bi to ipak moglo biti ranije – već ove ili sljedeće godine jer, ako je budućnost transporta zaista električna, onda i motociklističke kompanije trebaju što prije krenuti s razvojem e-motora kako bi spremne dočekale velike promjene i prelazak s klasičnih na električne motore. 
 
Osim Harley-Davidsona, velike motociklističke kompanije nisu još predstavile modele s kojima će krenuti u osvajanja tržišta električnih motora pa svoju priliku pokušavaju iskoristiti neke manje i ne toliko poznate kompanije.

Na Electreku tako podsjećaju na kompaniju Energica koja proizvodi električne motocikle snažnih performansi, zatim kalifornijsku kompanije Zero i Lightning motorcycles i druge kompanije koje će pokušati zauzeti što veći dio tržišta e-motocikala prije nego se električnim motorima ozbiljnije ne počnu baviti i ostale velike i poznate kompanije.

Učitaj još novosti