07. 01. 2019 - 15:27
Binotto novi direktor Ferarija u Formuli 1
907
Shares
Binotto novi direktor Ferarija u Formuli 1

PROMJENA NA ČELU ITALIJANSKOG TIMA

Binotto novi direktor Ferarija u Formuli 1

Sport.ba
07. 01. 2019 - 15:27
0
Shares

Novi direktor Ferraria u Formuli 1 biće dosadašnji tehnički direktor te ekipe Mattia Binotto, prenijeli su danas italijanski mediji.

Kako je prenela La Gazzetta dello Sport, Binotto će zamijeniti Maurizio Arrivabenu, a Ferrari bi do kraja dana mogao da ozvaniči tu odluku.

Smjena na odgovornoj funkciji u italijanskoj ekipi dolazi nakon što Ferrari prošle sezone nije uspio da osvoji nijednu titulu u Formuli 1. Mercedes je dominirao, Lewis Hamilton je osvojio petu šampionsku titulu u konkurenciji vozača, a njegova ekipa petu uzastopnu titulu u konkurenciji konstruktora.

Ferrari je prošle sezone ostvario šest pobjeda u 21 trci, a borbu za titulu izgubio je zahvaljujući lošim rezultatima u drugom dijelu sezone, uprkos tome što je u više navrata tokom šampionata imao najbrže vozilo.

Mediji navode da se od oktobra 2017. godine pričalo o odlasku Arrivabenea, a pritisak na njega pojačan je posjle brojnih grešaka cijele ekipe u prošloj sezoni.

Binotto je bio tehnički direktor Ferraria od 2016. godine, kada je zamijenio Jamesa Alisona. ;Nije poznato ko će ga zamijeniti na dosadašnjoj funkciji.

Za Ferrari će u predstojećoj sezoni voziti četvorostruki svjetski prvak Sebastian Vettel i Charles Leclerc, koji je zamijenio Kimi-Matias Räikkönena.

Räikkönen je 2007. godine osvojio titulu i posljednji je vozač Ferraria koji je bio šampion Formule 1.

Učitaj još novosti