03. 01. 2019 - 13:39
Ikono, sretan ti rođendan: Postao je jedna od najvećih tajni...
907
Shares
Ikono, sretan ti rođendan: Postao je jedna od najvećih tajni današnjice

MICHAEL SCHUMACHER SLAVI 50. ROĐENDAN

Ikono, sretan ti rođendan: Postao je jedna od najvećih tajni današnjice

Marko Čeko (Gol.hr)
03. 01. 2019 - 13:39
0
Shares

Na današnji dan prije 50 godina u gradiću Hürth na zapadu Njemačke, u blizini granice s Luksemburgom, Belgijom i Nizozemskom, rođen je Michael Schumacher.

Od malih je nogu pokazivao strast za utrkivanjem, a kad je početkom 90-ih godina prošlog stoljeća dobio priliku na najvećoj pozornici - Formuli 1 - vrlo brzo je pokazao što zna.

Michael-Schumacher-24

S Benettonom je 1994. i 1995. osvojio dva naslova prvaka, potom je otišao u Ferrari u kojem je godinama radio na stvaranju šampionskog bolida, stroja  s kojim je od 2000. do 2004. nanizao pet titula u nizu i deklasirao konkurenciju.

schumi

U odnosu na doba kad je Schumacher dominirao Formulom 1, ovaj sport je doživio pregršt promjena, kako onih tehničkih vezanih za sami izgled bolida, tako i onih vezanih za sistem bodovanja, rušeni su brojni rekordi, iznova se pomiču granice, ali u one dvije najvažnije kategorije - naslovima prvaka i pobjedama na utrkama - legendarni Nijemac je i dalje nedodirljiv. Sedam je puta bio prvak (po pet naslova imaju Juan Manuel Fangio i Lewis Hamilton), a čak 91 put je pobijedio na utrci (drugoplasirani Hamilton je na 73 trijumfa).

Nažalost, svoj 50. rođendan dočekao je daleko od očiju javnosti, u krugu obitelji, a njegovo zdravstveno stanje u međuvremenu je postalo jedna od najvećih tajni današnjeg sporta.

schumacher

Pet je godina prošlo od nesreće koju je doživio na skijanju u francuskom zimovalištu Meribel. Udario je glavom o stijenu i doživio teške ozljede, premda je nosio skijašku kacigu. Prebačen je odmah u bolnicu u Grenobleu gdje je podvrgnut dvjema operacijama i stavljen u induciranu komu iz koje su ga liječnici naknadno probudili.

schumi

Već više od četiri godine je smješten u svom domu u švicarskom Glandu, mjestašcu na obali Ženevskog jezera, gdje traje rehabilitacija.

f1-spanish-gp-2003-the-first-row-michael-schumacher-and-rubens-barrichello

Schumacherova obitelj izričito inzistira na čuvanju informacija, fokusirani su na njegov oporavak i ne žele dijeliti s medijima nikakve detalje. U takvoj situaciji, svako malo se pojavljuju kojekakvi "bliski prijatelji" koji plasiraju u javnost određene stvari, što je svaki put dosad menadžerica obitelji Schumacher, Sabine Kehm, demantirala.

michael-schumacher-an-der-seite-seiner-managerin-sabine-kehm-

O njegovom stanju pet godina poslije nesreće kruže dvije teorije. Prema jednoj, on i dalje bespomoćno leži bolničkom krevetu, a prema drugoj samostalno hoda i oporavak se dobro odvija.

todt-schumi

Nadamo se da je ova druga točna i da će se najuspješniji vozač u povijesti Formule 1 oporaviti.

Učitaj još novosti