29. 12. 2018 - 12:39
EVO KAKVO JE STANJE SCHUMACHERA PET GODINA POSLIJE NESREĆE:...
907
Shares
EVO KAKVO JE STANJE SCHUMACHERA PET GODINA POSLIJE NESREĆE:

PRVAK SE NE PREDAJE

EVO KAKVO JE STANJE SCHUMACHERA PET GODINA POSLIJE NESREĆE: "Gleda utrke, a brzo će u Formuli 1 vidjeti sina"

Sport.ba
29. 12. 2018 - 12:39
0
Shares

Čovjek koji je svakog vikenda jako puno riskirao ne bi li došao do sedam titula svjetskog prvaka i 91 Grand Prix pobjede u karijeri i svaki put iz bolida izašao neokrznut, na kraju priče stradao je tamo gdje se najmanje nadao.

schumacher

Neokrznut je preživio najopasnije staze, najveće konkurente i najluđe brzine i onda stradao na obiteljskom odmoru

Ne sa 700 konjskih snaga iza sebe i pri 300 kilometara na sat, nego u penziji, na odmoru sa sinom Mickom na skijanju u francuskim Alpama. Čista ironija. Prije tačno pet godina, 29. decembra 2013. godine u Mirabelu, Schumacher je opet riskirao. Ovaj put previše. Otišao je na neoznačeni dio staze, nezgodno pao i sletio ravno na glavu na jedini veći kamen u krugu od nekoliko desetaka metara.

Hitno je prevezen u bolnicu u Grenoble gdje je stavljen u induciranu komu. U tom stanju je pet dana kasnije dočekao 45. rođendan. Hiljade Schumijevih navijača diljem svijeta s velikim zanimanjem pratili su i čekali vijesti o njegovu stanju i oporavku, ali su malo toga doznali.

Schumacher je u induciranoj komi bio sve do travnja kad se polako počeo buditi na trenutke. U junu 2014. prebačen je u Lausanneu, a u septembru se vratio kući gdje se liječi do danas. Nažalost, tvrde neki izvori, bez većeg napretka.

corrina-schumi

Supruga Corina kao brana od glasina o stvarnom stanju najslavnijeg svjetskog pacijenta

Schumacherova obitelj predvođena suprugom Corinom i dalje izrazito dobro i vrlo uporno skriva sve informacije o njegovu stanju. "Michaelovo zdravlje nije javna stvar i tako će i ostati. Do daljnjega nećemo ništa komentirati", kratko je izjavila Corinna. 

U novembru 2014. njemački mediji objavili su da je Michael paraliziran i u invalidskim kolicima te da ne može govoriti i ničega se ne sjeća. Njegova menadžerica Sabine Kehm je u maju 2015. izjavila da mu se stanje polako popravlja s obzirom na teške ozljede mozga koje je zadobio pri padu. Posljednja službena informacija o njegovu stanju je ona iz septembra 2016. kad je njegov advokat Felix Damm na sudu rekao samo da njegov klijent "ne može hodati".

schumacher

Schumacher je težak 840 miliona eura, ali njegovo liječenje i sakrivanje strahovito puno koštaju

Troškovi liječenja, ali i prikrivanja stvarnog stanja slavnog pacijenta strahovito puno koštaju, posebno što je obitelj u želji da maksimalno u tajnosti drži sve informacije, vilu na obali Ženevskog jezera pretvorila u najsuvremeniju kliniku za samo jednog čovjeka.

Schumacher je prema Forbesu u karijeri zaradio 840 miliona eura, pa njegova obitelj može plaćati liječenje koje košta 55 hiljada eura sedmično. Corinna je ipak prodala oba obiteljska aviona te nekoliko nekretnina, što je potaknulo glasine da je naizgled neiscrpno šampionovo bogatstvo počelo kopnjeti zbog enormno visokih troškova njegovog liječenja. Ipak, daleko vjerovatnije je da se Schumacherova supruga navedenih luksuza riješila iz jednostavnog razloga što joj više ne trebaju.

Uostalom, šuškanja i natpise da su Schumacherovi financijski iscrpljeni najbolje je demantirala ljetnom investicijom. Od Realovog predsjednika Florentina Pereza kupila je 30 miliona eura vrijednu vilu na Mallorci.

todt-schumi

Kakvo je točno zdravstveno stanje F1 legende, gotovo da nitko ne zna osim njegovih najbližih

Britanski mediji objavili su nedavno da je Schumacherovo liječenje već prešlo cifru od 30 miliona eura, a pomaci su mali ili gotovo nikakvi. Dok se Schumi bori za koliko-toliko normalan život, njegova obitelj pokrenula je kampanju Keep Fighting kojom želi pomoći ljudima u sličnoj situaciji da se nikad ne predaju i ne odustaju.

Kakvo je tačno zdravstveno stanje F1 legende, gotovo da nitko ne zna osim njegovih najbližih. Michaelov veliki prijatelj Jean Todt posjećuje ga dvaput mjesečno. "To je privatna stvar. Vidim ga, volim ga, budem s njegovom obitelji. Volio bih da je situacija drugačija." govori predsjednik FIA-e.

Mediji špekuliraju o tome gdje se nalazi; u Švicarskoj u svojoj kući ili na ranču u SAD-u, a najkonkretnije i najdalje u cijeloj priči otišao je francuski Paris Match. 

michaelschumacher-gety
 
"Kad ga stavite u invalidska kolica i okrenete prema prekrasnoj panorami planina s pogledom na jezero, Michael ponekad plače"

Tvrdi da ima izjavu člana obitelji, koji ovako opisuje kako se bivši vozač Ferrarija i Mercedesa oporavlja u vili na obali Ženevskog jezera: "Kad ga stavite u invalidska kolica i okrenete prema prekrasnoj panorami planina s pogledom na jezero, Michael ponekad plače."

Isti izvor dodaje: "Hoće li Schumacher ikad više izaći u javnost? Od male količine informacija koje je do sada dala njegova obitelj čini se da neće biti viđen u javnosti u skorije vrijeme. Međutim, isti izvor je rekao kako se njegova supruga Corina i djeca svakog dana nadaju medicinskom čudu. Obiteljski prijatelj također je otkrio da je Michael dobro, ako se uzme u obzir situacija i okolnosti u kojima se nalazi."

f1-spanish-gp-2003-the-first-row-michael-schumacher-and-rubens-barrichello

Daily Mail: Stanje mu se poboljšalo. Više nije vezan za krevet i cjevčice

Britanci nisu toliko konkretni, oni pak raspolažu ovim informacijama: "Po onome što znamo o njegovim ozljedama, Schumacher ne može hodati ni razgovarati. Izvori tvrde da može pokazati emocije." Daily Mail je prije dvije sedmice napisao veliku priču o Schumacheru. Tvrdi da se njegovo zdravstveno stanje poboljšalo. Piše kako Nijemac nije vezan za krevet, niti mu trebaju cjevčice za dobivanje hrane.

Najnovije dobre vijest o Schumacherovom stanju otkriva njegov intimus Todt: "Nedavno smo zajedno gledali Veliku nagradu Brazila."

Ipak, pravi happy end se tek smiješi. 

Prije tačno pet godina 14-godišnji Mick Schumacher skijao je s tatom Michaelom u francuskim Alpama i nije ni slutio da će to biti dan koji će mu promijeniti život. Treći najbolji karting vozač u Njemačkoj vidio je kako mu otac skreće sa staze i udara glavom u stijenu, zbog čega je završio u induciranoj komi i, prema šturim informacijama, danas živi uglavnom kao biljka.

mick-schumacher-1

Smiješi se pravi happy end

Bile su to jako teške okolnosti za jednog dječaka koji je tek stupao u svijet ozbiljnog utrkivanja, a u koji ga je uveo upravo otac, sedmerostruki svjetski prvak. To su životne situacije koje neke ljude slome i odvuku ih u nekom drugom smjeru, a nekima poput Micka daju dodatnu energiju i želju da u očevu čast naprave nešto veliko. Mick je krenuo ovim drugim putem pa je prije dva mjeseca u Hockenheimu s 19 godina osigurao naslov u Formuli 3, što mu je i formalno omogućilo ulaznicu u glavni cirkus, Formulu 1.

Pojavile su se informacije da će Micka, kad za to dođe vrijeme, u svoj juniorski program uzeti Toro Rosso, no gazde te momčadi su za sad demantirale tu informaciju. Na radaru ga ima i  Mercedes, ali i Ferrari u čijem bolidu je otac Michael porušio apsolutno sve rekorde.

"Znamo sve o njemu i pratimo ga, ali dajmo mu još vremena.", rekao je Ferrarijev šef Maurizio Arrivabene.

Zastao je i dodao:

"A kako da mi u Maranellu kažemo 'ne' nekome tko se preziva Schumacher?".

(Sport.ba)

Učitaj još novosti