26. 12. 2018 - 11:38
Najefikasniji Boxing Day u historiji: Dan kada na 10 utakmica...
907
Shares
Najefikasniji Boxing Day u historiji: Dan kada na 10 utakmica postignuto 66 golova

REZULTATI KOJI SE TEŠKO MOGU PONOVITI

Najefikasniji Boxing Day u historiji: Dan kada na 10 utakmica postignuto 66 golova

Sport.ba
26. 12. 2018 - 11:38
0
Shares

Danas se igra kompletno kolo u Serie A, ali i tradicionalni Boxing Day u Engleskoj. 

Ovaj puta malo ćemo pustiti Talijane na miru i fokusirati se na jedan od najvažnijih datuma u engleskom nogometu. Nije da se na Boxing Day lomi prvenstvo ili dijele neki drugi trofeji, ali sam značaj i tradicija koji stoje iza dananjeg datuma, imaju posebno mjesto u kulturi engleskog nogometa. U dugoj historiji igranja na popularno Štefanje, jedna godina ipak odnosi primat. 

1963. godine odigrano je najefikasnije Boxing Day kolo u historiji, a gledatelji su u deset utakmica vidjeli nevjerovatnih 66 golova. Da ne bi ispalo da su samo u najelitnijem rangu engleskog nogometa strijelci bili raspoloženi, te je godine u prve četiri lige postignuto čak 160 pogodaka. 

Ali, vratimo se malo na prvu ligu, gdje su gledatelji vidjeli prosječno 6,6 golova po utakmici. Najviše ih je palo na Craven Cottageu, gdje je Fulham pregazio Ipswich s 10:1, što i danas slovi za najteži prvoligaški poraz u njihovoj historiji.

Jedan gol manje viđen je na sada već srušenom Upton Parku, nekadašnjem domu West Ham Uniteda. Na žalost njihovih navijača, oni su kod kuće teško stradali od Blackburna sa 8:2, momčadi koja je u tom trenu bila vodeća na prvenstvenoj tabeli. 

Naslov je te sezone osvojio Liverpool, a oni su Boxing Day okrunuli s pola tuceta u mreži Stokea. Zanimljivo, s jednakim rezultatom, 6:1, završio je i dvoboj koji je igrao Manchester United. No, pomalo iznenađujuće, oni su teško stradali kod Burnleya. Utakmice s najmanje pogodaka viđene su u Sheffieldu i Leicesteru, gdje su navijači mogli vidjeti kombinirano "samo" pet golova. 

21

(Sport.ba)

Učitaj još novosti