17. 12. 2018 - 11:32
FIFA UKIDA Svjetsko klupsko prvenstvo u sadašnjem formatu i...
907
Shares
FIFA UKIDA Svjetsko klupsko prvenstvo u sadašnjem formatu i stvara novi sistem natjecanja vrijedan MILIJARDE dolara

SADAŠNJI FORMAT NATJECANJA NIJE ISPLATIV

FIFA UKIDA Svjetsko klupsko prvenstvo u sadašnjem formatu i stvara novi sistem natjecanja vrijedan MILIJARDE dolara

Sport.ba
17. 12. 2018 - 11:32
0
Shares

Krovna svjetska nogometna organizacija FIFA i dalje insistira na reformiranju i velikom proširenju Svjetskog klupskog prvenstva...

fifa

Aktuelni prvak Europe Real Madrid otputovao je u punom sastavu na Svjetsko klupsko prvenstvo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Real brani naslov klupskog prvaka svijeta, koji je u današnjem formatu osvajao triput. Madriđani 19. decembra u polufinalu igraju protiv japanske Kashime.

5

Dan prije u drugom polufinalnom paru sastaju se River Plate i Al-Ain, prvak zemlje domaćina natjecanja. Finale se igra 22. decembra u Abu Dhabiju.

Ovogodišnji turnir mogao bi biti jedan od posljednjih u trenutnom formatu. Krovna svjetska nogometna organizacija FIFA i dalje insistira na reformiranju i velikom proširenju Svjetskog klupskog prvenstva, piše madridski AS.

2

Obrisi turnira predstavljeni su u ožujku ove godine na FIFA-inu kongresu u Bogoti. To bi bilo praktički novo natjecanje koje bi se igralo svake četiri godine umjesto Kupa konfederacija, a sudjelovala bi 24 kluba.

Termin natjecanja zamišljen je u junu godine koja prethodi Svjetskom prvenstvu. Europa bi dobila 12 predstavnika, četiri posljednja finalista Lige prvaka i pobjednici Europske lige.

1

Ako bi se ponavljali finalisti i pobjednici, sudionici bi se birali po FIFA-inu renkingu. Južna Amerika imala bi četiri zajamčena mjesta, Afrika, Azija i Sjeverna Amerika po dva, jedno mjesto pripalo bi domaćinu natjecanja i još jedno pobjedniku play-offa između petog predstavnika Južne Amerike i prvaka Oceanije.

4

Predsjednik FIFA Gianni Infantino tom idejom namjerava se suprotstaviti organizaciji Superlige koju namjeravaju pokrenuti najveći klubovi Europe.

Međutim, FIFA već po ustaljenom običaju imaju snažnu opoziciju u UEFA-i, najutjecajnijoj i najbogatijoj kontinentalnoj organizaciji koja u pravilu oponira FIFA-i.

6

U središtu problema uvijek stoji interes. UEFA-i ne odgovara klupsko natjecanje koje bi bilo izravna ili neizravna konkurencija njezinim klupskim natjecanjima.

No isto tako nema tog problema koji novac ne može pomiriti. Gotovo svi su suglasni da trenutačni format Svjetskog klupskog prvenstva nije zadovoljavajući i da nema perspektivu.

7

Gledanost mu nije prevelika, a onda je logično da nema ni zadovoljavajuće financijske koristi. Prošle godine Svjetsko klupsko prvenstvo generiralo je tek 40 miliona eura, a FIFA navodno ima ponudu multinacionalnog konzorcija koji je spreman osigurati golemih 25 milijardi dolara u 12 godina ako se natjecanje preustroji prema opisanom modelu. Dakle, razlika je ogromna.

9

Prema izračunu FIFA-e, novo natjecanje, u kojem bi se igrala ukupno 31 utakmica, trebalo bi donijeti između 650 i milijardu dolara kako bi bilo održivo na duže staze.

Očito je da FIFA planira i puno veću zaradu. Kako smo rekli, navodno FIFA ima ponudu koja joj jamči skoro dvije milijarde dolara po natjecanju.

8

U trenutačnom formatu pobjednik natjecanja zaradit će pet miliona eura, a drugoplasirana momčad četiri miliona. Računa se da bi u novom formatu zarada finalista bila barem desetak puta veća.

Dovoljan razlog da šuštavih papirića uvijek gladni najveći svjetski klubovi dobro razmisle o ovom prijedlogu. Ako najveći europski klubovi pristanu na FIFA-in prijedlog, jasno da će se i UEFA-a složiti.

fifa

(Sport.ba)

Učitaj još novosti