12. 12. 2018 - 18:56
PROPAST VELIKE ZVIJEZDE: Ferguson ga je doveo kao zamjenu...
907
Shares
PROPAST VELIKE ZVIJEZDE: Ferguson ga je doveo kao zamjenu Ronaldu, a sada je zvijezda u Bugarskoj

VELIKI FERGIE

PROPAST VELIKE ZVIJEZDE: Ferguson ga je doveo kao zamjenu Ronaldu, a sada je zvijezda u Bugarskoj

Sport.ba
12. 12. 2018 - 18:56
0
Shares

Sjećate li se Gabriela Obertana? Priča nas vraća u ljeto 2009. godinu, svega osam dana nakon što je Cristiano Ronaldo preselio s Old Trafforda na Santiago Bernabeu. Legendarni Sir Alex Ferguson ispitivao je tržište s ciljem pronalaska kvalitetnog krila, koje bi pokušalo nadomjestiti odlazak najboljeg igrača kluba. Odlučio se ponoviti sličan princip kao i kada ga je mladog Ronalda doveo iz Sportinga.

U trenutku transfera iz Bordeauxa u Manchester, Obertan je imao 20 godina i status ponajboljeg mladog reprezentativca Francuske. Uz to, plaćen je samo četiri milijuna eura te se činilo kako je Fergie ponovno nasamario konkurenciju.

Međutim, francusko krilo ispostavilo se kao jedan od rijetkih promašaja škotskog trenera. Na Teatru snova zadržao se dvije sezone, ukupno je nastupio samo 27 puta, a učinak od jednog gola i četiri asistencije bio je ispod razine potrebne za tadašnjeg engleskog prvaka. Naravno, lošim igrama potpisao si je prodaju, a tu je uskočio Newcastle. Na sjeveru Engleske igrao je pet sezona i ostavio nešto bolji dojam, ali svejedno se od njega dosta više očekivalo. Uslijedile su kratke epizode u Anžiju te Wiganu, da bi se u ljeto 2017. konačno skrasio u klubu po mjeri.

gabriel-obertan-manchester-united

Levski iz Sofije potpisao ga je kao slobodnog igrača, a Francuz je za sezonu i pol postao ponajveća zvijezda lige. Prošle sezone doveo ih je do trećeg mjesta u prvenstvu iza Ludogoreca i CSKA, a isti je poredak i na polovici tekućeg prvenstva. Obertan se isprofilirao kao sjajan asistent te je sa sedam namještenih golova u 18 utakmica prvi dodavač lige. Dobre igre uprava kluba nagradila je novim ugovorom s poboljšanim uvjetima, tako da bi u Bugarskoj trebao ostati do 2021. godine. Uz to, postao je i jedan od najbolje plaćenih igrača lige. Prema novom ugovoru potpisanom u listopadu, Levski mu mjesečno isplaćuje 45 tisuća eura, dok je do tada bila znatno manja tarifa od 25 tisuća eura za isti vremenski period.

Ono što je posebno zanimljivo, Obertan je prilično dugo prisutan na velikoj sceni, ali ima tek 29 godina i realno je u najboljim igračkim godinama. Međutim, provodi ih u daleko lošijoj ligi nego što je bilo tko mogao pretpostaviti 2009. godine. Vrhunac karijere praktički je postigao s 20 godina, a sve nakon toga je ostalo ispod očekivanja. Time je zaradio etiketu jednog od većih promašaja Sir Alexa Fergusona, a time se okoristio jedino Levski i bugarski nogomet, koji je već drugu sezonu bogatiji za poznato nogometno ime.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti