12. 12. 2018 - 11:54
ONO ŠTO IM SE DESILO SINOĆ IPAK NIJE NAJGORE! Evo zašto je...
907
Shares
ONO ŠTO IM SE DESILO SINOĆ IPAK NIJE NAJGORE! Evo zašto je Napoli NAJNESRETNIJI KLUB Lige prvaka

NAPOLITANCI STVARNO NEMAJU SREĆE

ONO ŠTO IM SE DESILO SINOĆ IPAK NIJE NAJGORE! Evo zašto je Napoli NAJNESRETNIJI KLUB Lige prvaka

Sport.ba
12. 12. 2018 - 11:54
0
Shares

"Pravi smo idioti ako ne prođemo skupinu. Upravo to, idioti." Ovako je Napolijev trener Carlo Ancelotti govorio prije dvije sedmice nakon što je njegov klub pobjedom nad Crvenom zvezdom kolo prije kraja grupe Lige prvaka bio na prvom mjestu skupine s devet bodova i bez poraza u pet utakmica. 

carlo-ancelotti

U zadnjem kolu kod Liverpoola trebao mu je samo bod kako bi osigurao prolazak u nokaut fazu LP-a. No Redsi su pobijedili 1:0 i otišli u osminu finala, a Napoli s prvog spustili na treće mjesto poslavši ga u Evropa ligu. I to kako.

Virgil van Dijk, stoper Liverpoola i najskuplji branič u historiji, već u 13. minuti morao je biti isključen nakon jako oštrog starta na Driesu Mertensu. Umjesto toga, dobio je samo žuti karton.

Na samom kraju utakmice, Napolijev napadač Milik imao je veliku priliku za izjednačenje kojim bi Napoli otišao u nokaut rundu, a aktualni viceprvak Europe ostao nokautiran i poslan u EL.

No Alisson Becker pokazao je zašto je drugi najskuplji golman u historiji. Čudesnom obranom spašava Liverpool, šalje ga u osminu finala Lige prvaka, a Napoli ide u utješnu eliminacijsku fazu Evropa lige. A to u Napulju nikoga neće utješiti. 

Naime, još se jednom pokazalo da je Napoli najnesretniji klub Lige prvaka. Opet nije prošao skupinu zbog spleta okolnosti, što je iznimno bolno za njegove igrače i navijače.

Ni ovaj put nisu imali sreće sa žrijebom, dobili su najtežu skupinu. No u četiri utakmice s izravnim rivalima (Liverpool, PSG) imali su samo jedan poraz, i to u zadnjem kolu. 

liverpool-v-ssc-napoli

Nismo spomenuli zašto je Liverpool završio skupinu ispred Napolija unatoč tome što imaju isti broj bodova, međusobni omjer i gol-razliku. 

Liverpool ga je pretekao i izbacio iz Lige prvaka zbog četvrtog kriterija - ukupno više postignutih golova.

liverpool-napoli2

Napoli je tako postao prvi klub nakon Dinama iz Kijeva 2004. koji je zadnju utakmicu skupine Lige prvaka počeo kao vodeća ekipa, a na kraju je ostao bez plasmana u osminu finala LP-a.

liverpool-napoli3

Ovom klubu to se događa pet godina nakon što je još bolnije ostao bez nokaut faze Lige prvaka. Tada je grupu završio kao trećeplasirani iza Borussije Dortmund i Arsenala, iako je imao čak 12 bodova! Štoviše, isto toliko imali su i klubovi koji su bili ispred njega.

liverpool-napoli-salah

Napoli je ispao jer je u odnosu na ova dva kluba imao najgoru gol-razliku. 

A sve bi bilo drugačije da na utakmici s Borussijom na domaćem terenu, pri vodstvu 2:0 i s igračem više, tri minute prije kraja utakmice nije sam sebi zabio gol...

Napoli, najnesretniji klub Lige prvaka. 

(Sport.ba)

Učitaj još novosti