09. 12. 2018 - 12:02
VEĆ SADA BOLJI OD DRAŽENA Luka osvaja Ameriku - NBA liga ima...
907
Shares
VEĆ SADA BOLJI OD DRAŽENA Luka osvaja Ameriku - NBA liga ima svoju novu zvijezdu, hoće li nadmašiti i Gasola?!

NBA

VEĆ SADA BOLJI OD DRAŽENA Luka osvaja Ameriku - NBA liga ima svoju novu zvijezdu, hoće li nadmašiti i Gasola?!

Sport.ba
09. 12. 2018 - 12:02
0
Shares

Luki Dončiću već sada možete dati nagradu za rookieja godine – u jednu rečenicu stalo bi izlaganje legendarnog Doca Riversa o novoj evropskoj senzaciji na NBA parketima. Evropu je napustio na vrhu, a u velikom stilu nastavio i u debitantskoj sezoni u najjačoj ligi svijeta. 

NAJVEĆA GREŠKA U HISTORIJI TURSKOG KLUBA: Nekadašnji košarkaš Crvene zvezde ispičao kako je Galatasaray odbio košarkaša o kojem sada priča cijeli svijet

Bio je MVP Eurolige i MVP Final foura na kojem je Real odveo do trona, ali opet je iznenadilo njegovo ekspresno privikavanje na NBA. Mladi Slovenac doveden je da postane budućnost franšize iz Dallasa, a on je njezina sjajna sadašnjost i lider – prvi je strijelac, drugi asistent i skakač tima u kojoj ima najveću minutažu.

Od 22 utakmice u njih 11 imao je više od 20 poena, protiv San Antonio Spursa išao je i preko 30. Mladi Slovenac, rookie novembra u Zapadnoj konkurenciji, na vrhu je ili pri vrhu u svim statističkim kolonama u konkurenciji novaka. S 19,09 koševa vodeći je strijelac među rookiejima (nijedan evropski košarkaš u svojoj prvoj sezoni nije imao takav prosjek koševa), s 4,3 asistencije drugi najbolji u konkurenciji novaka, a sa 6,5 skokova treći skakač.

doncic-dalla

Brojke govore puno toga, ali dojam je još bolji jer Dončić nikoga ne ostavlja ravnodušnim. "Pritisak? Živim s pritiskom od svoje 15 godine i znam kako se nositi s njim", kazao je nakon što je srušio prvake. Ne smijemo nikako smetnuti s uma da mu je tek 19. 

doncic

"Nakon svake utakmice pitate se: 'Ima li ovaj momak stvarno 19 godina?'", komentarisao je trener Washington Wizardsa Scott Brooks. Dirk Nowitzki, koji je zbog ozljede propustio dosadašnji dio sezone, trebao je Dončiću biti mentor, ali jasno je da Slovencu mentor i ne treba.

luka-doncic

"Igra poput veterana s 10 godina iskustva u NBA", kazao je njemački as koji je u svojoj rookie sezoni imao puno “tanje” brojke od Dončićevih (8,2 koša, 3,4 skoka i jednu asistenciju u prosjeku).

nowitzki

"Kada sam ja došao u ligu, bio sam zabrinut, stalno sam se propitivao mogu li uspjeti. A Luka, kada je stigao, znao je da je sposoban da se ovdje dokaže. Ničeg se ne plaši, od prvog se dana moglo vidjeti da je poput matadora, uživa igrati za navijače, voli spektakularne poteze", kazao je “Dirkenstein” koji je priznao da mladi saigrač ne traži savjete.

nowitzki

"Dončić je potpuno siguran u svoje sposobnosti. On igra na profesionalnom nivou od 14. godine. Ponaša se kao iskusan igrač na terenu. Do sada me malo toga pitao, on samo igra svoju košarku", kazao je Nowitzki. I ekipa ga je prihvatila kao novog lidera. Sjajne igre donijele su mu i nagradu za najboljeg novaka Zapadne konferencije u novembru.

doncic1

"Mnogo mi znači, to je samo još jedan primjer koji me tjera da nastavim raditi vrijedno i da se borim za ono što želim. Moram još puno raditi kako bih napredovao", kazao je tada Dončić, nakon što je osvojio prvu NBA nagradu. Sigurno ne i posljednju.

doncic

U anketi ESPN-a čak 58 ispitnika složilo se s Docom Riversom i uvjereno je da će Dončiću pripasti nagrada za novaka sezone. Prvi i posljednji Evropljanin koji je dobio tu nagradu bio je Pau Gasol 2002.

paugasol

Ukratko, Luka Dončić zaludio je cijelu Ameriku! Gotovo svaku utakmicu 19-godišnjak svojim kreativnim potezima završi na naslovnicama američkih portala, a jedan od najjačih sportskih medija, The Ringer, sada je za Luku skladao - pjesmu!

doncic4

The Ringerovi muzičari napravili su obradu jedne od najvećih pjesama svih vremena, 'Hallelujah' Leonarda Cohena, a za ovu potrebu preimenovali su je u - Halleluka! Pjesma su na Ringeru opisali kao 'Oda Luki Dončiću', a kroz cijeli se tekst prepričava Lukin kratak, ali upečatljiv NBA put. 

Nisu Amerikanci ni propustili priliku za narugati se ekipama koje su 'preskočile' Luku, a tu su se našli i Sacramento Kingsi Vlade Divca čiji su potez nazvali zbunjujućim. U šaljivoj pjesmi Luku su i nazvali bucmastim, a usporedili su ga i s čašom kombucha čaja...

doncic2

SHOWTIME U TEKSASU, HARDEN NEMOĆNO POSMATRAO: Luka Dončić sam napravio seriju 11-0 i srušio Houston

doncic-young

doncic

luka-doncic-1

luka-doncic-0

doncic-luka-2

luka-doncic-dallas-mavericks-37b9f13fe3a589f4983239d7df915167-view-article-new

dallas-doncic

doncic2

(Sport.ba)

Učitaj još novosti