09. 12. 2018 - 11:00
Holloway u sjajnom meču ispalio preko 450 udaraca i odbranio...
907
Shares
Holloway u sjajnom meču ispalio preko 450 udaraca i odbranio naslova UFC prvaka

UFC321

Holloway u sjajnom meču ispalio preko 450 udaraca i odbranio naslova UFC prvaka

Sport.ba
09. 12. 2018 - 11:00
0
Shares

Max Holloway odbranio je naslov UFC prvaka u perolakoj kategoriji nakon što je slavio protiv Briana Ortege liječničkim prekidom na ulasku u petu rundu. Holloway je ispalio 454 udarca prema Ortegi, od kojih je čak 254 odsjelo na pravo mjesto! Sve je to preživio Ortega i na nogama završio 4. rundu, ali je nakon intervencije njegovog kuta i pregleda liječnika donesena odluka da se borba ne može nastaviti. 

Lijevo oko mu je bilo u potpunosti zatvoreno, primao je daleko previše udaraca nego što bi trebao i jednostavno nije više imalo smisla da glumi boksersku vreću u oktogonu. Od prve runde borbe za titulu Holloway je bio bolji, brži, snažniji borac od svog suparnika. Ortega je naspram Hollowayja izgledao kao usporeni film na trenutke, ali je s vremena na vrijeme ispaljivao snažne i odlične udarce, piše Gol.hr. No, za svaki zadani udarac, Ortega bi nakon toga primio najmanje tri, četiri. To u konačnici pokazuje i statistika. 

Teško je reći što je držalo Ortegu na nogama toliko dugo i kako je ostao koliko-toliko pribran nakon svih tih silnih udaraca u glavu. Havajčanin je sasvim zasluženo obranio titulu prvaka, te produljio svoj niz pobjeda na nevjerovatnih 13!

U sunaslovnoj borbi večeri za pojas prvakinje u muha kategoriji slavila je Kirgistanka koja također ima peruansku putovnicu - Valentina "Metak" Ševčenko. Ona je jednoglasnom sudačkom odlukom bila bolja od Poljakinje Joanne Jedrzejczyk.

Bila je to jednosmjerna borba u kojoj se Ševčenko pokazala daleko kvalitetnijom, ali i fizički jačom borkinjom. Joanna je imala svega nekoliko znakovitih udaraca u tijelo, dok je Ševčenko bila dominantna u udarcima u glavu i rušenjima (5-0). Bila je to borba za upražnjenji pojas, nakon što osvajanje istog nije branila Nicco Montano.

Islanđanin Gunnar Nelson vratio se pobjedničkim navikama. On je slavio prekidom u 2. rundi borbe protiv Brazilca Alexa Oliveire, u jednom od najkrvavijih završetaka borbe u povijesti UFC-a.

Nakon što je nekim čudom preživio prvu rundu, Nelson je u drugoj oborio Oliveiru na tlo i čekao pravu priliku za napad. Kada ju je dočekao, laktom je napravio pravu štetu posred čela brazilskog borca i to se itekako odrazilo. Sve to koristi Islanđanin, zavukao je ruku pod bradu i krenuo u "gušenje". Oliveira je brzo tapkao, jer više nije imalo smisla da se borba nastavi. 

Domaće navijače obradovao je Hakeem Dawodu, koji je podijeljenom sudačkom odlukom pobijedio Kylea Bochniaka u jednom ne toliko kvalitetnom meču. Dawodu je bio puno bolji u stojci i odlično se branio od svih pokušaja rušenja američkog borca. Na proglašenju pobjednika nije bio zadovoljan što je jedan sudac dao pobjedu Bochniaku, ali je u konačnici najbitnije da je pobijedio i ostvario drugu pobjedu u trećem UFC nastupu. 

Na otvaranju glavnog programa UFC-a 231 vidjeli smo brutalan nokaut Brazilca Thiaga Santosa, koji je u 2. rundi završio Jimija Manuwu. Bilo je to šest minuta beskompromisne borbe, bez ikakve taktike, čiste "ulične tučnjave". Na kraju se razorna snaga udaraca gorostasnog Brazilca pokazala presudnom.

Koliko su zadovoljili izbirljivu MMA publiku moglo se vidjeti na kraju 1. runde, kada su zaradili ovacije prepune dvorane u Torontu. 

UFC 231, glavni program:
Max Holloway pobijedio Briana Ortegu (tehnički nokaut, 4. runda)

Valentina Ševčenko pobijedila Joannu Jedrzejczyk (jednoglasna sudačka odluka)

Gunnar Nelson pobijedio Alexa Oliveiru (gušenje, 2. runda)

Hakeem Dawodu pobijedio Kylea Bochniaka (podijeljena sudačka odluka)

Thiago Santos pobijedio Jimija Manuwu (nokaut, 2. runda)

Učitaj još novosti