03. 12. 2018 - 11:21
Luka Modrić bi trebao ostvariti ono što Messi i C. Ronaldo...
907
Shares
Luka Modrić bi trebao ostvariti ono što Messi i C. Ronaldo nikada nisu uspjeli!

IDE PO ZLATNU LOPTU

Luka Modrić bi trebao ostvariti ono što Messi i C. Ronaldo nikada nisu uspjeli!

Germanijak.hr
03. 12. 2018 - 11:21
0
Shares

Na današnjoj ceremoniji u Parizu dodijelit će se posljednja prestižna nagrada, po mnogima i najprestižnija, za najbolje igrače svijeta u 2018., Zlatna lopta France Footballa. Popularni francuski nogometni časopis prvi je počeo dodjeljivati nagradu za najboljeg nogometaša svijeta. Daleke 1956. najboljim je proglašen Stanley Matthews iz Blackpoola (današnji trećeligaš) ispred dva Realovca Alfreda Di Stefana i Raymonda Kope.

S druge strane, FIFA je svoju nagradu za najboljeg igrača svijeta počela dodjeljivati tek 1991., 35 godina kasnije. Od te 1991. do 2009. paralelno su se dodjeljivale dvije nagrade, da bi se 2010. ujedinile u jednu te se FIFA Ballon d'Or dodjeljivao do 2015.

modric

Od 2016. ponovno se održavaju dvije odvojene ceremoije i od tada se „lome koplja“ koja je nagrada prestižnija. Na strani Zlatne lopte je tradicija, a na strani FIFA-ine nagrade „službenost“.

modric

U dosadašnjih 21 izbora 14 puta FIFA i France Football izabrali su istoga kandidata, a odstupanja su se pojavila u sedam navrata: 1991. (Jean-Pierre Papin FF; Lothar Matthaus FIFA), 1994. (Hristo Stoičkov FF, Romario FIFA), 1996. (Mathias Sammer FF, Ronaldo FIFA), 2000. (Luis Figo FF, Zinedine Zidane FIFA), 2001. (Michael Owen FF, Luis Figo FIFA), 2003. (Pavel Nedved FF, Zinedine Zidane FIFA) i posljednji puta 2004. (Andrij Ševčenko FF, Ronaldinho FIFA).

real-modric-bale-benzema

No, od tada FIFA i France Football imali su zajedničke pobjednike. Nakon Ronaldinha, Fabia Cannavara i Kake, uslijedila je dominacija Cristiana Ronalda i Lea Messija koji su u posljednjih 10 godina dominirali svjetskim nogometom i osvojili svaki po pet nagrada za najboljeg igrača svijeta i po izboru FIFA-e i po izboru France Footballa.

messi-ronaldo

Kako stvari stoje, toj dominaciji došao je kraj. Luka Modrić danas bi trebao dignuti Zlatnu loptu što bi bilo jedinstveno postignuće u povijesti svjetskog nogometa. Naime, do sada se, kao što smo naveli, 14 puta dogodilo da je jedan igrač dobio nagradu za najboljeg igrača svijeta po izboru FIFA-e i France Footballa.

modric2

U još pet navrata dogodilo se da je jedan igrač osim te dvije dobio i nagradu za najboljeg igrača UEFA-e, nagrade koja je uvedena 2011. godine (zanimljivo, UEFA je već ranije prekinula dominaciju C. Ronalda i Messija te je 2012. i 2013. dodijelila nagrade Andresu Iniesti i Francku Riberyju).

iniestaa

No, nikada u povijesti nogometa nije se dogodilo da jedan igrač dobije tri nagrade za najboljeg igrača svijeta (France Football, FIFA i UEFA) i Zlatnu loptu za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva.

modric1

Zanimljivo, Luka Modrić je i aktualni osvajač nagrade za najboljeg igrača Svjetskog klupskog prvenstva, no ona datira iz 2017. Iako će Modrić, ako danas digne Zlatnu loptu, a po svemu sudeći bude, u istom trenutku držati pet nagrada za najboljeg na svijetu, što je također jedinstven slučaj u povijesti, Modrić će sa svojim Real Madridom imati priliku potvrditi tu titulu na prvenstvu koje će se održati od 12. do 22. prosinca ove godine u Abu Dabiju.

modric

Glavni konkurenti Luki Modriću za današnju nagradu su Raphael Varane i Antonie Griezmann, no oni, tvrde insajderske informacije bliske francuskom magazinu, unatoč osvajanju Svjetskog prvenstva nemaju šanse kraj Modrića koji je pokorio nogometni svijet i napokon skinuo stigmu s tvrdnje da najbolji na svijetu treba biti onaj koji zabija najviše golova, onaj koji s loptom može predribljati najviše igrača ili onaj koji je najveći marketinški „brend“.

varane5

Luka Modrić je u 2018. dokazao da bi nagradu za najboljeg na svijetu trebao dobiti onaj koji je u toj godini zaista bio najbolji.

Učitaj još novosti