18. 11. 2018 - 17:01
Ovaj čovjek je FENOMEN! Odigrao samo 11 utakmica, a osvojio 12...
907
Shares
Ovaj čovjek je FENOMEN! Odigrao samo 11 utakmica, a osvojio 12 trofeja!

VEĆINA NIJE NI ČULA ZA NJEGA

Ovaj čovjek je FENOMEN! Odigrao samo 11 utakmica, a osvojio 12 trofeja!

Sport.ba
18. 11. 2018 - 17:01
0
Shares

Da li ste nekada čuli za portugalskog čuvara mreže Paula Lopesa? Malo ko jeste, ali pomenuti Lopes je istinska legenda lisabonske Benfice.

lopes

Ovaj 40-godišnjak se ljetos penzionisao, nakon preko 20 godina u profesionalnom fudbalu. Ponikao je u omladinskoj školi Benfice, branio je i boje omladinskih selekcija svoje zemlje, a onda je 1997. godine prekomandovan u prvi tim "Orlova".

lopes4

Ipak, za pet godina nije upisao nijedan nastup, bio je na pozajmicama, potom i u rezervnom timu, a onda je 2002. godine završio u niželigašu Salgueirosufeirense. Igrao je potom u nekoliko klubova u nižim ligama, uspeo je da uvede Trofense i Feirense u najviši rang, a onda je 2012. godine dobio poziv od tadašnjeg sportskog direktora Benfice Ruija Coste.

paulo-lopes-0

Imao je tada 34 godine, mislio je da je u pitanju šala, ali je uprava Benfice u njemu vidjela drugu ili treću opciju za mjesto među stativama, na šta je on na kraju pristao. I od tada, pa sve do prošlog ljeta, Lopes je bio treći izbor u Benfici, grijao je klupu golmanima poput ŽJulia Cesara, Edersona Moraesa i Jana Oblaka.

lopes5

Upisao je 11 nastupa, a osvojio je četiri puta Primeiru sa Benficom, u tri navrata Liga kup, u dva navrata Kup Portugala, kao i tri trofeja u Superkupu. Kada se sve sabere i oduzme, možemo reći da je Paulo Lopes najuspješniji treći golman u historiji fudbala.

paulo-lopes-2

Nakon što se povukao dobio je posao u U23 selekciji Benfice, radi kao trener golmana, a trener podmlatka Jose Enrique tvrdi da mladi igrači Lopesa gledaju kao idola.

lopes3

(Sport.ba)

Učitaj još novosti