17. 11. 2018 - 20:52
Perez sastavio listu od PET VELIKIH ZVIJEZDA kojih se želi...
907
Shares
Perez sastavio listu od PET VELIKIH ZVIJEZDA kojih se želi riješiti! Među njima je i Luka Modrić!

REAL KREĆE U REKONSTRUKCIJU EKIPE

Perez sastavio listu od PET VELIKIH ZVIJEZDA kojih se želi riješiti! Među njima je i Luka Modrić!

Sport.ba
17. 11. 2018 - 20:52
0
Shares

Nakon poraza Španije u Zagrebu španski mediji odmah su se okrenuli domaćim klupskim temama, koje su za njih u ovom trenutku mnogo zanimljivije.

Naravno, Real je u fokusu madridskih medija. Iako je još prerano za zaključke jer tek slijede teži izazovi za Real, Santiago Solari mogao bi se od kratkoročnog pretvoriti u dugoročno trenersko rješenje, kako su se šefovi na Santiago Bernabeuu zapravo otpočetka potajno nadali. Florentino Perez ustoličio je Solarija, dojučerašnjeg trenera Castille, druge Relove ekipe, s idejom i nadom da postane novi Zinedine Zidane.

perez

Bez obzira na sjajan Solarijev start, u Realu su svjesni da mu je raspored išao na ruku i da se prema viđenom ove sezone moraju pokušati pojačati. Debakl na Camp Nouu još zvoni u glavi, jako peče Pereza, što nije ni krio, i teško ga Kralevi mogu izbaciti iz glave nakon nekoliko pobjeda protiv slabijih suparnika.

Jasno je da pobjede protiv nejakog Valladolida, Viktorije, pa čak i nešto bolje Celte nisu posebna utjeha za čelnike i najgorljivije navijače Reala. Uostalom, nije li se zviždalo i nakon pobjede protiv Valladolida?

florentino-perez

Stoga Eden Hazard i dalje ostaje glavna meta za zimski prijelazni rok, ali taj transfer će biti teško izvesti, a i nije Realovo primarno pitanje. Naime, trenutno je u fokusu Madriđana rekonstrukcija ekipe za sljedeću sezonu. Kako piše Don Diario, Real će pokušati izgurati sezonu s postojećim kadrom i možda ponekim zimskim pojačanjem, a onda će krenuti u sveobuhvatnu rekonstrukciju ekipe.

hazard1

Čini se da Perez neće ponoviti pogrešku iz prošlog ljetnog prijelaznog roka kada je pustio najveću zvijezdu Cristiana Ronalda, a nije doveo adekvatnu zamjenu s uvjerenjem da ima dovoljno neiskorištenih resursa u postojećoj ekipi. Don Diario piše kako su na Bernabeuu shvatili da se moraju riješiti nekih vedeta kojima je istekao ili polako ističe rok trajanja.

Čak ako Real i ove sezone preokrene tok događanja i završi je uspješno, s naslovom državnog prvaka ili ako obrani Ligu prvaka, prilično je jasno da s trenutnim kadrom ne može raditi dugoročnije planove. U Realu su zaključili da je došlo do konačnog zasićenja, da je postojeći sastav iscrpljen, i psihološki i fizički, odnosno da je praktički dao svoje. To u prijevodu znači da se Real planira riješiti nekih velikih zvijezda.

586066-florentino-perez-cristiano-ronaldo-real-madrid-afp

Poznata je stvar da Perez nerado produžuje ugovore na četiri godine igračima koji su za dvije ili tri godine prešli tridesetu. Kad to nije htio napraviti s Ronaldom, onda je jasno da ni drugima neće biti lako produžiti ugovor. Perez nema previše sentimenta prema zaslužnim igračima, svojedobno se to moglo vidjeti na primjeru Raula, a ne tako davno je to pokazao i s Ikerom Casillasom, koji su Kraljevski klub napustili na mala vrata. Perez ih je bez milosti ispratio. I nisu jedini.

perez

Jedni će reći da je sramota za tako veliki klub da se prema zaslužnim igračima tako ponaša, a drugi će reći da je Real upravo zbog toga to što jest, najveći klub na svijetu.

Činjenica jest da se u Realu ne živi od prošlosti i da glad za trofejima na Bernabeuu nikada ne prestaje. S obzirom na trenutnu formu i godine života, Don Diario piše da ima saznanja kako je pet senatora na potencijalnoj listi za odstrel. Ističe da ne znači da će sve morati otići, ali su u razmatranju i "opasno žive".

navas

Prvi je Keylor Navas, kostarikanski golman koji otpočetka nije legao Perezu i već duže vrijeme nastoji ga se riješiti. Kupovinom Thibauta Courtoisa Perez je sve rekao. Navas je i do sada zapravo slučajno preživio na Bernabeuu.

Da nije neslavno propao transfer Davida de Gee iz Manchester Uniteda zbog proceduralne pogreške, odnosno da Real nije zakasnio nekoliko minuta sa slanjem papira, Navas bi već odavno bio negdje drugdje. Bez obzira što je sjajan golman, po mnogima bolji od De Gee i Courtoisa, Navas jednostavno nije sjeo Perezu i to mu je najveći krimen.

keylor-navas-real-madrid

Drugi na listi je kapetan Sergio Ramos, što je u jednu ruku iznenađujuće, a u drugu i nije baš toliko. Sljedećeg ljeta Ramos ulazi u svoju posljednju godinu ugovora, a poznata je stvar da se opasno zamjerio Perezu prilikom mučnih maratonskih pregovora kod posljednjeg produženja ugovora. Bilo je tu svega, medijskog prepucavanja, prijetnji i razno-raznih podmetanja.

ramos

Sjećamo se da je Manchester United posložio Ramosu kao moneta za potkusurivanje. Bio je to pravi PR rat između dvije strane, jedni od najkontroverzniji pregovori oko ostanka u historiji Reala. Perez je nakraju pod pritiskom javnosti i navijača popustio i dao Ramos što je tražio, a to je deset miliona eura neto plaće. Trenutno je situacija prilično drugačija.

ramos-busquets

Ramos je već duže vrijeme u slaboj formi, nema više podršku navijača i javnosti, čak dapače, u posljednje vrijeme je na žestokom udaru, zviždi mu se svuda, a uz to će u ožujku iduće godine napunit 33 godine, što je u Realu pod Perezom granica za potpisivanje dugoročnih ugovora. Perez je mnogo puta do sada pokazao da je prilično osvetoljubiv i tašt. Teško da je zaboravio Ramosu što mu je radio. Ako Ramos do kraja sezone ne popravi formu, bit će na kliskom terenu.

modric2

Kako piše Don Diario, treći na listi je kapiten hrvatske reprezentacije i najbolji igrač svijeta ove godine Luka Modrić. Logično je zaključiti da bi to bilo nepravedno prema Modriću, koji je svojim igrama zadužio Real, ali kako smo već rekli, Perez nema previše sentimenta i to je puno puta do sada pokazao.

modric

Don Diario piše da je za Madriđane Modrić ponajveće razočaranje dosadašnjeg dijela sezone, ističe da je fizički potonuo nakon povratka sa Svjetskog prvenstva te da su u Realu navodno požalili što nisu razmotrili ponudu Intera. Naravno, sve se gleda kroz kontekst Realova fijaska protiv Barcelone, ali Modrić je u zadnjim utakmicama pokazao da diže formu.

modric7

Modrić je u septembru napunio 33 godine, a to su godine života kada Real teško produžuje ugovore sa svojim igračima. Navodno će u Realu pozorno pratiti Modrićeve igre ove sezone i potom donijeti konačnu odluku. Real nije pustio Modrića u Inter, ali isto tako mu još uvijek nije ponudio produženje ugovora, što je prilično čudno. Modriću kao i Ramosu ugovor ističe 2020.

benzema

Četvrti na listi je Karim Benzema. Već godinama se piše da će Real prodati Benzemu, ali on na kraju svaki put ostane na Bernabeuu. Navodno su u Madridu konačno izgubili strpljenje s Benzemom, koji je svako malo zapne u golgetersku krizu. Centralni napadač Reala jednostavno postiže premalo golova, a više nije ni u cvijetu mladosti, napunio je 30. Posljednji golovi protiv Viktorije i Celte tek su malo udobrovoljili šefove na Bernabeuu. Treba vidjeti kako će reagirati u nastavku sezonu i u ključnim utakmicama.

bale

Pet na listi je Gareth Bale, velška superzvijezda koja je u očima Pereza trebala odmijeniti Cristiana Ronalda, ali u dosadašnjem dijelu sezone nije baš briljirao. Kao i Benzema, započeo je dosta dobro, a onda nestao s mape. Madriđani su razočarani, navijači mu zvižde, a sljedeće ljeto bit će posljednji trenutak da Real na njemu nešto zaradi.

bale

Kao i uvijek na Santiago Bernabeuu, puno toga će ovisiti o rezultatu na kraju sezone i osvojenim trofejima. Tek kada se to vidi, sastavit će se konačna kadrovska križaljka, odnosna past će odluka o prodajama i kupovinama.

bale-real-madrid

real-igraci3

real

(Sport.ba)

Učitaj još novosti