15. 11. 2018 - 19:55
SAD GA PLAĆAJU SUHIM ZLATOM Odlaskom je šokirao sve u La...
907
Shares
SAD GA PLAĆAJU SUHIM ZLATOM Odlaskom je šokirao sve u La Masiji, ali samo je tako Barcu mogao uvjeriti da je - dovoljno dobar!

DANI OLMO

SAD GA PLAĆAJU SUHIM ZLATOM Odlaskom je šokirao sve u La Masiji, ali samo je tako Barcu mogao uvjeriti da je - dovoljno dobar!

Sport.ba
15. 11. 2018 - 19:55
0
Shares

U ljeto 2014. godine 16-godišnji ofanzivni vezni Dani Olmo napustio je Barceloninu La Masiju. No nije to rijetka pojava... Često igrači napuste školu. Nekad odu jer nisu dovoljno dobri, nekad ih jednostavno škola više ne želi. No to nikad nije bio Olmov slučaj!

olmo-dinamo

Analizirao je sve moguće opcije i zaključio da je nemoguće napredovati onako kako bi želio. Previše bi vremena igrao u omladinskim selekcijama ili B ekipi i jednostavno nije bilo dovoljno minuta u najbitnijim godinama koje su mu nadolazile. Bio je jedan od najboljih potencijala u Barcinoj školi, no iz njegove perspektive odluka je bila razumljiva... Kako se naigrati pored Messija, Neymara, Inieste i još nekolicine igrača koji su narednih godina svakako trebali imati zagarantirano mjesto u katalonskih prvih 11?

iniesta

I dok su Cesc Fabregas, Gerard Pique i Hector Bellerin napustili Barcelonu kako bi svoju karijeru ubrzali u Engleskoj, Olmo je otišao drugim, ali potpuno logičnim putem... I ta odluka mogla bi mu se itekako isplatiti!

2013-cesc-fabregas-barcelona

Ove sedmice Olma se spominje u kontekstu mogućeg povratka u Barcelonu, a dinamovac nosi i dres Španije u selekciji do 21 godine. Ima 20 godina, a odigrao je preko stotinu seniorskih utakmica te bi mogao biti spreman za veliku pozornicu, a Olmo je shvatio kako bi u Dinamu put do vrhunske karijere mogao biti lakši, usprkos tomu što je to značilo napuštanje njegove Španije.

hajrovic-olmo-dinamo

Četrnaestorica od hrvatska 23 imena s popisa Svjetskog prvenstva u Rusiji u jednom su trenutku svoje karijere igrali za Dinamo. Luka Modrić, Mateo Kovačić i Dejan Lovren tek su neka od imena, no lista je poduža. Dinamo ima reputaciju jedne od najboljih škola na svijetu i to s dobrim razlogom. Bez znanja engleskog i hrvatskog jezika otišao je u Dinamo, no nije mu trebalo dugo da dobije pravu šansu.

dani-olmo

"Nema kluba u kojem bi u ovim godinama dobio šansi koliko sam ih dobio u Dinamu. Razvijam se brže nego bih igdje drugdje, čak brže nego u La Masiji", rekao je 2015. za Jutarnji list te objasnio:

61539826-dani-olmo

"Moji nekadašnji suigrači u početku su bili šokirani, a onda su shvatili da je moja odluka da otiđem u Dinamo bila ispravna. Dok ja igram seniorski nogomet, oni čekaju dvije ili tri godine, a to je ako uopće dođu do seniora."

caravajal-daniel-olmo-dinamoA HNL se ispostavlja kao jedno od najplodnijih tla za razvoj igrača. Modrić i Kovačić imali su ogromno iskustvo u odlučujućim utakmicama još dok su bili tinejdžeri. Modrić je s 20 godina na leđima igrao u Ligi prvaka protiv Arsenala u kojem su tad bili Thierry Henry i Gilberto Silva. A topnici su sezonu prije stigli do finala Lige prvaka protiv Barcelone!

modric1

Kovačić je imao sličnu putanju kao Olmo. Rodio se u Austriji i igrao je u u mlađim kategorijama prije nego je otišao u Dinamo. A tamo je postao najmlađi kapetan u povijesti kluba s tek 17 godina, a tada je i igrao protiv Reala u Ligi prvaka. To je bilo vrijeme kada je većina njegovih vršnjaka igrala ili mlađe selekcije ili ništa značajno uopće. To iskustvo je vitalno za svakog mladog igrača. 

kovacic-messi

A Olmo je sada smatran najboljim igračem u Prvoj HNL gdje je Dinamo opet najbolja momčad, a ovo je i prva sezona da je Dinamova momčad došla do europskog proljeća, prvi put nakon 49 godina... Olmo je tu ključan kotačić!

dinamo-zagreb

Ima gol i tri asistencije u četiri utakmice protiv Fenerbahčea, Anderlechta i Spartaka. Ovo nije momčad s nekom budućom hrvatskom zvijezdom, a najbliže budućoj zvijezdi je upravo - Olmo! On je žila kucavica Dinamovog napada zahvaljujući driblingu i prekrasnim dugim loptama, a Hrvatska mu je ponudila i državljanstvo u nadi da će ga privući u reprezentaciju.

olmo-danijel

A za sve je zaslužna bila njegova pronicljivost. Očekivano je da će Dani biti sljedeći veliki transfer Dinamove akademije, a Olmov agent otkrio je hrvatskim medijima da ga je Valencia pokušala dovesti za 12 miliona eura, no ta je ponuda bila odbijena.

olmo-dinamo

Sada su stigli izvještaji kako ga Barca želi nazad!  Prednosti dovođenja igrača iz Hrvatske pak ima nekoliko... Mladi igrači su dovoljno dokazani, a cijene su niske... Da je Olmo Jadon Sancho, cijena bi bila oko 100 miliona eura, a ne ovih 25 koje će Dinamo tražiti od Barce.

olmo-dinamo1

Nerijetko se u posljednje vrijeme kaže da Barcina akademija više nije na razini zbog rezerviranih mjesta u prvih 11 katalonske momčadi. A ako Messi, Suarez i ostatak ekipe blokiraju razvoj mladih, Olmo je učinio više nego dobar potez!

olmo

Nikad nije bilo garantirano da će stići do Barcine prve momčadi. I sada je uvjerio Barcu u nešto što oni možda ne bi nikad niti doznali da je Olmo ostao tamo - da je dovoljno dobar!

olmo-777x437

olmooo

(Sport.ba)

Učitaj još novosti