08. 11. 2018 - 17:58
SKANDAL POTRESA FUDBALSKI SVIJET: Uhapšen vlasnik evropskog...
907
Shares
SKANDAL POTRESA FUDBALSKI SVIJET: Uhapšen vlasnik evropskog velikana zbog utaje poreza

LIGUE 1

SKANDAL POTRESA FUDBALSKI SVIJET: Uhapšen vlasnik evropskog velikana zbog utaje poreza

Sport.ba
08. 11. 2018 - 17:58
0
Shares

Ruski milijarder Dimitrij Ribolovljev, koji je 2011. vlasnik fudbalskog kluba Monaco, uhapšen je zbog sumnje na korupciju i pranje novca. Već drugog dana pušten je kući, ali istraga se nastavlja.

Kako su izvijestili francuski mediji Dimitrij Ribolovljev uhapšen je te zadržan u pritvoru u Monte Carlu zbog optužnice koja donosi kako je u pitanju korupcija i pranje novca. Također se doznaje kako je luksuzna vila u kojoj živi Ribolovljev pretražena. Kako su potvrdili Ribolovljevovi odvjetnici drugi dan je pušten kući, ali pitanje je kako će ovaj slučaj završiti.

monaco-falcao

Nije ga spasilo ni to što je stvorio Mbappea, te klubu za četiri godine donio 750 miliona eura
Sve je krenulo kada je advokat Frank Michel, koji radi za švicarskog trgovca umjetninama Yvesa Bouviera, podnio tužbu zbog korupcije i pranja novca u kojoj se kao jedna od glavnih ljudi navodi upravo Dimitrij Ribolovljev. Naime, Bouvier je pomogao ruskom tajkunu da dođe u posjed jako skupih slika koje potpisuju Pablo Picasso, Gustav Klimt i Amedeo Modigliani, a s druge srane Rus je naveo kako mu je uplatio milijardu dolara na razne račune, što Bouvier negira. Očito će suđenje biti jako zanimljivo.

thierry-henry-monaco
Tako je klub koji je prije dvije sezone bio senzacija Lige prvaka – i koji je prodao PSG-u tinejdžera Kyliana Mbappea za čak 180 miliona eura -u kratkom razdoblju došao u velike probleme. Osim što im zbog slabih igara prijeti ispadanje u drugu ligu (posljednji su na tabeli sa sedam bodova u 12 kola!), hapšenje gazde i moguća dugogodišnja kazna klub iz Kneževine moglo bi uzdrmati do temelja.

Uz sve nabrojano klub je dodatno uzdrmao katastrofalni poraz 4:0 kod kuće protiv Clubea Bruggea u Ligi prvaka. Ne samo da je Monaco vrlo blizu ispadanju iz Europe nego se pokazalo kako je dolazak na klupu Thierryja Henryja potpuni promašaj.

Prema Forbes magazinu bogatstvo Dimitrija Ribolovljeva procjenjuje se na 6,8 milijardi dolara, a također je poznato kako je 2008. kupio luksuznu vilu u Palm Beachu od Donalda Trumpa za 95 milijuna dolara tj. duplo više nego je današnji predsjednika SAD platio kuću četiri godine ranije. Navodno mu je zapela za oko i odlučio je platiti koliko treba da doče u posjed vile na sunčanoj Floridi.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti