07. 11. 2018 - 09:06
URAGAN DONČIĆ I DALJE TRESE SAD: Kako je ovo moguće,...
907
Shares
URAGAN DONČIĆ I DALJE TRESE SAD: Kako je ovo moguće, povrijeđen i jedva hoda i onda rastura rivala?!

NBA

URAGAN DONČIĆ I DALJE TRESE SAD: Kako je ovo moguće, povrijeđen i jedva hoda i onda rastura rivala?!

Sport.ba
07. 11. 2018 - 09:06
0
Shares

I dok naš Džanan Musa muku muči da dobije pokoji minut u dresu Brooklyn Netsa, momak koji je također ove sezone izabran na draftu itekako briljira. Zapravo niko u NBA ne može sebi doći kakvog je igrača Dallas doveo, a ispustili ga recimo Phoenix, Atlanta ili Sacramento. Bolje je reći da je kompletna Amerika u čudu kako jedan tinejdžer od 19 godina može igrati tako zrelo i dobro u svojoj rookie sezoni?!

Luka Dončić je pokazao da je prosto magičan, a kako i ne bi kada ima iskustvo 35-godišnjaka. Osvojio je Euroligu i Eurobasket, bio MVP Eurolige što je sa 19 godina nešto što nijedan mladi koledž igrač nikada neće doživjeti.

doncic

Osim toga Dončić je u prvih sedam utakmica u NBA ligi postigao 143 poena što je ubjedljivo najviše od svih zvijezda koje sada igraju u njegovom uzrastu. Tako je npr. LeBron James 2003. u svojoj rookie sezoni u prvih sedam mečeva ubacio "samo" 118! Bitno je naglasiti da takav početak sezone nisu imale ni veličine poput Divca, Gasola, Sabonisa, Danilovića, kao i ostali velikani evropske košarke koji su kao velike zvijezde stigle u NBA.

campazzo-doncic

Dončić je postao prvi, ali i jedini rookie mlađi od 21 godine u historiji NBA koji je na sedam utakmica ostvario prosjek od 20,4 poena, 6,4 skokova i 4 asistencije po meču. Bitno je naglasiti da je posljednji rookie koji je imao takav prosjek bio legendarni Michael Jordan, koji je doduše imao tačno 21 godinu, a iza njega su bili Larry Bird (23), Karim Abdul-Jabbar (22), Oscar Robertson (22)...

5ac1a32cb0623-michael-jordan-dunk

A 19-godišnjak je oduševio i u 10. nastupu rookie sezone u NBA-u. Uprkos pobjedi članka, slovenski as vodio je Maverickse do pobjede nad Wizardsima 119:100. Ovo je izuzetno važna pobjeda Dallasa jer do nje je došao nakon šest uzastopnih poraza. Dončić, koji je neposredno prije meča odbio pauzirati zbog nezgodne povrede riječima "nema šanse da ću propustiti ijedan meč dok mogu stajati na nogama", bio je najbolji strijelac svoje momčadi i drugi strijelac utakmice.

doncic

Ubacio je 23 poena, uz šut iz igre 9/16. Dodao je šest skokova u odbrani i tri asistencije. Impresivno...

luka-doncic-dallas-san-antonio-810x539

doncic

doncic

doncic2

doncic3

doncic3

lebron-defends-luka-doncic

(Sport.ba)

Učitaj još novosti