31. 10. 2018 - 18:07
Spursi odlučili umiroviti dres Manua Ginobilija
907
Shares
Spursi odlučili umiroviti dres Manua Ginobilija

NBA.COM

Spursi odlučili umiroviti dres Manua Ginobilija

Sport.ba
31. 10. 2018 - 18:07
0
Shares

 

Bivši argentinski košarkaš Manu Ginobili se ovoga ljeta oprostio od aktivnog igranja košarke. Sjajni latinoamerikanac je završio svoju NBA karijeru u dresu gdje je i počeo, u dresu San Antonio Spursa. 

Ginobili će ostati upamćen kao je da od najboljih neameričkih košarkaša u historiji svoje igre i vjerovatno najbolji neamerički bek. Svoju karijeru je počeo davne 1995. godine u rodnoj Bahiji Blanci gdje se zadržao samo dvije sezone kada je prešao u Evropu gdje je u Italiji igrao za Regio Calabriu i Virtus Bolognu.

ginobili4

1999. godine su ga Spursi izabrali kao 57. picka na NBA draftu, a priliku da debituje je dobio tek 2002. godine. U međuvremenu sa Virtusom je osvojio i Euroligu 2001. godine gdje je bio i MVP finalnog susreta.

ginobili5

Nakon titule je prešao na drugu stranu Atlantika u topli Texas gdje je zajedno s Tonyem Parkerom i Timom Duncanom oformio veliku trojku. Ova trojica košarkaša su osvojili sve što se moglo osvojiti, zajedno sa trenerom Gregom Popovichem.

big3

2004. godine je u Atini sa svojom Argentinom šokirao košarkaški svijet kada je osvojio OI i tako ušao u historiju kao jedini igrač koji je osvojio NBA prsten, Euroligu i Olimpijske igre.

ginoblili-argentina

Par godina unazad se vidjelo da se kraj bliži, ali je uvijek izvlačio nešto iz sebe. 

Karijeru je završio u 42. godini, a u penziju je otišao sa 4 NBA prstena, Euroligom, zlatnom medaljom s Olimpijskih igara, nagradom za najboljeg šestog igrača, titulom talijanske lige i kupa, MVP titulama finala u Italiji, dva NBA All stara i 3 izbora u treću najbolju petorku lige.

manu-ginobili

S obzirom na sva dostignuća i doprinos San Antonio Spursima , ovaj tim se odlučio da umirovi njegov dres sa brojem 20 i tako će se naći odmah pored svoga prijatelja i dugogodišnjeg kolege Tima Duncana. 

Velika trojka Spursa više ne postoji, s obzirom da je Tony Parker nakon 17 godina zamijenio dres Spursa onim Charlottea. Jedini koji se nalazi u tom timu Spursa je jedan od najvećih košarkaških umova svih vremena Gregg Popovich, koji sa novim Spursima radi dobar posao. 

gregg-popovich

I za kraj pogledajte najbolje poteze Ginobilia kroz njegovu karijeru. Uživajte. 

(Sport.ba)

 

Učitaj još novosti