17. 10. 2018 - 12:04
KAKVA RADOST: Po prvi put se u historiji plasirali na Afrički...
907
Shares
KAKVA RADOST: Po prvi put se u historiji plasirali na Afrički kup nacija

MADAGASKAR

KAKVA RADOST: Po prvi put se u historiji plasirali na Afrički kup nacija

Sport.ba
17. 10. 2018 - 12:04
0
Shares

Fudbalska reprezentacija Madagaskara pobjedom rezultatom 1:0 protiv Ekvatorijalne Gvineje u utorak prvi put u istoriji plasirala se na neko veliko takmičenje, u ovom slučaju na Afrički kup nacija.

Madagaskar je plasman na takmičenje, koje bi se 2019. godine trebalo održati u Kamerunu, ostvario dva kola prije kraja nadmetanja u kvalifikacionoj grupi “A“. Strijelac istorijskog pogotka u ogledu koji je igran na stadionu Vontovorona u glavnom gradu Antananarivu bio je Njiva Rakotoharimalala u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena.

Još zanimljivije je da je Madagaskar tako postao prva reprezentacija koja je osigurala mjesto na Afričkom kupu nacija naredne godine. Nešto kasnije isto su uspjeli Senegal, Egipat i Tunis.

Madagaskarov put ka prvom velikom takmičenju obilježila je i tragedija koja se dogodila 9. septembra ove godine u susretu drugog kola kvalifikacija, kada je gostovao Senegal. Naime, na nacionalnom stadionu Mahamasina u stampedu je poginula jedna, a povrijeđeno više od 40 osoba.

Nakon četiri kola u grupi “A“ vodeći su Senegal i Madagaskar sa po deset bodova, slijedi Ekvatorijalna Gvineja sa tri, dok je Sudan bez bodova.

Na narednom Afričkom kupu nacija prvi put će umjesto 16 igrati 24 reprezentacije.

(Sport.ba)

Učitaj još novosti