16. 10. 2018 - 19:19
Ne biste pomislili: Ovo je pet najtežih sportova na svijetu.
907
Shares
Ne biste pomislili: Ovo je pet najtežih sportova na svijetu.

ISCRPLJUJUĆI SPORTOVI

Ne biste pomislili: Ovo je pet najtežih sportova na svijetu.

Sport.ba
16. 10. 2018 - 19:19
0
Shares

UFC po svojoj popularnosti posljednjih mejseci i godina se uzdiše u sami svjetski vrh, ali daleko od toga da je to najteži sport na svijetu. Donosimo vam listu 5 najtežih sportova.

1. Profesionalni boks

Profesionalni boks je prema svim parametrima zahtjevnosti, kako fizičkim tako i psihičkim, zahtjevniji sport od bilo kog drugog. U poređenju sa MMA, koji je u posljednje vrijeme značajno pretekao boks prema popularnosti, boks je u pogledu zahtjevnosti ipak ostvario ogromnih 9 bodova više, te se suvereno našao ispred svih ostalih ekstremno teških sportova.

2. Hokej na ledu

Sport kog su vjerovatno samo rijetki mogli očekivati na samom vrhu liste najzahtjevnijih sportova i čak ispred MMA je klizanje na ledu. Kompleksnost igre koju odlikuje samo balansiranje s klizaljkama, borba za pak i taktika, žestoki dueli s protivnicima, te sve to sa vrlo teškom opremom na tijelu, dovelo je hokej na ledu do čak 71,75 bodova i drugog mjesta na listi.

sport3

3. Američki fudbal

Američki fudbal je istinski ekstremno zahtjevan sport. Od igrača zahtijeva vrhunske atletske sposobnosti i vanserijsku snagu, a sve to nije prošlo neprimijećeno, jer je sa 68,37 bodova američki fudbal proglašen trećim najtežim sportom na svijetu

4. Košarka

Na iznenađenje mnogih, košarka se našla čak na četvrtom mjestu liste najtežih sportova na svijetu. Naizgled ne toliko zahtjevan sport, ipak je u većini parametara po težini nadmašio i skoro sve borilačke sportove.

sport2

5. Hrvanje

Dok MMA ima dvije etape borbe, u stand-upu i na parteru, hrvanje je sport koji se izvodi samo uz konstantno čvrsti fizički kontakt boraca. Zbog toga je za malo fizički zahtjevniji, a razlika je toliko mala da je hrvanje ostvarilo tek 0,23 boda više od MMA.

sport4

(Sport.ba)

 

Učitaj još novosti